Sağlığınız için bu 10 gıdadan uzak durun !

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için en önemli faktörlerden birinin de "yediklerimiz" olduğu konusunda hemfikir. Bu 10 gıdayı sofralarından uzak tutanların, başta kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanma riskler

Sağlığınız için bu 10 gıdadan uzak durun !


Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için en önemli faktörlerden birinin de "yediklerimiz" olduğu konusunda hemfikir. Bu 10 gıdayı sofralarından uzak tutanların, başta kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanma riskleri de düşüyor.

İŞTE O 10 GIDA

1- İŞLENMİŞ ET ÜRÜNLERİ: 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 26'sı işlenmiş et ürünlerini aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor.



2- MARGARİN: Tereyağına bir alternatif gibi empoze edilmeye çalışılan margarin, içerdiği trans yağlar nedeniyle kalp hastalıklarının en ciddi sebeplerinden biri. Uzmanlar, margarin paketlerinin üzerinde "trans yağ içermez" ibaresinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor.

3- ŞEKERLİ TAHIL GEVREKLERİ: İçerdikleri yüksek şekerin verdiği zarar bir tarafa, ambalaj üzerinde yazan "şu kadar süte şu kadar gevrek ilave edin" uyarıları da tüketiciler tarafından asla dikkate alınmıyor. Çünkü, ambalajda yazan miktar bir yetişkini doyurmuyor.

4- FAST-FOOD BURGERLER: Etin kilosunun oldukça pahalı olmasına rağmen çok ucuza satılan fast-food burgerlerin besleyici değeri nerdeyse hiç yok, ancak yüksek oranda kalori içerdikleri şüphe götürmez bir gerçek. Zaten araştırmalar da fast-food firmalarının burgerlerindeki et oranlarının yüzde 2 ile 14 arasında değiştiğini gösteriyor. Yanında verilen yağda kızarmış patates ve kocaman bardaklarda sunulan şekerli içecekler de ayrı bir sağlık faciası.

5- YAĞDA KIZARMIŞ HAMUR TATLILARI: Dikkat etmemiz gereken bir diğer yiyecek türü de lokma ve donuts gibi hamur bazlı yağda kızarmış tatlılar. Hem yüksek oranda şeker, hem de yağ ihtiva ettikleri için uzmanlar uzak durmamızı öneriyor. Son araştırmalarda içlerinde kanserojen maddeler de tespit edildi.

6- MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR: Yüksek oranda yağ ve tuz içerdiğinden mikrodalgada yapılan patlamış mısır da uzmanlar tarafından vazgeçilmesi gereken gıdalar listesinde yer alıyor. Brown Üniversitesinde yapılan bir araştırma bu tür işlenmiş mısırlarda tespit edilen kimyasal maddelerin bronşit gibi akciğer hastalıklarına yol açtığını ortaya çıkardı.

7- HER ÇEŞİT HAMUR İŞİ VE KIZARTMA: Şeker ve yağ oranı oldukça yüksek, ancak vitamin ve lif açısından zayıf olan bu gıdaların çoğu işlenmiş olarak satılıyor ve "içindekiler" kısmında bir sürü koruyucu madde var.

8- ÜÇÜ, BEŞİ BİR ARADA HAZIR KAHVELER: Kahve sade olarak içildiğinde sağlık için zararlı değil, hatta faydaları da var. Ancak, 3'ü bir arada gibi bir sürü ilave maddeler ve şeker katılarak sunulan hazır kahveler sağlığımız için son derece zararlı.

9- POĞAÇA BENZERİ GIDALAR: Hem yüksek oranda trans yağ, hem de kabartma tozları ve karbonhidrat içerdikleri için sağlığımız için zararlı olan bu gıdaları da soframızdan uzak tutmamız gerekiyot

 

10- GAZLI İÇECEKLER: Son yıllarda tüketimi azalma gösterse de gazlı içecekler sağlığımızı tehdit eden gıdaların başında yer alıyor. "Diet, light, zero" gibi aldatmacalara kulak asmadan; hem kilo aldıran, hem diyabete neden olan hem de kalp hastalıklarını körükleyen gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. American Journal of Public Health'ın yaptığı en son araştırma, gazlı içeceklerin en aza sigara kadar zaralı olduğu ve içemleri sigara kadar yaşlandırdığını ortaya koydu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler