Diğer

Diğer

Yeni yaşam alanı sosyal medya

Sosyal medya denildiğinde ne kadar da elit bir kelime gibi duyuluyor değil mi? Aslına baktığınızda ise oldukça karmaşık bir dünya olan Sosyal medya, kelimenin anlamına göre tam zıt istikamette işlevini gerçekleştiriyor. Günümüzde yediden yetmişe herkesin eline aldığı akıllı telefonlar sayesinde insanlar soysal medya kullanımını oldukça ileri seviyelere taşıdılar. Öyle ki artık aynı evin içine yaşayan anneler babalar dahi telefon üzerinden odalar arasında konuşuyorlar. Böylesi bir duruma gelmişken ne yazık ki sosyal medyanın faydalı olduğundan bahsedemeyiz ancak yeni bir yaşam alanı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Mesela istediğiniz her şeye birkaç dokunuşla kolayca ulaşabildiğiniz bu sosyal ağ sayesinde tutkularınız peşinden sadece bir şarj adaptörüyle koşabilirsiniz. İnsanları her ne kadar yanlış yönlendirse dahi insanlara sınırsız bir yetki veren sosyal medya bu özelliği sayesinde kullanıcı sayılarında oldukça büyük artışlara tanıklık ediyor. Sosyal medya bir yaşam alanı olacak kadar içimize girdi mi sorusunun cevabı 21. Yüzyıl ilk çeyrek verilerine göre kesinlikle öyle. İlerleyen yıllarda bu çılgın ilerleyiş nereye varır bilmiyoruz ancak sosyal medya hesabı açma yaşının 4 yaşına kadar düştüğü şu günlerde sosyal medyanın insanlık için bir yaşam alanı ifade ettiğini söyleyebiliriz. İnç değerleriyle ölçülen ekranlarda geçirdiğimiz saatler sayesinde sosyal medyaya olan bağımlılığımızı her gün katlayarak büyütüyoruz. Sosyal medyanın bir yaşam alanı oluşturduğu aşikâr ancak bu yaşam alanını iyi kullanabilmek en azından iyiye doğru yönlendirebilmek gerekli. Bunu yaptığınız anda hayatınızdan büyük bir yükün kalktığını fark edeceksiniz.  Bunu yapmak için de sosyal medyanın kullanım amacını kendi içinizde defalarca kez yorumlamanız gerekiyor. 

Ne Amaçla Bu Yaşam Alanındayız?

Annemizin, babamızın veya başka birinin parasıyla alınmış olan telefonlarda saatler boyu sadece diğer insanlara nispet yapmak için paylaşımlarda bulunuyorsanız bu durum size o yaşam alanının kalitesini düşürdüğünüz mesajını verir. Bu amaçla kullandığınız sosyal medya ağlarından zevk aldığınızı düşünseniz dahi almadığınız halde kendinizi kandırırsınız. Ancak bu yaşam alanını gündemden haberdar olmak maksadıyla kullanırsanız o zaman ekranlarda yaşadıklarınızı mutluluğa çevirebilirsiniz. Gündemi takip etmek konusunda sizlere yapmanızı önereceğim şey şu takip ettiğiniz insanların veya sayfaların işlevlerine odaklanın. Boş bir şekilde insanları güldürmeyi amaçlayan sayfalar yerine odaklandığınız bir alanı konu alan akademik düzey sayfaları takip edin. Bu sayede hem ilgilendiğiniz alana karşı olan bilgi birikiminizi arttırabilir hem de sosyal medya da oluşan yeni yaşam alanını faydalı hale getirebilirsiniz. 

Zaman ve Sosyal Medya

Ortada herkesin görebileceği kadar açık bir şey varsa o da sosyal medyanın hayatımızda ayrılmaz bir parça haline gelmiş olmasıdır. Sosyal medya az önce de dediğimiz gibi hem faydalı hem de zararlı yönlere çekilmesi çok kolay bir yaşam alanı oluşturarak biz insanların kontrolüne sunuluyor. Bu kontrol savaşında eğer mantıklı kararlar vererek bilgi yüklü takiplere devam ederseniz başarılı olabilirsiniz. Peki, bu faydalı olan yaşam alanı bir günlük süreyi kendisine ayırmamızı hak ediyor mu? Bizler sizlere söyleyelim hayrı hak etmiyor. Öyle ki sosyal medya ister mobil ister masaüstü cihazlarda olsun yirmi dakikadan fazla zamanınızı alıyorsa o sosyal medya ağı sizin yaşam alanınız değil, tam olarak hayatınız olmuştur. Bu da o sosyal ağın pençelerine bir kez düştüğünüzü ve bir daha kurtulamayacağınızı gösterir. Oldukça faydalı olabilecek bir ortam olan sosyal medyayı çok mantıklı bir şekilde kullanarak faydalı hale getirebilir aynı şekilde kendinize zarar vermeye yönelik bir silaha da çevirebilirsiniz.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.