Zam sırası yine elektrikte!

Ocak ayından bu yana yapılan doğalgaz zammı yüzde 72'yi geçti. Son bir ayda yapılan zamların oranı ise vergiler hariç yüzde 27'yi buldu. Rusya ve İran ile yapılan anlaşmalardaki formülasyon gereği petrol fiyatlarındaki değişim 6 ila 9 aylık zaman dilimler

Zam sırası yine elektrikte!
Ocak ayından bu yana yapılan doğalgaz zammı yüzde 72'yi geçti. Son bir ayda yapılan zamların oranı ise vergiler hariç yüzde 27'yi buldu. Rusya ve İran ile yapılan anlaşmalardaki formülasyon gereği petrol fiyatlarındaki değişim 6 ila 9 aylık zaman dilimleri ile yansıtılıyor.

BOTAŞ'ın yüzde 23'ü bulan zam ihtiyacını Enerji Bakanlığı aslında yansıtmak istemiyordu. Ancak ekonomi yönetimi Başbakan Tayyip Erdoğan'ı da ikna ederek, Mart ayında indirimi garantilemek istedi. Doğalgaz fiyatları düşeceği için Nisan ayında elektrikte de benzer bir indirim planlanıyor.

ZAM SIRASI ELEKTRİKTE
Ancak arada Ocak ayında otomatik olarak belirlenecek bir elektrik zammı daha var. Ekim ve Kasım aylarında üst üste yapılan yüzde 27'lik doğalgaz zammı, elektriğe de yansıyacak. Son üç aylık periyotta dolar kuru da arttığı için buradan da ek bir maliyet gelecek.

Oranın yükselmesini engelleyen tek unsur ise özel sektörden alınan elektriğin tarifesinin düşmesi. Ancak yetkililer, Ocak ayında çift haneli elektrik zammının şimdiden kesinleştiğini belirtiyor. Elektrik, en son Eylül ayında yüzde 9 zamlanmıştı.

BU YIL ÜÇ ZAM YAPILDI
Hükümet, bu yıl elektriğe Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5, sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı.

Enerji KİT'lerinde Temmuz'da yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının ardından EPDK, TEDAŞ'ın tüketiciye satacağı elektrik fiyatının 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırılmasını kararlaştırmıştı.

Elektrik Ekim ayında da zamlandı. Elektriğe 1 Ekim'den geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.35 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana elektriğe yapılan kümülatif zam konutta yüzde 57'yi aşarken, sanayide yüzde 49'a ulaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler