Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

TS Bakkal Dükkanı Gibi Yönetilmemelidir

 

25-26 Mayıs 2013 tarihinde Trabzon Sporun (TS) kötü gidişini durduracak Kongreye ve yeni bir başkan arayışına gidilecek.

Çünkü TS camiası olarak başarıyı halen başkan adayının nüfuslu kişiliğinde, şişkin cüzdanında ve teknik direktörün sihirli ellerinde arıyoruz.

Başka deyişle 50 yıl önceki kulüp yönetim modelinin, Dernek Statüsünün, halen günümüzde de geçerli olacağına inanıyoruz.

Oysa yaşadığımız değişim-dönüşüm dünyasında, TS, 1994-2004 yılları arasında vergi kolaylığı sağlayan Dernek Statüsünden finansal geliri artırıcı Şirketleşme Modeline yönelmiştir.

TS Kulübü 2012-2013 yılında ise kulüp yönetimine standart ve kalite kazandıran UEFA Lisansını kazanmıştır.

Bütün bu değişim dönüşüme rağmen TS yinede kulüp yönetiminde parası ve yaptırım gücü olan, kendi başına karar alan, kimseye hesap vermeyen ancak Dernek Statüsünde başarılı sonuçlar alınmış olan tek adama endeksli başkanlık modelinin dışına çıkamamıştır.

Oysa günümüzde dernek aşamasından şirketleşmeye ve oradan lisans aşamasına doğru büyüyen ve gelişen kulüpler, kulüp yönetiminde bir sonraki aşama olan çağın gereği Kurumsallaşma modeline yönelmişlerdir.

Değişim-dönüşümün son halkası olan Kurumsallaşma, kulüp yönetiminde kurumsal, finansal, bütçeleme, insan kaynakları ve raporlama süreçlerini bilgisayar ortamında tek bir yazılım sistemi üzerinde yürüterek anlık takip esnekliği sağlamaktadır.

Bir bakıma kulüp yönetiminde oluşturabilecek kurumsallaşma bürokratik bir ortamda ilgili uzmanlardan oluşan bir kadronun teknik ve ekonomik sorunlara bilgisayar yazılımlarıyla finansal şeffaflık sağlayan ve geleceğe ışık tutan karar destek mekanizmaları oluşturacaktır.

Türkiye de Kurumsallaşmanın öncülüğünü yapan Fenerbahçe kulübü başkanı Aziz Yıldırım kongrede konuyla ilgili şöyle bir öz eleştiri yapıyor:

Biz de dahil, bugüne kadar burayı bakkal dükkanı gibi idare ettik.

Aziz Yıldırım haklı.

 Fenerbahçe Kulübü tek elden yönetilen bir bakkal dükkanı gibi değil de uzmanların yönettiği bir holding gibi kurumsallaşsaydı Türkiye de bu gün şike sorunu yaşanmazdı.

Dahası, nereden gelip nereye gittiği belli olmayan paralarla TS’un hak ettiği şampiyonluk elinden alınmazdı.

Özetle TS bu kongrede birlik ve beraberliğe her şeyden daha fazla önem vermelidir.

Başkanlık seçiminde ise kulübü bir bakkal dükkanı gibi yönetecek olan başkan adayını değil de değişim-dönüşümün gereği olan KURUMSALLAŞMAYI sağlayabilecek bir başkan adayı arayışı içinde olmalıdır.

Prof. Dr. Osman BEKTAŞ                              8.3.2013

Trabzonspor  Divan Üyesi.

Üye No: 2383

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.