Vergi levhaları tarih oluyor

Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaya göre, vergi levhası bulundurma zorunluluğu kaldırılacak. Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte esnaf 149 YTL'lik vergi levhası bulundurmama cezası

Vergi levhaları tarih oluyor

Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaya göre, vergi levhası bulundurma zorunluluğu kaldırılacak.

Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte esnaf 149 YTL'lik vergi levhası bulundurmama cezasından kurtulmuş olacak. Zaman gazetesinin haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da sıcak baktığı çalışmada "Anlamını yitirmiş olan vergi levhası bulundurma zorunluluğu kaldırılmalı" ifadesi yer alıyor.

46 yıl önce kaleme alınan VUK'un yeniden yazılmasının tamamlaması halinde uluslararası gelişmelere uygun, adil, basit, mükellefi ve müteşebbisi koruyan, içerisinde yeni bir ceza sistemini barındıran bir çalışma ortaya konulması planlanıyor. Bu kapsamdaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Gelir Vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görülecek şekilde asmak zorunda.

Maliye Bakanlığı'nın 1991'de çıkardığı iç genelgeye göre bu levhanın asılmasının amacı, mükellefe ait bazı bilgilerin açıklanması suretiyle, vergilerin ödenmesinde kamuoyunun baskı ve desteğinden yararlanmak olarak açıklanıyor. Vergi levhasında mükellefin adı, soyadı, unvanı, işyeri adresi, vergi numarası, vergi dairesi, vergi türü, takvim yılı, beyan edilen matrah, tahakkuk eden vergi ile tasdik eden makamın imzası ve mührü yer alıyor. Vergi levhalarının sabit işyerleri için 17,5x25 cm, taşıtlar için 8x12 cm ebatlarında olması gerekiyor.

Vergi Usul Kanunu'nun yeniden yazılması sürecinde ele alınan başlıca diğer konular şunlar: "Meslek mensuplarının vergi mahremiyetine dahil edilmesi, işlerliği bulunmayan komisyonların kaldırılması, adres güncellemelerinin mükellefin ödevlerine dahil edilmesi, aramalı incelemelerdeki hükümlerin CMUK'a uygun hale getirilmesi, gecikme faizi işleme süresinin sınırlandırılması, düzeltme talebi incelenmesinin belli bir sürede sonuçlandırılması, düzeltme mekanizmasının arzu edildiği şekilde etkin çalıştırılmasının sağlanması, takdir komisyonlarının tekrar ele alınması ve işlerlik kazandırılması."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler