Recep Ergenç

Recep Ergenç

Zayıf yapılardan başarı hikayesi çıkmaz

Geçen hafta İstanbul’da geçen üç günümden ikisini; British Counsil’in The Marmara otelde düzenlediği “Geleceğe bakış: 21. Yüzyılda Mesleki Beceri, Girişimcilik ve İstihdam” toplantısında;

Bir günümü de yiyecek – içecek ve eğlence sektörüne girecek profesyonellere olduğu kadar amatörlere de beceri eğitimi veren; DOORS Akademide geçirdim.

Eğitimin sonuçları doğrudan ekonomiyi etkiler

Artık ben mesleki eğitim yerine “beceri eğitimi”ni,

Alın terine evet ama daha fazla da “akıl teri”ni  savunanlardanım.

Küreselleşen dünyada istihdam sağlamayı ve girişimciliği programlarının odağına koyan her seviyedeki eğitim kurumundan mezun olanlar, yazdıkları başarı hikayeleri ile fark yaratıyorlar. Artık küresel ekonominin mal ve paranın dolaşımının yanına “insan dolaşımı” bacağını hayata geçirmemizin zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir.

İnsanın serbest dolaşımın (istihdam edilebilmesinin) koşulu ise mesleki yeterliklerin (standartların) yalnız belirlenmesi değil,

Modüllerin uluslararası akredite edilmesi lazım gelmektedir. Akreditasyon ile özellikle gençlerimizin istihdamını küresel iş piyasalarında da sağlayabilmiş olacağız.

Küresel piyasalarda istihdam edilebilmenin bir başka boyutu da, en az bir yabancı dil bilmeyi, farklı kültürlere saygılı olmayı, empati yapmayı, takım çalışmasına yatkınlığı, bireysel girişim ve sorun çözme cesareti gibi sosyal davranışların da kazandırılmasını gerekli  kılmaktadır. Dil eğitiminde gramer ağırlıklı mevcut eğitim yapısı yerine, yeni bir yaklaşım için gerekli atakların yapılması zorunludur.

 Her seviyedeki örgün ya da yaygın eğitim kurumu istihdam edilebilirlik için, program, eğitimci ve staj boyutlarıyla sorunu bir bütün olarak ele almalı, güçlü başarı hikayeleri yazmak (ekonomik gelişme ve kalkınma) adına akıl teri akıtmalıdır.

Doors Akademide istihdam edilebilirlik ve girişimcilik ana ekseni oluşturuyor

es.20140221130858.jpg

İki gün boyunca tartıştığımız “Geleceğe bakış: 21. Yüzyılda Mesleki Beceri, Girişimcilik ve İstihdam” dan sonra DOORS Akademi ziyaretim staj programı gibi oldu..

Doors Akademi Direktör yardımcısı Işın Yazıcıoğlu: Akademide, Türkiye'deki yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyacı olan uzmanlık ve deneyimi, dünya standartlarındaki eğitim ve yenilikçi yaklaşımlar ile sağlamayı hedefl iyoruz. Profesyonel eğitim dallarımız arasında aşçılık, pasta ve ekmekçilik, yiyecek içecek işletmeciliği gibi toplamda 9 farklı dal yer almaktadır.” sözleriyle özetlediği merkez , “Geleceğe bakış: 21. Yüzyılda Mesleki Beceri, Girişimcilik ve İstihdam” toplantısının da amaçladığı yeni yaklaşımın rol modeli gibi oldu.

DOORS Akademide uygulamalı eğitimlerde kullanılan sarf malzemesinden-  donanımdaki araç gereçlerin kalitesi, sınıf tasarımları göz kamaştırıyor.

DOORS’dan mezunların yazdıkları muhteşem başarı hikayelerinin temelinde hem modüllerin (programların) piyasa beklentilerini karşılaması üzerine kurulu olması, hem de akademin eğitimci kalitesi ayrıca dokuz modül için sağlanan fiziki ortamların göz kamaştıran zenginliği ve temrinlik malzeme bolluğu ve kalitesinde yattığını;

Staj yapılan sektör mekanların sağladığı inanılmaz olanakları da saymak gerekir.

DOORS Akademide neler oluyor

DOORS Akademide Eğitime katılanlar Türkiye’de sektörün en iyi akademisyenlerinden ve ustalarından aldıkları eğitime kendi becerilerini katıp,

  • İstihdam edilmede öne geçiyorlar,
  •  Ya da girişimcilik becerilerini kullanarak sektöre girip güçlü başarı hikayeleri yazıyorlar;
  • Elde ettikleri belgeler ile yanlız ülkemizde değil, AB ülkelerinde de işe girip, çalışabiliyorlar.

DOORS Akademinin sektör girişimcileri için yaptıklarını Işın Yazıcıoğlu özetledi.

  • Sektör için ARGE yapıyor,
  • Sektöre yeni girecekler için danışmanlık desteği veriyor.
  • Mutfak becerileri kazanmak isteyen amatörler  için de farklı modülleri planlanıp uyguluyoruz, dedi.

as.20140221130932.jpg

Trabzon’da durum ne

Nerdeyse tüm sektör mensuplarının, örgün ya da yaygın eğitim kurumlarından,  kurslardan yetişenler dahil; Milli Eğitimce ya da YÖK tarafından diploma ile belgelendirilmiş mezunlardan beklenen temel işleri yapacak yetkinlikleri (becerileri) gösteremediklerinden şikâyetleri sürüyor. Bu nedenle Trabzon’da ciddi eleman sıkıntısı yaşanıyor.

İstanbul’da iki günlük “Geleceğe bakış: 21. Yüzyılda Mesleki Beceri, Girişimcilik ve İstihdam” toplantısı (iki gün) ve DOORS akademide geçen bir günden sonra;

  • Trabzon DOORS Akademi ile ilişki kurmalı.
  • Yerel mutfağımız için ARGE yaptırıp, yerel mutfağımızı yeniden yaratacak bir irade ortaya koymalıdır.
  • Akçaabat’ta bir “Köfte Akademisi” ni  DOORS Akademi ile hayata geçirmeliyiz.

Aksine davranışlar, zayıf yapılardan güçlü hikayeler çıkarmak için boşuna çabadır.

Bu haftalık da budur.

Saygılarımla

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.