Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

Türkiye yaşananlardan eğer ders çıkarmakta samimi ve kararlıysa somut adımlar atılmalı. Yüksek İnşaat Mühendisi Güler Kanca’dan depremle ilgili çok çarpıcı açıklamalar.

Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

On ilimizde büyük bir yıkıma neden olan deprem sonrası yapılan açıklamalar noktasında herkesi daha duyarlı ve daha samimi olmaya davet eden Yüksek İnşaat Mühendisi Güler Kanca “Acilen tamamen bağımsız kurulardan oluşacak deprem bakanlığı kurulmalı çözüme odaklı çalışılmalı. Türkiye yaşananlardan eğer ders çıkarmakta samimi ve kararlıysa somut adımlar atılmalı”

Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

SUYUN BAŞINDA PROFOSYONEL İNSANLAR OLMALI

Deprem bakanlığının artık zorunlu bir hal aldığını bu gerçeği hepimizin kabul etmesi gerektiğinin altını çizen Kanca’dan işte o çarpıcı açıklamalar:  “İşinde uzman profesyonel bilimin hakim olduğu bir ekip anlayışı ile deprem bakanlığı sadece bugünü değil geçmişi ve yarınları da hesaba katarak uzun soluklu bir anlayışla yönetilmeli”

Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

BİLİM ASLA DEVRE DIŞI KALMAMALI

Yer bilimcilerinin jeoloji mühendislerinin  alanında her konuya hakim insanların devre dışı bırakıldığı bir oluşum kimseye fayda getirmez deprem bakanlığı siyaset üstü bir konu olarak ele alınmalı ve asla taviz vermeden radikal kararlarla faaliyet göstermeli. Yapı stoku kontrolü nedir ediğinizde cevap veremeyecek bir insanın inşaat sahasında ne işi olabilir?

Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

İNSANLIK SINAVI VERİYORUZ

Deprem kuşağında olan bir ülke olarak ne yazık ki üst üste gelen yıkımlar karşında büyük acılar yaşıyoruz. Acıların paylaşılması ve yaraların sarılması noktasında insani yardımlar mutlaka devam etmeli ve hız kesmemeli. Deprem gerçeği seçimler dahil hiçbir şeyin önüne geçmemeli. Bölgede insanlık büyük bir sınav veriyor ve biz bu sınavı birlik-beraberlik içinde geçmeliyiz.

KARADENİZ’DE DE RİSK VAR

Kimse Karadeniz Bölgesini garanti olarak görmesin. Türkiye’nin yeni bir fay hattı haritasına ihtiyaç var. Türkiye son depremle  4 ile 7 metre arası kaydı. Faylar bir-birine çok yakın ve kırılgan. Paniğe ve endişeye sevk etmek istemem ama Trabzon’da bölgemizde deprem riskine karşı tedbirini almalı. Nitekim heyelanlar ve seller zaten bölgenin her yıl karşılaştığı acı bir gerçek.

Acilen deprem bakanlığı kurulmalı

KENTSEL PLANLAMA YAPMAK SON DERECE ÖNEMLİ

Deprem bölgenin ekonomik durumu ortada. Yapılar mühendislik denetimi almamış.

Kurumsal yapıdan teknik donanıma kadar birçok yapıda iyileştirme ve düzenlemeye ihtiyaç var. Doğrudan fay hattı üzerine yapılmış barajlar, boru hatları, kritik sanayi bölgeleri var.. Kentsel planlamanın ne kadar eksik ve hatalı olduğunu açık ve net ortada.

DEPREM DERSLERİ OLMALI

Depremler, önlem alınmadığı zaman daha çok can ve mal kayıplarının oluşmasına neden oluyor. İşte tam bu noktada da eğitim devreye giriyor. Biz ana sınıflardan başlayarak bu işin ciddiyetini ortaya koyup insanlarımızı doğru ve hızlı bir şekilde eğitmeliyiz. Derslere de bu konudaki uzman eğitmenler girmeli hepsinden öte coğrafya dersleri artık müfredatın her alanında olmalı.

SUÇLU ARAMAYI BIRAKALIM GERÇEKLERE ODAKLANALIM

Bu gün artık çözüme odaklanma zamanı bütün tartışmalarını bırakalım, deprem nerede olacak, nasıl olacak benzeri tartışmaları bırakalım. Deprem gerçeğini kabul edelim ve deprem dirençli kentler talep edelim. Bunu tüm siyasilerden talep edelim ve bu konuyu diri tutalım. Herkes suçlu aramanın peşine düşmüş. Oysa hepimiz bu yanlışların hataların birer zincir halkayız kendimizi sorgulamalıyız.

TEMEL SAĞLAM DEĞİLSE ÜSTÜ ALTIN OLSA NE YAZAR?

Unutmamalıyız ki ne kadar sağlam durur, gerekli tedbirleri alırsak, bilinçli ve doğaya uyumlu bir yaş tarzı edinirsek o kadar güçlü ve hazırlıklı olur, o denli az hasarla atlatırız depremleri ve diğer doğal afetleri... Her şey temelde kilitleniyor. Eğer binanın temeli sağlam değilse hırsızlık temelden başlıyorsa üstünü altında kaplasanız fayda getirmez. Bu kuralı akıllara kazımak zorundayız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem