Dünyada tek !

Lokomotifin sergilendiği Eski Çeltek Kömür İşletmesi’nin müdürü Rıza Arabacı, yaptığı açıklamada, Almanya yapımı buharlı lokomotifin II. Dünya Savaşı sırasında cephane taşınmasında kullanıldığını bildiklerini söyledi. İşletme bahçesinde sergilenen üç loko

Dünyada tek !

Lokomotifin sergilendiği Eski Çeltek Kömür İşletmesi’nin müdürü Rıza Arabacı, yaptığı açıklamada, Almanya yapımı buharlı lokomotifin II. Dünya Savaşı sırasında cephane taşınmasında kullanıldığını bildiklerini söyledi. İşletme bahçesinde sergilenen üç lokomotiften 105 yıllık olanın müzecilerin dikkatini çektiğini belirten Rıza Arabacı, “İşletme olarak araştırdık. Böyle bir lokomotif Avrupa’da, dünyada yok” dedi.

Lokomotifin özelliklerini anlatan Arabacı, “İşletmemize gelmesi II. Dünya Savaşı’ndan sonra. Cephede mermi götürmüş, cephane götürmüş. Devlet Demir Yolları’ndan gelmiş bize. 1970’li yıllara kadar ocaklardan kömür nakli yapıyormuş bu lokomotif. Bu lokomotif iki tekerli, iki mazılı dediğimiz dünyada iki tane örneği vardı müzecilerin tabiriyle. Bir tanesi Güney Amerika’daydı. Onun akıbetini bilmiyorlar. Sadece bizimkinin kaldığını söylüyorlar. Dünyada iki mazılı, bu ebatta, bu ufaklıkta tek lokomotif olarak bulunmakta” diye konuştu.

Ellerindeki 1985 model buharlı lokomotif ile diğer dizel lokomotifin benzerlerinin değişik müzelerde olduğunu, 1910 model lokomotif için ise yurt içi ve yurt dışından teklifler geldiğini ifade eden Arabacı, “Yaklaşık 200 bin dolar, 300 bin dolar fiyat teklif eden müzeler de oldu, ‘yerine biz iş makinesi verelim’ diyen müzeler de oldu. Ama biz maden müzesinde sergilemek üzere elimizde tutuyoruz. Yıllık bakımlarını yapıyoruz. Maden müzesi açıldığına inşallah sergileyeceğiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler