Diğer

Diğer

Twitter ve diğer sosyal medya ağlarının farkı

Sosyal medya günümüz insanları için hemen her türlü uğraştan önce geliyor. Bir hobi olmaktan çıkıp temel ihtiyaçlar arasına giren sosyal medya temeline bakıldığında aslında insanın sosyal yükümlülüklerini dile getirmektedir. Bu konular dönem itibariyle gündeme gelen çeşitli yaşam standartlarının medyaya dökülmüş halidir. Bu durum şu an ki dünya için gülmek ve eğlenmekten ibaret. Bu nedenle de sosyal medyayı biz insanlar genel olarak bakıldığında sadece gülmek ve eğlenmek maksadıyla kullanıyoruz. Bu kullanım dünya üzerinde teknolojik aletlerin birçoğunda bizleri karşılıyor. Bu kullanım amacının dışında kalan yine içerisinde eğlenceyi barındırsa da sadece eğlenceye hizmet etmeyip güncel bilgiyi de gündemine alan bir sosyal medya ağı var. Güncel bilginin insanlara duygu ve düşünce paylaşma imkânı verdiği bu ortamın adı Twitter. Twitter günümüz sosyal medyalarından bağımsız olarak bilgiye ve güncel hareketlere önem veriyor. Bilgi güncel olmasıyla diğer manevi unsurlardan ayrılır. Bilginin güncelliğini korumak ve güncel bilgiyi paylaşmak tüm insanlık için faydalı olacaktır. Güncel bilgi kavramı şu an için kafanızı biraz da olsa karıştırmış olabilir ancak günümüz tabiriyle "Haber" unsurları güncel bilgi kaynaklarıdır.

Doğrudan duygu ve düşünce

Twitter diğer sosyal medya ağlarından farklı olarak bizlere doğrudan duygu ve düşüncelerimizi açığa çıkarma imkânı sunuyor. Burada kullanılan genel takma adlarla duygu ve düşüncelerin insanlara hesabını vermek zorunda kalmıyorsunuz. Bilgiye yaklaşıyor bilgi kaynaklarına olan yakınlığınızı daha güncel teknoloji unsurlarıyla artıyorsunuz. Burada insanların dertleri kimin ne marka ayakkabıya sahip olduğu değil açıkçası. Daha farklı boyutlarda daha bilgi temelli bir düşünce sistemi hâkim Twitter kullanıcılarına bu hakimiyet de onları diğer sosyal medya kullanıcılarından öne çıkararak bilgiye daha yakın hale getiriyor. Örnek vermek gerekirse günümüzde kısmen Twitter ortamından çok daha fazla kullanıcıya sahip olduğunu söyleyebileceğimiz İnstagram bu gidişatın tam tersi yönünde ilerliyor. İnstagram insanlara fotoğraf ve video paylaşımı imkânı sunan oldukça renkli bir ortam ancak bu ortamın tek amacı ve ilerleyiş yönü birilerine hava atmak. Kaliteli fotoğraflar çekmek ve insanlara bir şeylere sahip olduğunuzu kanıtlamak. Bu amaç uğurunda İnstagram insanlara ne yazık ki iyi bir duygu alt yapısı sunmak yerine maddi yarışa itekler nitelikte hizmet veriyor. İşte tam bu noktada da Twitter ile diğer sosyal ağlar arasında ki unutulmaz fark gündeme geliyor. Twitter bilgiye yoğunlaşan ve düşünceleri gündeme getiren bir sosyal platform. Mesela bir siyasi konu hakkında çok büyük bir ilgi odağı olabilirsiniz ve konuyu cidden araştırarak öğrenmiş ve kendi süzgecinizden geçirerek altın değerinde fikirler elde etmiş olabilirsiniz. Bu fikirler Twitter haricinde hiçbir sosyal ağ kullanıcıları değer vermez ki biraz da uzunlarsa hiç okumazlar bile.

Bilgiye daha yakın

Günümüzde Twitter ortamında da mizah amaçlı açılmış hesaplardan oldukça büyük kitlelere sadece gülmek ve eğlenmek maksadıyla paylaşımlar yapılıyor. Ancak öteki taraftan farklı görüş ve fikirlere yönelik sayfalardan yine tartışmaya yönelik paylaşımlar yapılıyor. Burada sizlere anlatmaya çalıştığımız tartışma tam olarak bir tartışma sayılmaz aslına bakılırsa akademik düzeyde bilgi tartışması diyebiliriz. Bu tarz bir ortamda bilgiye ve özellikle bilgi kaynaklarına çok daha yakın olabilirsiniz. Mesela güncel bilgiye örnek verecek olursak gazetecilerin mantıklı haber paylaşımlarından (gazeteci dedim farkındaysanız ) gündemi en önde oldukça güncel kaynaklardan takip edebilirsiniz. Kısacası bilgiye daha yakın olabilmek amacıyla ve daha mantıklı bir sosyal medya kullanıcı olma maksadıyla Twitter kullanabilirsiniz.






 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR