Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği bir dizi deneyin en yeni aşamasına giriş yaptı. "Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar" (UYNA) adı verilen bu deney, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayilerinde kullanılacak yeni malzemeler geliştirmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Gezeravcı'nın ISS'de gerçekleştirdiği bu 10. deney, Ömür Can Odabaş'ın yönettiği TÜBİTAK MAM ekibinin çalışmaları çerçevesinde yürütülüyor. Deney, KIBO modülündeki ELF kullanılarak, malzemelerin eritme ve katılaşma süreçlerinde mikro-yerçekimsiz ortamın etkilerini inceliyor.
Gezeravcı, ISS'ye varışından bu yana dokuz önemli deney daha gerçekleştirdi. Bunlar arasında yer çekimsiz ortamdaki genlerin işlevlerini ve bağışıklık sistemi ile ilişkilerini araştıran "MESSAGE" deneyi, Propolisin Antibakteriyel Etkisi'ni inceleyen "PRANET" deneyi ve itki sistemlerinin verimliliğini artırmayı hedefleyen "gMetal" deneyi bulunuyor. Ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen bir halofit bitkinin uzay ortamındaki tepkilerini inceleyen "EXTREMOPHYTE" deneyi ve uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilecek mikroalglerin potansiyelini araştıran "UzMAn" deneyi de Gezeravcı'nın çalışmaları arasında.
Gezeravcı, aynı zamanda, alglerin uzayda karbondioksitten oksijen üretme, su arıtma ve yaşam desteği gibi alanlardaki kullanım potansiyelini araştıran "ALGALSPACE" ve düşük yerçekimsizliğin insan sesindeki değişiklikleri analiz eden "VOKALKORD" deneylerine de devam ediyor. Son olarak, "OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle, düşük yer çekiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini yapay zeka desteğiyle analiz ediyor. Bu kapsamlı deney serisi, Türkiye'nin uzay bilimleri ve teknoloji alanındaki yeteneklerini genişletmekte önemli bir adım olarak görülüyor.