Kadir gecesinin önemi nedir, Kadir Gecesinde nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı?

Kadir gecesinin önemi nedir, Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı? İşte detaylar...

Kadir gecesinin önemi nedir, Kadir Gecesinde nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı?

 Kadir gecesinde hangi ibadetler yapılmalı, Kadir gecesinin önemi nedir? Ayrıntılar haberimizde.

Kadir Gecesi yarın eda edilecek! Kadir gecesinin önemi nedir, nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı?

Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın Kadir Gecesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Osman Aydın şunları söyledi;

"Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın bizlere ebedi azaptan kurtuluş fırsatı sunan ve bu son günlerini taçlandıran Kadir gecesine kavuşmanın sevinci içerisindeyiz. Bu gece, (08 Mayıs 2021 Cumartesi gününü Pazar’a bağlayan gece), Kadir gecesidir. 

Bu geceyi diğer bütün zamanlardan üstün kılan özelliklerin başında, Allah’ın kullarına merhametinin en büyük nişanesi olarak indirilen ve 14 asırdır insanlığın ufkunu aydınlatan hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in indirilmiş olması gelmektedir. Bu gece, yeryüzünün; sözlerin en güzeli, mümin gönüllerin şifası, insanlık için hidayet rehberi, hakikat ve hikmet kaynağı olarak indirilen Kur-an’ la buluştuğu gecedir.

Kadir gecesini beyan buyuran surede Yüce Allah: “Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.  O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, Ta fecrin doğuşuna kadar esenlik doludur.” buyurmaktadır. (Kadir Suresi 97/1-4)  

Bu geceyi beyan eden Hadis-i şerifte ise sevgili Peygamberimiz: “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek, Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmaktadır. (Riyazü’s- salihin) 

Kadir Gecesi, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Ona bu değer ve kıymeti veren ise, Kur’ân-ı Kerim’in,  Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına bu gecede inmiş olmasıdır. Bundan sonra,. Cibril (a.s.) Rabbimizin emri ile, 23 yıl içerisinde, vahiy yoluyla Efendimize getirmiş ve yeryüzünü nurlandırmıştır.

Kadir gecesi, kendisi hakkında özel sure inmiş bir gecedir. Yani bu gecenin fazileti, onun değer ve kıymetini bilip, hakkıyla ihya edenler içindir. Çünkü bu geceyi ihya etmeyenler, onun faziletindeki hisselerini kaybetmiş  olacaklardır. Öyle ise, bu gecenin faziletinden faydalanmak için, imsak vaktine kadar, uyanık olmak ve ibadet halinde bulunmak gerekmektedir. 

Kadir Gecesi yarın eda edilecek! Kadir gecesinin önemi nedir, nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı?

KADİR GECESİNİ NASIL İHYA ETMELİYİZ?

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye buyurmuş, Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz ve ibadet şeklinden bahsetmemiştir. (Tirmizî, Savm, 39).

Kadir Gecesini ihya etmek için, uyanık ve şuurlu olarak, kaza namazı kılınmalı, kazası olmayanlar da nafile namaz kılmalıdırlar.

Ayrıca; Kur’an okumalı, Kelime-i tevhit ve kelime-i şahadet getirmeli, salâvatı şerife okumalı, bunların arkasından da dua etmelidir. Malum olduğu üzere, dua başlı başına bir ibadettir. Zira ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz:(Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin!” buyurmaktadır. (Furkan Suresi  25/77)

Bu gece nasıl dua etmesi gerektiğini soran Hz. Aişe validemize hitaben Efendimiz,  “Allah’ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua etmesini tavsiye buyurmuşlardır. (Tirmizî, Da'avât ) 

Bu gece bolca sadaka vermeli, İbadet zikir ve dualarımızla, kışa dönmüş kalplerimizi bahara çevirmeliyiz. Çünkü ibadet zikir ve tövbe, ölmüş ruhlara hayat vermektedir.

Bu gece mutluluğumuzu paylaşalım.  Zekât ve fıtır sadakalarımızı verelim. Küs ve kırgın olduklarımızla barışalım. Akrabalarımızı telefonla arayarak aramızdaki sevgi bağlarını güçlendirelim ve dualarını alalım. İçimizdeki zayıf ve muhtaç kardeşlerimizin duaları ile inşallah kurtuluşa ereceğimizi unutmayalım.

Tüm Dünya’yı etkisi altına alan bir musibetle karşı karşıya kaldığımız bu günlerde, kendimiz, milletimiz ve tüm insanlık için içten ve samimi yakarışlarla Rabbimize dua ve niyazda bulunalım. Yetkili mercilerin açıkladığı bütün tedbirlere uyalım. Tez zamanda bu sıkıntıdan kurtulmak için beraberce ümit, azim ve kararlılıkla mücadele etmeye devam edelim.

Bu gece okuyacağımız Kur’an ve yapacağımız ibadetlerden sonra, büyük fedakarlıklarla canlarını tehlikeye atarak gece gündüz görev yapan sağlık çalışanlarımıza ve bu mücadelenin içerisinde yer alan bütün kardeşlerimize; din, vatan ve mukaddesat için nöbet tutan güvenlik güçlerimize, polisimize, askerimize ve canını feda eden tüm şehitlerimize, Dünya’nın farklı coğrafyalarında sırf inançlarından dolayı sıkıntı, zulüm, baskı ve zorluk içerisinde olan müslüman kardeşlerimize dua edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, saygıdeğer Trabzon halkımızın, milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesi’ni tebrik ediyor; bu gecenin dünyada her türlü musibetten ve ahirette her türlü azaptan kurtuluşa, yeryüzünün sekinetine, bütün insanlığın huzur ve iyiliğine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler