Akçaabat'ta horon gümbür gümbür geliyor

Akçaabat'ta halk oyunları kurslarının açılması amacıyla protokol imzalandı.

Akçaabat'ta horon gümbür gümbür geliyor

Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi arasında Akçaabat genelindeki okullarda halk oyunları kursları açılması amacıyla protokol imzalandı.

İmzalanan protokole göre, Akçaabat genelindeki okullarda ve Akçaabat Folklor Derneği’nde; Akçaabat Belediyesi Sanat Akademisine bağlı eğitmenler ve müzisyenler tarafından tamamen ücretsiz olarak öğrencilere halk oyunları öğretilecek.

akcaabatta-horon-gumbur-gumbur-geliyor.jpg

HORONUN ALTYAPISI GÜÇLENİYOR

Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi arasında imzalanan protokolle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Akçaabat’ımız horonun başkenti olarak anılmaktadır. Horonumuzun alt yapısının güçlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere en doğru haliyle aktarılması için Akçaabat Kaymakamlığımızla birlikte bir protokol imzaladık. İmzaladığımız protokol neticesinde horonumuz çocuklarımıza öğretilecek. Böylece gelecek nesillere en doğru şekilde yöremizin vazgeçilmezi horonumuzu aktarılmış olacak. Halk Oyunları bir yörenin kültürünü, yaşayış biçimini, insanların karakter özelliklerini anlatır. Akçaabat’ımızın da vazgeçilmezi horondur. Karadeniz’in şahlanışı, Karadenizlinin ayak sesi olan horona desteğimiz ve verdiğimiz önem her zaman devam edecek. Destek veren ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

akcaabatta-horon-gumbur-gumbur-geliyor-001.jpg

AKÇAABAT HORONU NEDİR?

Akçaabat, folklorik ögelerin zenginliğiyle ayrı öneme sahip. Yörenin vazgeçilmez değerlerinden olan horon; yayla şenliklerinde, düğünlerde, asker uğurlamalarında birlikte olmanın ve coşkunun ortak paydası olarak kabul edilir.

Horon, gerek davul zurna gerekse kemençenin tınısıyla oynanan, ağır tempolu bir oyundur. Horon kurma, figürleri ağır tempoyla başlar. Sağ ayakla öne, sol ayakla arkaya doğru geniş yaylar çizilirken, kalçaların ve omuzların ritmik salınımı horon düzenini oluşturur. Ağır tempolu figürlerle oynandığında bireysel çalımlara da yer verilir. Horon dizisi; ağaçların salınışını, balıkçıların kürek çekişini, tarlaların bellenişini, dalgaların kıyıya vurup geri çekilişini andıran figürlerle sürdürülür.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler