2 milyon kişiyi ilgilendiriyor! EYT'de süre sınırı detayı

Emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin emekli olması beklenirken diğer taraftan EYT kapsamına giren ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 milyon kişi bulunuyor.

2 milyon kişiyi ilgilendiriyor! EYT'de süre sınırı detayı

Yasa teklifi prim gün sayısı, çalışma yılı koşullarını yerine getirmeyenleri de kapsayacak. Peki, EYT’de emekli olmayı kıl payı kaçıranlar nasıl bir yol izleyecek?Milyonlar EYT düzenlemesi ile emekli olmayı beklerken düzenleme kapsamına giren ancak koşulları sağlayamayanlar kendileri hakkında nasıl bir yol izleneceğini merak ediyorlar. EYT kapsamına girmesine karşın prim günü nedeniyle emekli olamayanlar için 15 yıl sigortalılık, 3600 ve 5400 günden kademeli erken emeklilik şansı söz konusu olabilecek. 

PRİM GÜNLERİNİ DOLDURAN EMEKLİ OLUYOR
Sabah’ta yer alan habere göre; Şubat 1999'da sigortalı erkek çalışan 25 yıllık çalışma yılını gelecek yıl dolduracak. Bununla beraber Şubat 2024'te EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak, Ağustos 1999 tarihinde sigortalı olup sadece 4400 prim günü ödenen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolsa da prim günü eksik olduğu için EYT kapsamında yer almıyor. Prim gün sayısını 5000'e tamamladığı gün EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilecek.

2 MİLYON KİŞİ VAR
EYT kapsamında olup ancak yeterli prime, süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da yasal düzenlemeden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecekler.

MALULEN EMEKLİLİKTE 10 YIL ÇALIŞMA ŞARTI
Gerek SSK gerekse Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlara tanınan en erken emeklilik imkânı malulen emekliliktir. Çalışma gücünün veya iş kazası, meslek hastalığı sonucunda kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler herhangi bir yaş şartı aranmadan en az 10 yıl çalışan, 1800 prim günü şartıyla emekliliğe hak kazanır. Çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrası memuriyete başlayan 4C kapsamındaki sigortalılar da aynı koşullarda emekli olabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem