TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı: Turist sayısında 200 bin barajını aşıp…

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı Haber61 mikrofonlarına konuştu.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı: Turist sayısında 200 bin barajını aşıp…

Koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren turizm sektörü için yeniden hareketlenme başladı. Bugün Bahreyn’den Trabzon’a gelen ilk turist kafilesi çiçeklerle karşılandı.

TURSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı’nın da hazır bulunduğu karşılama töreninde renkli görüntüler yaşandı. 167 turistin geldiği uçak 12:50 sıralarında Trabzon’a inen kafile 8 gün boyunca Trabzon’da gezilerde bulunacak.

Karşılama sırasında Haber61 mikrofonlarına konuşan TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı turizm deyince bölge ekonomisini doğrudan ilgilendiren bir sektörden bahsedildiğini belirtip “Haziranın ortalarını geçtik, hareketlilik bu hafta itibariyle ciddi olarak başladı. Bugün gelen uçak bu haftaki 7. Uçak. Biz bunu bir Haziran sonrasında bekliyorduk ama maalesef alınan tedbirler sonrasında vaka sayılarımız istenilen zamanda azalmadığı için bu gecikmeyi yaşadık. Burada aşılama sayıları da önemli. Başta turizmciler olmak üzere hızlı bir şekilde aşılamalar devam ediyor ülkemizde. Her ikisine de paralel olarak da olumlu gelişmeleri yaşamaya başladık. Bugünkü uçak Bahreyn’den geliyor. Pandemi öncesinde kış aylarında dahi haftada en az iki sefer gerçekleştirilen bir destinasyondu Bahreyn. Şimdiki uçak 167 doluluk oranıyla geliyor, haftada iki sefer olarak devam edecek. Beklentiler çok yüksek. Bu hafta sonrasında haftalık uçuş sayılarının daha da yukarı çıkarılmasına yönelik planlamalar var. Özellikle temmuz ve ağustosta umarım son bir buçuk yılda pandemide bölge olarak, ekonomik olarak, başta turizmciler olmak üzere bütün bölge kayıplarını bir nebze olsun minimize eder. Bölgemiz için kötünün iyisi diyebileceğimiz bir sezon. Çünkü biliyorsunuz 2019 yılında dış hattan direkt 1350’ye yakın sefer gerçekleşmişti. Hani bunların bu sene %30’una ulaşabilsek bile bizim için başarı olacak.” İfadelerini kullandı.

Herkesin tedbirini almış durumda olduğunu ve iyi şeyler olmasını beklediğini belirten Kantarcı “Özellikle 2016-2017 yılında yaşadığımız olumsuzluklardan sonra, 2018 ve 2019’da baskılı olarak Ticaret ve sanayi odamız ve esnaf ve sanatkârlar odası özellikle, restorancılar odamızla birlikte fiyat tarifesi konusunda çok ciddi denetimler yaptılar, bunların olumlu geri dönüşümlerini gördük. Belli bölgelerde zabıtaların da denetimleri oldu. Bu anlamdaki şikâyetler ciddi anlamda minimize olmuş durumda. Bölge hareketliliğe ve turizme aynı zamanda ekonomik girdiye bütün ülke gibi aç, herkes hazırlığını fazlasıyla yaptı. Yeterlilik ve donanım anlamında sektörde bir sıkıntımız olduğunu zannetmiyorum. Yeni yeni hareketlenen turizmle, ziyaretçi sayısında artış yaşadığımız bu haftalarda hizmet kalitemize ve müşteri memnuniyetine dikkat etmemiz gerekiyor, olumsuzluk yaşatmamamız gerekiyor. Sağlıklı turizm sertifikası almış oteller ve restoranlar turizm araçları maksimum düzeyde hijyene özen göstermesi gerekiyor. Allah göstermesin olumsuz hadiseler, yeniden vakaların hareketlenmesi beklemiyorum ve olacağını da zannetmiyorum. Turist gruplarında görünmesi olumsuz bir intiba yaratacak. Bu anlamda seyahat acentelerimizle sürekli irtibat halindeyiz, herkes gereken tedbirini almış durumda. İyi şeyler olmasını bekliyoruz. “ dedi.

Beklenen turist sayısı hakkında da konuşan Kantarcı “Sayı belirtmek gerçekten zor, çünkü pandeminin devamında yeniden ateşlenip mutasyonlu virüslerin ülkemizi etkileyip etkilemeyeceği konusunda hiçbir garanti yok. Haberlerde görüyoruz, mutasyonlu virüsle İngiltere gibi nüfusunun çoğu aşılanmış bir ülkede bile vaka artışı görülebiliyor. Burada kontrolü iyi yapmak gerekiyor.

2019’da 600 binin üzerinde yabancı turist gelmişti. Bu sene biz 150 bini aşıp 200 bin bandını yakalayabilirsek gerçekten güzel olacak. İşler az olunca 14-15 aylık boş geçen bir dönemden sonra ekonomik olarak darda kalınca hem oteller hem de seyahat acenteleri bazen rekabete girebiliyorlar. Ama önümüzdeki haftadan itibaren gelen yabancı turist sayısı artmaya başlayınca bu düşük verilen teklifler biraz daha yukarıya çıkacaktır. Çünkü herkesin oteli dolmaya başlayacak, seyahat acentelerinin birçoğu hizmet vermeye başlayacak ve maalesef anlamsız diyebileceğimiz rekabet ortadan kalkacak umarım. Önemli olan sayı. Sayının yanında toplam girdi de önemli. Yani yüz kişi gelip de toplam yüz lira elde edeceksek, 70 kişi gelsin 150 lira elde edelim. Bu oranı iyi kurmak gerekiyor. “ ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’da, Arabistan haricinde diğer ülkelerden de Temmuz itibariyle seferlerin başlayacağını belirten Kantarcı “Nisan itibariyle sivil havacılıkla beraber gerekli alt yapı çalışmalarını yapmış olan hatlar vardı. Mesela Sharjah iki uçuştan sonra iptal oldu, Air Arabia gelemedi. Beyrut vardı, biliyorsunuz Arabistan ile politik olduğunu düşündüğümüz, Türkiye’ye bir kısıtlama var. Arabistan’daki iki farklı destinasyonla yapılan planlamalar vardı. Onun dışında 2019’da başlamış olan ve 2-3 aylık süre içerisinde bir anda 77 sefere ulaşan Irak pazarı var. Bağdat ve Erbil’den direkt ucular geliyordu. Önümüzdeki haftadan itibaren Erbil uçuşlarının da başlamasını bekliyoruz. Genel olarak bütün Ortadoğu’da, Arabistan haricinde diğer ülkelerden de Temmuz itibariyle seferler başlayacak. Önemli olan bu uçuşların haftada 3 değil haftada 7’ye veya daha fazlaya ulaşması.” İfadelerini kullandı.

Avrupa pazarında 2013, 2014 ve 2015’e doğru ciddi bir artışımız vardı diyen TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı “Maalesef bu terör olaylarından dolayı 2025 itibariyle bir anda kırıldı ve bizi güvenliksiz ülke olarak ilan ettiler. Hatta akabinde limanlarımıza yanaşan Kruvaziyer gemilerini de iptal ettiler. Kuşadası’nda ve İzmir’de, güney ve Ege limanlarımız, o dönem terör olaylarının yaşandığı doğu bölgesine çok uzak olmasına ve hiçbir olay olmamasına rağmen o bölgede Kruvaziyer gemilerini bile yanaştırmadılar. Bize ekonomik olarak ambargo koyar gibi, turistin bize gelmesini engellediler. Sonrasına Avrupa pazarı hareketlenmeye başladı, bizim de o yönde çalışmalarımız vardı. Geçen sene pandemi öncesinde planladığımız Avrupa pazarına yönelik bir çalışmamız vardı ama pandemi araya girince bu planlarımızı gerçekleştiremedik. Ama etkileri biraz daha azaldıktan sonra Avrupa pazarı hareketlenmeye başlayacak. Ortadoğu geldiği için Avrupa gelmiyor diye bir şey yok. Avrupa bizim bölgemize ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde geliyor daha çok. Çok bilinen bir destinasyon Trabzon’dan başlayıp buradan Artvin, Yusufeli’nden Erzurum, daha sonra Kars, Doğubeyazıt, İshak Paşa sarayı, daha sonra Van’a inip Akdamar adası, yedi gece sekiz günlük Avrupalı turistlerin beğendiği kültür ve doğa içerikli çok güzel programları var. Bunların da önümüzdeki yıl itibariyle iyice hareketleneceğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler