Recep Ergenç

Recep Ergenç

Turizm diye diye

Turizmde de şapşal (amigo) kadar olup Meksika Dalgası yaratamadık ya…  Yanarım ona yanarım.

Un var, su var var, şeker var; bir türlü helva yapamıyoruz…

Trabzon ekonomisinin üç bacağını oluşturan “Kamu, Özel ve STKlar” gelecek on yılda “Turizm Sektörünü” Trabzon ekonomisinin yıldızı parlayacak en önemli sektörü olarak pek çok belge ile ortaya koydular.

Koydular da ne oldu?

Trabzon’da turizme olan ilgi ile otel yatırımları arttı.

Otel yatırımları arttı da ne oldu?

Turizmde katma değerin ve turizmin çeşitlendirilmesinin önemi arttı.

Turizmde katma değeri başka bir yazıya bırakalım da

EKO TURİZME BAKALIM

Turizm çeşitlerinden doğal ekositemler uyumlu, sürdürülebilir ve de geleceğin turizmi olarak adlandırılan “ekoturizm” özellikle Japonya’nın 20 yıldır başarı ile uyguladığı turizm çeşitlerinden biridir.

Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ  kıyı (deniz), sulak alanlar, dağ ekosistemleri ile birlikte yerel kültürü kapsayan ekoturizm alanları ve uygulamalarını  içeren JICA nın   “Ekoturizm: Doğal ve Kültürel Kaynakların Sürdürülebilir” konulu eğitim ve uygulama programına katılarak Japonya da Ekoturizm uygulamalarını inceledi. Coşkun Hoca ile bu bağlamda Ekoturizmi konuştum.

TRABZON’DA DA EKOTURİZMDEN PARA KAZANILABİLİR Mİ?

Evet ancak her, köyde, her yaylada  değil, iyi analiz edilmiş ve planlanmış olunması koşulu ile evet…

Herkes turizmden kazanç sağlayabilir ancak herkes turizm yapmamalıdır.

Ekoturizm ancak ve ancak: yerel, kendine has, benzerlerinden farklı, cezbedici, marka değeri olan özelliklerin var olduğu alanlarda yapılır.

Karadeniz de çokça bulunan, her yeşil alan, her orman, her yayla, her köy ekoturizm alanı değildir. Benzerlerinden farkı ne!

Dağlar, ormanlar, yaylaları kapsayan yeşil alanlar Karadeniz e özgü değil , Dünya da özellikle bizim iklim kuşağımızda bulunan hemen tüm ülkelerde var olan doğal değerlerdir. Sadece yeşillik çöl iklimi dışında yaşayanlar için cezp edici değildir. Cezp edici olan özgünlüktür.

Her yeşil alanda, köyde, yaylada otlatma  (otlatmaya dayalı hayvancılık) yapılabilir ancak turizm yapılamaz.

EKO TURİZM NASIL BİR ŞEYDİR?

Eko turizm öncelikle konu edildiği doğal alanların ve yerel yaşam kültürünün mutlak korunduğu ve korunması gereken, tüketmeyen, sürdürülebilir turizm çeşididir.

Birlikte uyum içerisinde yaşama, planlama ve kullanmadır.

Körün, fili elinin değdiği yer olarak tarifi gibi değildir.

Turizm adına herkesin, her alanı, her değeri kullanarak yapacağı iş hiç değildir.

Ekoturizm;  neyin,  nerede, nasıl, kiminle ve ne zaman yapılacağının iyi planlandığı,

Ekoturizm stratejisi;  kitle turizmi gibi talep edileni sunmayı değil, yerel şartlarda sunulana göre planlamayı  zorunlu kılar.

BİZ DE OLMUYOR MU?

Her alanda olduğu gibi turizmde sorunumuz “ vasat” ile idare etmektir.

Eksik bilgi, plansızlık, korumada da ciddi eksiklerimiz var…

Ben yaparım olur ile sürdürülebilir bir ekoturizm ise hiç olmaz… olacak olan doğal ve kültürel değerlerin tahribi ve sıradanlaşmasıdır.

3-015-001-001.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK?

Eko turizm geliştirilecekse:

Ancak  konu ile ilgili Kamu, Özel sektör ve STK ların (Sivil Toplum Kuruluşları) ve mutlaka yerel halk temsilcileri, kanaat önderlerinin bir arada planladığı, uyguladığı ve denetlediği, proje ve faaliyetlerin  sürdürülebilir ve  de ekolojik, sosyal yapıya zarar vermeden yürütülmesi mümkün olur.

Ekoturizm kavramında, yeşil turizm, alternatif turizm, doğa turizmi, yabanıl turizm, macera turizmi, kültürel turizm gibi terimler kullanılmaktadır.

Uluslararası Ekoturizm Topluluğu TIES (The International Ecotourism Society); “ekoturizm, çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı seyahat” olarak tanımlamıştır.

Fotograf : Japon doğa ile uyumlu yaşama sanatı İKEBANA: Yaşayan doğanın (dağın, ovanın, gölün, bataklığın, dere kenarının, deniz kenarının) su ve bitki kullanılarak, yaşanılan ev içinde,  minyatür modelinin oluşturulma sanatı.

1-117.jpg

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR