Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Turizm sektörünün görünen yüzü sizce nedir?

Turizm sektörü Trabzon’da her geçen gün olumlu yönde gelişme gösterdi. İlimizde çok sayıda otel ve konaklama merkezi, turizm acentesi, araç kiralama firması ve restaurant açıldı.

   Peki sizce bir eksik yok mu?

   Turizm dediğimizde aklımıza sadece bina mı geliyor?

   Turizm sektöründe faaliyet gösteren bu işletmelerin kalifiyeli personelleri var mı ya da bu personeller yeterli mi?

   Bence artık bunları konuşmalıyız.

   Turizmde faaliyet gösteren birçok arkadaşımla yüz yüze ya da telefonla yaptığım görüşmelerde sürekli olarak kalifiyeli personel bulamadıklarından yakındıklarını gördüm.

   Haklılar mı? Bence kısmen haklılar.

   Girişimciler bir sektöre yatırım yapmadan önce o sektörün fırsatlarını, tehditlerini ve beklenmedik durumlarını göz önünde bulundurmalıdırlar. Aksi halde yatırım herhangi bir plan proje olmadan bir ayağı topal olarak ilerleyecektir ya da süreçle zarar edecektir.

   Bunca insan bu sektöre yatırım yaparken istihdam edecek olduğu personelin piyasada ne düzeyde olduğuna ya da bu alanlarda çalıştıracak personel bulup bulamayacağına bakmış mıdır?

   Son dönemlerde yaptığım görüşmelere dayanarak şunu diyebilirim ki, aklına bile gelmemiştir.

   Turizm ile ilgili faaliyet gösteren liselerden ve meslek yüksek okullarından mezun olan gençlerimiz işverenlerin istedikleri kriterlerde değil. Ya yabancı dili yok, ya otellerin kullandığı programları bilmiyor ya da saha tecrübesi olmadığı için işe girişi zorlaşıyor.

   Fakat mevcut durumda Trabzon’daki turizm sektörüne baktığımızda kalifiyeli ya da kalifiyesiz herkesin bu saymış olduğumuz işletmelerde çalıştığını görüyoruz.

   İşveren bu duruma mecbur kalıyor çünkü kalifiyeli olan gençler kendilerine bir şekilde iş bulmuş. Ön büroda, servis departmanında, kat hizmetlerinde, rezervasyon departmanında ya da yiyecek içecek departmanında görevini yerine getiriyor.

   İşverenlerimiz serzenişlerinde kısmen haklı demiştim evet katılıyorum bence de kalifiyeli personel açığı var.

   Peki bunun sorumlusu kim?

   Sektörü bilmeden ya da araştırmadan en önemlisi de bu alanda kalifiyeli personel yetiştirecek eğitim kurumlarıyla görüşmeden yatırım yapmak doğru mu?

   İşverenlere tavsiyem şudur; kalifiyeli personeli bulduysan personelin hak ettiği değeri maddi ya da manevi olarak vermelisin, sezon başlamadan en az 3 ay önce personel kadronu oluşturmalısın, eğitim kurumlarıyla sürekli olarak iletişim içerisinde olmalısın ve eğitim kurumlarını harekete geçirmelisin, turizme dönemsel olarak bakmamalısın, Trabzon’daki üniversitelerde 4 yıllık turizm bölümlerinin açılması için baskı yapmalısın.

   En en önemlisi de turizmin ilerleyen yıllarda gelişmesi için eşini, dostunu, çocuğunu turizm alanında eğitim alması için yönlendirmelisin. Kalifiyeli personel ve kaliteli hizmet yoksa lüks binaların turistler tarafından herhangi bir değeri olmayacaktır. Bilmelisin…

  

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR