Vücudunuzdaki bu belirtileri ciddiye alın

Kulak çınlaması, topaklar, lekeler, ağrılar... Vücut sorunları çeşitli şekillerde yansıtır. Bu küçük belirtilerle bile uzmanlar doktora gidilmesini tavsiye ediyor. Aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabilir.

Vücudunuzdaki bu belirtileri ciddiye alın

Göğüs ağrısı, ani görme kaybı veya şiddetli karın ağrısı... Bu tür belirtiler acil tıbbi müdahale gerektirir, ancak daha küçük belirtilere de dikkat etmek şarttır. Küçük belirtilerde ne yapmanız gerektiğini bilmek zor olabilir.

Kornea çevresinde beyaz daire

İris ve göz bebeğini kaplayan ince koruyucu tabaka olan korneanızın etrafında beyaz bir halka oluşabilir. Bu yaşlanmanın basit bir işareti olabilir. Yaşla birlikte, kornea ile gözün beyazı arasındaki boşluk daha gözenekli hale gelir. Bu, görmeyi etkilemez veya tedavi gerektirmez.

Ancak, 40 yaşın altındaysanız, bu daire yüksek kolesterolün (hiperkolesterolemi) bir belirtisi olabilir. Kandaki kolesterol, trigliserit ve diğer yağların seviyelerini ölçtürmeniz iyi olacaktır.

Soğuk eller 


Genetik, yaz aylarında bile neden ellerinizin her zaman soğuk olmasına neden olabilir. Kan dolaşımının genellikle yavaş olduğu ileri yaştakiler ve çok az ısı yalıtımına sahip ince ciltliler, özellikle ekstremitelerde soğuğa karşı daha hassastır. Damarların daralmasına neden olan nikotin ve kafeinden kaçınılması ve vücut ısısını korumak için birkaç kat giysi kullanılması sorunu büyük ölçüde çözer.

Ancak, sorun bunların dışında olabilir. Raynaud sendromu da ellerde soğukluğa neden olabilir. Ekstremitelerde soğuk ataklar, ağrı, karıncalanma veya yanma hissi ile karakterize bir hastalıktır. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi de ellerde ve ayaklarda soğukluk hissine neden olur. Ayrıca yorgunluk, baş dönmesi ve göğüs ağrısı da ortaya çıkar.

Tırnaklarda beyaz lekeler 

Tırnak üzerinde görünen lekeler veya çizgiler (lökotichia), genellikle tornakta bir darbe veya sıkışmanın işaretidir. Bu küçük lekelerin kaybolması 6 ila 9 ay sürer. Bununla birlikte, nokta oldukça sarıysa ve tırnağın kalınlaştığını gözlemlerseniz, bir mantar enfeksiyonu olabilir.

Çizgiler dikey ve koyu renkliyse, derhal bir doktora danışın. Açık tenli bir kişide bu, tırnak altında nadir görülen bir cilt kanseri şekli olan subungual melanomu gösterebilir.

Kulaklarda çınlama 

Kafanızın içinde bir uğultu, ıslık çalma veya kükreme olabilir. Kulak çınlaması olan tinnitus şaşırtıcı derecede yaygın bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman sadece birkaç dakika, saat veya gün sürer, ancak daha sonra geçer. Kulak çınlamasının en yaygın nedeni işitme kaybıdır.

Kulak çınlaması bir acil durum değildir, ancak uzun vadede yaşam kalitesini etkiler. Kulakların incelenmesi gereklidir, çünkü kulak çınlaması kulak kiri gibi bir tıkanıklıktan da kaynaklanabilir. Sebep yaşlanmaya bağlı işitme kaybıysa, bir işitme cihazı durumu iyileştirecektir. Çınlama ritmik veya darbeliyse, hemen bir uzmana danışın. Bu, damar daralmasının bir belirtisi olabilir ve felç riskini artırır. Bu durumda, damarı temizlemek için ameliyat gerekebilir.

Kronik şişkinlik 

Her yemekten sonra sıcak şişkin hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Birçok kişi şişkinlik ve gazdan şikayetçidir. Brokoli, kuru fasulye ve bazı meyveler gibi şişkinliğe neden olan yiyecekleri belirlemek için yediklerinizin günlüğünü tutabilirsiniz.

Kalıcı şişkinliğe ağrılı kramplar, tuvalet alışkanlıklarınızda bir değişiklik, dışkıda kan, mide bulantısı, iştahsızlık veya sebepsiz kilo kaybı gibi farklı belirtiler eşlik ediyorsa bir doktora danışın. İrritabl bağırsak sendromu, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, divertikülit, ülseratif kolit ve kolon kanserini teşhis etmek için kapsamlı bir değerlendirme gerekebilir.

Diş eti kanaması 

Birçok kişi diş etlerinde plak ve tartar birikmesi nedeniyle diş eti iltihabı yaşar. Hafif vakalar bile fırçalama sırasında ağrısız kanamaya neden olabilir. Günde iki kez iki dakikalık diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli temizlik seansları ile iyi diş hijyeni sorunu önler.

Ancak, tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilecek periodontitise dönüşebilir.

Kalıcı baş ağrıları 

Baş ağrıları, en az 3 ay boyunca ayda 15 günden fazla ortaya çıktıklarında kronikleşir. En yaygın tetikleyiciler susuzluk, uykusuzluk, görme problemleri, sinüs tıkanıklığı ve çalışırken kötü duruştur. Bunlar, çözümleri olan küçük problemlerdir.

Ancak, sorun bunların dışındaysa, özellikle haftada 2 defadan fazla reçetesiz satılan ağrı kesici kullanıyorsanız, daha fazla inceleme için bir uzmana başvurmanız gerekir. Bir neden bulmak her zaman mümkün değildir, ancak bazı ilaçlar, diyette bazı ayarlamalar ve besin takviyeleri sizi rahatlatabilir.

Kulak ağrısı 

Kulak enfeksiyonları çocukluk döneminin en büyük sorunlarından bitidir. Ancak bir yetişkinde bu sorun daha ciddi olarak incelenir, çünkü bu tür enfeksiyonlar daha az yaygındır. Sorun kulakta olmayabilir, eklem iltihabına neden olan temporomandibuler eklem bozukluğu en yaygın nedendir. Araştırmalara göre, bu hastalığa sahip kişilerin yüzde 70'inden fazlası kulak ağrısı yaşar. Kulağınız ağrıyorsa, ancak ateş, akıntı veya başka bir enfeksiyon belirtisi yoksa, diş aşınmasını kontrol edecek ve çene sesleri olmadığından emin olacak bir diş hekimine görünün. Ağız koruyucuları, çene kasını rahatlatmak için botoks enjeksiyonları veya fizyoterapi seanslarını deneyebilirsiniz.

Daha nadiren, zona hastalığının bir komplikasyonu olan Ramsay Hunt sendromu, kulağın yakınındaki fasiyal siniri etkiler ve kulak kanalında ağrıya, işitme kaybına ve hatta yüz felcine neden olur. Yüzün etkilenen tarafında bir döküntü görülür.

Göz kapağı titremesi 

Endişelenmeyin, gün ortasında göz kapağınız seğirebilir. Bunun için endişelenmenize gerek yoktur, hemen hemen herkes zaman zaman miyokimya denilen bu durumu yaşar. Göz kapaklarını açıp kapatan kasların sinirlerinde bir tür teklemeden kaynaklanır. Genellikle birkaç saniye sürer. Aşırı kafein veya alkol tüketimi veya stres göz seğirmelerini tetikleyebilir. Biraz dinlenin ve kahve ve alkol tüketmeyin.

Titreme atakları birkaç haftadan uzun sürerse veya daha güçlü kasılmalar göz kapaklarınızı kapatıyorsa, bir doktora görünmelisiniz. İdiyopatik yüz felci veya daha nadir görülen bir nörolojik bozukluk olan esansiyel blefarospazm olabilir, bu da görmeye engel olabilir ve ilaç veya ameliyat gerektirebilir.

Gözde kırmızı nokta

Gözünüzün beyazında aniden bir kan lekesi belirebilir. Bu endişe verici durum genellikle zararsızdır. Gözdeki bir damar öksürürken, hapşırırken veya çok fazla efor harcadığınızda bile patlayabilir, bu durum subkonjonktival kanama olarak adlandırılır. Kan sulandırıcılar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar bir faktördür. Kan gözün beyazının şeffaf koruyucu tabakası altında birikir ve hatta her yere yayılabilir. Tamamen geçmesi yaklaşık 2 hafta sürer.

Ancak bunun haricinde bir kırmızı bir nokta fark ederseniz, farklı belirtiler olup olmadığını kontrol edin. Vücudun çeşitli yerlerinde de benzer noktalar görürseniz, sorun daha ciddi olabilir. Diyabet veya kanama bozukluğu olabilir.

Saç dökülmesi 

Günde ortalama 50 ila 100 saç teli kaybetmek normaldir. Kafa derisinde 100 binden fazla saç teli olduğunu düşündüğünüzde 100 saç teli kaybetmek çok fazla değildir. Ancak aniden duşta biriken saç tellerini görmek normal değildir. Nedeni çoğunlukla iyi huyludur. Çeşitli hastalıklar, ameliyat, stres, yüksek ateş, diyet, doğum veya menopozun neden olduğu gibi hormonal değişiklikler saç dökülmelerine nden olabilir. Saç dökülmelerinin nedeni bunlardan biriyse, sadece zaman işleri düzeltebilir. Eski saç yoğunluğunuzu yeniden kazanmak 4 ila 7 ay sürebilir.

Ancak, bunlar haricinde tiroid bezi tarafından yetersiz hormon üretimi olan hipotiroidizm de saçları zayıflatır. Hastalık metabolizmayı yavaşlatır ve saç büyüme döngüsünü keser. Tedavi edilmezse hipotiroidizm, kalp hastalığı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler