Osman Bektaş TTSO'da konuştu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve haber61.net köşe yazarlarından Prof. Dr. Osman Bektaş, ''Küresel iklim değişikliğine toplum olarak hazır değiliz'' dedi. Prof. Dr. Bektaş, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB .

Osman Bektaş TTSO'da konuştu


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve haber61.net köşe yazarlarından Prof. Dr. Osman Bektaş, ''Küresel iklim değişikliğine toplum olarak hazır değiliz'' dedi.

Prof. Dr. Bektaş, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, British Council, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu ve Çevre Kültür Girişimcileri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Küresel Kirliliğe Karşı İklim Meydanı'' konulu etkinlikte yaptığı konuşmada, küresel iklim değişikliğinden Trabzon'un da etkileneceğini söyledi. Prof. Dr. Osman Bektaş, ''Küresel iklim değişimine toplum olarak hazır değiliz'' ifadesini kullandı.

1988 yılından itibaren az yağış rejiminden aşırı yağış rejimine geçen Doğu Karadeniz'de heyelan, sel gibi doğal afet sayısında artış yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Bektaş, ''Nüfus göçü, nüfus artışı ve altyapı sorunları ile birlikte şehirleşme problemlerinin büyümesi, yeni yaşam alanlarının oluşturulması ve denizden yeni kullanım alanlarının kazanılması, deniz ve çevre kirliliğinin yaşam üzerindeki olumsuz etkileri de iklim değişikliğinin sonuçları arasında yer almaktadır'' diye konuştu.

Denizden beslenme, deniz taşımacılığı, sağlıklı yaşam koşulları ve deniz kenarında yaşama arzusunun tüm dünyadaki büyük şehirlerin yüzde 80'inin deniz kenarında kurulmasının ana nedenleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Bektaş, şöyle devam etti:

''4 bin yıllık tarihe sahip Trabzon ili Boztepe-Akçaabat sırtının Karadeniz'e bakan yamaçlarında kurulmuştur. İlin bugünkü arazi yapısının kazanılmasında 3 farklı doğrultudaki fay sistemi önemli rol oynamıştır. Doğu-Batı doğrultulu fay sistemi 0-300 metre arasında 6 eski deniz plajının basamak şeklindeki yükseltilmesinden ve bu nedenle Boztepe-Akçaabat sırtının oluşmasından sorumludur. Şehrin çeşitli mahalleleri Faroz, Yenimahalle, Erdoğdu, Bahçecik ve Boztepe bu sırtın farklı yükseklikteki düzlüklerinde ve düzlükler arasındaki yamaçları üzerinde kurulmuştur. Kuzeydoğu ve kuzeybatı doğrultulu fay sistemleri ise Değirmendere, Tabakhane, Zağnos, Beşirli ve Sera deresi vadilerinin oluşmasını sağlamışlardır. Bu vadiler havalandırma bacaları gibi deniz havasını şehrin iç kesimlerine taşınmasından sorumludur. Bu nedenle Trabzon'un jeolojik yapısı Trabzon'un mimari yapısına yansımıştır.''

     -KARADENİZ'İN GELECEĞİNE DAİR ÖNGÖRÜ-   

Prof. Dr. Bektaş, önümüzdeki 10 yılda da Doğu Karadeniz'de sel ve heyelanların yaşanacağını ifade ederek, şu öngörüde bulundu:

''Yavaşça fakat sürekli olarak yükselen ve karalara doğru ilerleyen Karadeniz, sahil düzlüklerini sular altında bırakacak, hırçın dalgalar sahile çok yakın yerleşim merkezlerini ve sahil oto yolunu tehdit edecektir. Karalara doğru ilerlemiş olan tuzlu deniz suyu sahildeki tatlı yeraltı sularını kullanılamaz hale getirecektir. Yüzey ve derin kısımları sürekli olarak ısınan Karadeniz'in, balık potansiyeli kirlenme, aşırı avlanmayla birlikte büyük ölçüde azalacaktır.''

Toplantıda, ''Avrupa Birliği Üyeliğine Doğru Çevresel Adımlar'' konusunda da Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Proje Yöneticisi Yeşim Çağlayan bilgi verdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinliğe ilginin çok az olduğu gözlendi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam