18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümü

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. yıldönümü....

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümü

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. yıldönümü. Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı'ında Türk ordusu vatan toprağını korumak için İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan, Avustralya ve Yeni Zellanda askerlerinden oluşan orduya karşı kahramanca direnerek dünya tarihini değiştirmiştir. 


Biz de Haber61 ailesi olarak kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. 


ÇANAKKALE ZAFERİ VE ÖNEMİ 
 

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, Birinci Dünya savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Çanakkale/Gelibolu Yarımadası'nda İtilaf Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yaşanmıştır. 

İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zapt etmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Aynı zamanda 1 Ağustos 1914'ün ertesi günü Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu, fiilen savaşa katılmıştır.

Savaşta ağır kayıplar veren Osmanlı İmparatorluğu, işgal girişimlerini bastıramayınca toprakların büyük bir bölümü zapt edilmiştir. Ancak Gelibolu cephesindeki Çanakkale Savaşı, Atatürk önderliğindeki Türk milletinin ve ordusunun büyük bir mücadele ile kazanılmıştır. Çanakkale'de İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan, Avustralya ve Yeni Zellanda askerlerinden oluşan orduya karşı Türk ordusu kahramanda direnmiştir. Dünya tarihinde sayfa açan kara ve deniz savaşları sonucunda her iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir. Resmi kayıtlara bağlı olarak Türk ordusunun verdiği ağır kayıp 250 bin ila 300 bin arası olduğu bilinmektedir. 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam