Trabzon'daki annenin acı dramı

Akçaabat doğumlu Eken'in başından tam 3 evlilik geçmiş. İstanbul'da, Konya'da ve Trabzon'da yaşayan anne Eken, tam bir dram yaşamış. Bugün kirasını dahi ödeyemeyen ve komşularının yardımıyla geçinen Eken, “Tek amacım var, o da kızımı okutabilmek. Bunun iç

Trabzon'daki annenin acı dramı


Akçaabat doğumlu Eken'in başından tam 3 evlilik geçmiş. İstanbul'da, Konya'da ve Trabzon'da yaşayan anne Eken, tam bir dram yaşamış. Bugün kirasını dahi ödeyemeyen ve komşularının yardımıyla geçinen Eken, “Tek amacım var, o da kızımı okutabilmek. Bunun için böbreğimi satılığa çıkardım” dedi.

Trabzon'da yaşayan Ayşe Eken'in 44 yıllık hayatında başına gelmeyen kalmadı. Başından 3 evlilik geçen ve 4 çocuk annesi olan Eken, yanında kalan tek çocuğu için böbreğini satılığa çıkarttı. Hayırsever vatandaşların yardımlarıyla yaşamaya çalışan Ayşe Eken ve kızı Cennet, yoksulluk içinde yüzüyor. 2 aylık kirasını ödeyemeyen anne, psikolojisi bozulan kızının "anne bu hayat bize göre değil. Gel beraber intihar edelim" demesi üzerine böbreğini satılığa çıkarttı.

Trabzon' un Akçaabat İlçesi'nde doğan Ayşe Eken, 14 yaşında iken ailesinin zoruyla hiç tanımadığı biriyle evlendirildi. Evlendikten sonra eşiyle birlikte İstanbul' a yerleşen Ayşe Eken, evliliğinin ilk günlerinde kocasından şiddet görmeye başladı. Bir aylık evli iken kocası, Ayşe Eken' i evinden kovarak Trabzon'a ailesinin yanına gönderdi. Bir ay evli kaldığı kocasından hamile kaldığı anlaşılan Eken, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ayşe Eken' in ailesi dünyaya gelen bebeği annesinden alarak birine evlatlık verdiler. Çocuğunu hiç göremeyen Ayşe Eken' in daha sonra ailesi İstanbul'a bir otobüs bileti alarak baba evinden gönderildi.

ÖNCE MARMARA DEPREMİ VURDU

İstanbul'a giden genç kadın burada tanıştığı biriyle evlenerek dünya evine girdi. Evlendiği adamdan ikisi erkek biri kız olmak üzere 3 çocuk dünyaya getirdi. Evliliği 1999 yılında meydana gelen Marmara depremiyle yıkıldı. 10 saat çocuklarıyla göçük altında kalan Ayşe Eken kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Göçük altından çıkan Eken'in kocasına bir daha ulaşılamadı. Yaşayıp yaşamadığını öğrenemediği kocasını bir daha hiç göremedi. Deprem kriz masası tarafından Ayşe Eken ve çocukları Konya iline yerleştirildi. Burada yaşamaya başlayan aile, geçinemeyince ayrılmak zorunda kaldı. Anne 3 çocuğuna bakamayınca oğulları Volkan ve Ateş Yokuş'u Çocuk Esirgeme Kurumu'na bırakarak kızı Cennet Yokuş ile yaşamaya başladı. Eken' in 2 oğlu daha sonra ayrı ayrı ailelere evlatlık verilerek İstanbul'a gönderildi. Konya'da kalmaya devam eden Ayşe Eken, burada tanıştığı ve kendisiyle evlenmek isteyen yaşlı biriyle, maddi durumununun kötü olması nedeniyle evlenmek zorunda kaldı.

DRAMLARLA GELEN ÜÇÜNCÜ EVLİLİK

Üçüncü evliliği yaptığı yaşlı adam kendisine ve kızına bakmayınca ve kızını da okula göndermeyince evden kaçarak tekrar memleketi olan Trabzon' a geri döndü. Burada bulunan ailesinin yanına dönen Ayşe Eken, kabul edilmeyince sokakta kaldı. Trabzon Valiliği' ne sığınan Eken ve 12 yaşındaki kızı Cennet, sokakta kalmaması için huzur evine yerleştirildi. Burada 1 ay kadar kalan Ayşe Eken, yaşlılarla kaldığı için kızının psikolojisi bozulunca buradan da ayrılmak zorunda kaldı. Kızının sağlığı için huzur evinden ayrılan anne kendisine yapılan yardımlarla bir ev kiralayarak eve çıktı. Daha sonrada temizlik işine giren anne tam huzura kavuştum derken kalp damarlarının tıkalı olması nedeniyle rahatsızlandı. Bel fıtığı hastası da olan anneye doktorlar kesinlikle çalışmaması gerektiğini söyleyince, mecburen işi bırakmak zorunda kaldı. Hayırsever vatandaşların yardımlarıyla yaşamaya çalışan Ayşe Eken ve kızı Cennet, yoksulluk içinde yüzüyor. 2 aylık kirasını ödeyemeyen anne, psikolojisi bozulan kızının "anne bu hayat bize göre değil. Gel beraber intihar edelim" demesi üzerine böbreğini satılığa çıkarttı. Kızını daha rahat bir ortamda yaşatmak için böbreğini satılığa çıkartan anne alıcı bekliyor.

TEK VARLIĞIM KIZIM

Başına gelmeyen kalmayan Ayşe Eken, kızını daha rahat bir ortamda yaşatmak için böbreğini satmaya kalktı. Elinde kalan tek varlığının kızı olduğu belirten Ayşe Eken, "44 yaşındayım, bu zamana kadar başıma gelmeyen kalmadı. İlk kocam beni terk etti. 4 çocuğum var ama ilk çocuğumu hiç görmedim. Doğduğu gibi elimden alıp başkasına verdiler. Ailem beni kabul etmiyor. İkinci eşim Marmara depremi sonrasında kayboldu. Ondan olan 3 çocuğumun ikisi evlatlık verildi. Bir kızım kaldı. İkimiz 2 odalı bir evde kalıyoruz. Kalp hastasıyım ve bel fıtığımda var. Çalışamıyorum, bu sebepten aç kalıyoruz. Valilik yardım yapıyor ama yeterli değil. Çünkü 3'üncü evliliği yaptığım adamdan param olmadığı için boşanamadım. Üzerinden sigortalı görünüyorum. Bu nedenle de bana yardım yapamıyorlar. Kızım bana bir gün, "anne bu hayat bize göre değil, gel ikimiz intihar edelim" diyince sabaha kadar ağladım. Bende onun için böbreğimi satılığa çıkarttım. Böbreğimi satarsam bir ev alıp geçinmeyi düşünüyorum. Şu an kömürümde yok, kış kapıda, havalar soğuk komşuların yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışıyorum. Kızım okumayı çok seviyor. Hep takdir getiriyor. Öğretmenleri kızımı çok seviyor onu okutmak istiyorum. Doktor olmak istiyor. Ama bu şartlarda nasıl olacak" dedi.

YAŞAMAK İSTİYORUZ

Annesiyle 2 odalı bir evde komşularının yardımıyla yaşayan Cennet, "Ben okumak istiyorum. Ama olmuyor, maddi durumumuz yok. Doktor olmak istiyorum. Bize yardım edin" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam