Diğer

Diğer

Yeni haber mecrası Twitter 

Habercilik kökenine bakıldığında oldukça eski bir maziye sahip ve birçok türevleri bulunan bir daldır. Ancak günümüzde ki habercilik anlayışının bizlere sundukları ve getirileri tarihin hiçbir evresinde görülmemiştir. Kalıcı haber mantığını son gelişmeleri sergileyerek devamlı geçici haber seçeneğiyle değiştiren bu mantık bizler üzerinde de çok değişikliğe neden oldu. Bu değişiklikleri hızlı değişimlere hızlı bir şekilde adapte olan insanoğlu yani bizler fark edemesek dahi günümüzde haberciliğin farklı boyutlarını inceleme olanağı buluyoruz. Twitter insanların daha çok duygu ve düşüncelerini paylaştıkları bir alan olarak karşımıza çıkarken böylesi bir alanda yapılan son habercilik aktivitesi oldukça farklı yönlerde vurgular yapıyor. Haber kelimesinin günümüz karşılığında kolay ulaşılabilir olması yatarken geçmişte bunun zerresini bulmanın mümkün olmadığı konusunu belirtelim.

Haberciliği farklı boyutlara taşıyan ve kolay ulaşılabilir olmasını sağlayan Twitter bunların çok daha önünde bir hareketle muhabirleri ve kameramanları da 21. Yüzyıl ilk çeyreğinin standartlarına göre uyarladı. Öyle ki artık elinde kocaman kameralar olan insanlar yerine bir cep telefonuyla oldukça büyük bir haber konusunu tek bir dokunuşla kaydedebilen insanlar haberciliği geçmişteki rolünü köklü olarak değiştirdiler. Twitter haberciliğin yapılması ve hazırlanması noktasında yaptığı reformlar sonrasında açıkçası insanları özgür bıraktığından dolayı resmen yorum panellerine dönüştü. Haberlerin anlık olarak birçok koldan paylaşılmasının ardından hemen başlayan haber yorumları insanların düşünce ve fikir paylaşımına aç olduklarını gösterircesine günümüzde baş göstermeye başladı. Aslına bakılırsa farklı bakış açılarıyla insanlara daha geniş bir ufuk sağlayan bu yapı yine büyük gazetelerin elinde tutuluyor. Büyük haber sayfalarının yaptıkları anlık ve kolay ulaşılabilir haberler sayesinde yayılma sürecini jet hızıyla tamamlayan haberler hemen ardından vatandaşın objektifine yansıyor. Peki, Twitter üzerinde herkes haberci edasında paylaşım yapabilir mi? Şimdi bu konuya bir giriş yapalım

Tüm Kontroller Sizin Elinizde!

Habercilik mantığını tamamen tek düze bir sisteme dönüştüren Twitter kullanıcılarının her birine internet bağlantısına sahip oldukları sürece haberci olma şansı veriyor. Aslına bakılırsa sosyal medyanın kullanım amacı de temel gündemi anlık olarak takip edebilmek ve gündeme anlık olarak mevcut bilgi birikiminizle dâhil olabilmektir. Bu yaklaşımı hemen hemen yakalayan Twitter yürüttüğü bu sistemle bizlere oldukça garip gelse dahi olması gerekenin dışında bir soysal medya kullandığımızın mesajını bizlere veriyor. Şimdiye kadar Twitter ve habercilik hakkında mantıklı ve olumlu yorumlarda bulunduk ancak ülkemiz genelinde yer alan çürük elmaların bu sektöre de el atmadıkları söylenemez. Yalan haber mantığını birebir olarak hayata geçiren bu insanların açtığı sayfalar ve bu haberlere inanan insanlar Twitter ortamının haberciliğe karşı olan uyumluluğunu alt üst ediyor.


Yalan haberciliğinde bir noktada bir şeyini çıkaran bu  sayfalar olur olmadık kurgulu ünlü ölümü haberleriyle başladıkları serüvene şimdilerde dikkat çekici başlıklarla devam ediyorlar. Binlere hitap ettiğini sandığımız bazı sayfaların paylaştığı başlıklara elbette gözünüz takılmıştır. İnsanların sosyal medya kullanımı sırasında en çok duyarlılık gösterdikleri renkeri seçerek hazırladıkları görsellerle insanları biraz dah kendilerine çeken bu sayfalar avlarının tıklamalarıyla para kazanarak Twitter ortamının masum habercilik zihniyetinin karanlık ve çirkin yüzünü oldukça açık bir şekilde ortaya koyuyorlar. Sonuç olarak Twitter insanların diğer sosyal medya ağlarına göre biraz daha mantıklı ve akıl ürünü şeyleri sundukları bir ortam. Bu nedenle haberciliği oldukça iyi bir şekilde bu ortamda gerçekleştirebilir kalıcı ve gündemci habercilik zihniyetini bu sayede sürdürebilirsiniz. Ancak bu zihniyeti de kötüleyen sayfaları da unutmamak gerekir.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.