Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Türkye Uzak Doğu dalgası altında

TÜRKİYE UZAK DOĞUDAN GELEN DEPREM DALGASININ ETKİSİ ALTINDA

2012 yılında güneydoğu Hindistan da yaşanan 8.6.ve 8.2 büyüklüğündeki iki büyük deprem küresel ölçekte depremselliği iki doğrultuda önemli bir şekilde artırmıştır. Bu doğrultulardan biride aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi Hindistan-Pakistan-İran-Türkiye-Akdeniz-Ege bölgesini içine alan küresel ölçekteki deprem tetikleme hattıdır.

2013 yılında bu küresel deprem tetikleme hattında zamana bağlı olarak gelişen ve deprem tetiklemeleriyle batıya doğru göç eden bir seri depremüretilmiştir. Bunlar sırasıyla 2013 Nisan ayında 7.8 büyüklüğünde İran depremi; Eylül ayında 7.7 büyüklüğündeki Pakistan depremidir. Aynı deprem tetikleme hattında 2013 yılında batıya doğru kaymaya devam eden depremsellik 12 Ekim2013 tarihinde Ege-Girit 6.4 depremini ve nihayet 28 Aralık 2013 tarihinde ise 6 büyüklüğünde Antalya depremini oluşturmuştur.

2013 Ekim ayı başlarında uzak doğudan batıya doğru olan deprem dalgası göçünün önemini vurgulamış, 2014 yılının deprem açısından Türkiye için kritik bir yıl olabileceğini belirmiştik.

 

Prof. Dr. Osman BEKTAŞ

KTÜ

28 Aralık 2013

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR