Trabzon'un kardeş Belediyesi'nden şok eden hareket! Büyükşehir Belediye meclisinden tepki

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantıları devam ediyor.

Trabzon'un kardeş Belediyesi'nden şok eden hareket! Büyükşehir Belediye meclisinden tepki

Terör örgütü PKK'nın Almanya'daki siyasi kolu gibi hareket eden Sol Parti, Dortmund kenti Belediye Meclisi'ne Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü terör operasyonları kınanması adına bir önerge verdi. Belediye meclisine taşınan önerge, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) üyelerin oyu ile meclisten geçti. Oylamada sadece Türklerin kurduğu BVT'li meclis üyesi 'Hayır' dedi.

İFTİRALARLA DOLU BİLDİRİ

Bildiride Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü terör operasyonları 'yasa dışı' olarak nitelendirildi. Etkisiz hale getirilen teröristlerle dayanışma içinde olunduğuna işaret edildi. Aynı bildiride Türkiye'den terör operasyonlarını durdurması istenirken Dortmund'da yaşayan ve bölgeden gelen çoğunluğu Kürt mültecilerin endişe içinde oldukları iddia edildi. Türkiye bölgede işgalci olarak da nitelendirildi. 

ÖNCE IRKÇI SALDIRILARI KINAYIN

Belediy meclisinin bildiriye onay vermesi bölgedeki Türklerin büyük tepkisine neden oldu. Türkler, "Kentte ırkçılar kendilerine özerk bölge kurdu. Camilerimiz sürekli tehdit mektupları alıyor, duvarlarına gamalı haçlar çiziliyor. Dortmund Belediye Meclisi ırkçılığa karşı önlem almak, ırkçı saldırıları kınamak yerine teröristlere sahip çıkma cüretini gösterdi. Bölge gerçeklerinden bihaber olanların, terör sevicilerin peşine takılması çok üzücü" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi kasım ayı toplantısına Kardeş şehir olarak bilinen Almanya'nın Dortmund Belediyesi'nin bu kararı damga vurdu.

Toplantı öncesinde söz alan başkanvekili Atilla Ataman 2014 yılında Kardeş Belediye ilan edilen Almanya'nın Dortmund Belediyesi'nde Türkiye aleyhinde alınan meclis kararını mecliste okudu ve tepki gösterdi.

Ataman "2014 yılında biz Dortmund Belediyesi ile kardeş şehir olmuşuz.  Bu belediye meclisinde Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonlarını kınayan bir karar alınmış.

26 Ekim 2022 tarihinde Sol Parti olan parti Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonları kınayan bir önerge verdi. 10 Kasım 2022 tarihinde de önerge Dortmund Belediyesi’ne geldi. Bu önerge onaylanmış. Ayrıca daha da ileri gitmişler bu meclis kararının kardeş şehir Trabzon'a bildirilmesini de talep etmiş. Dortmund Belediyesi’nin bu kararını kınıyorum. Uluslararası hukuku ihlal ettiğimiz iddiasında bulunuluyor.

Meclis kararında; Türkler Afrin ve Kobani'ye saldırdı ve birçok kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kaldığı iddia ediliyor. Türkiye 4 senedir Afrin'i ele geçirmiş. Buradaki Nüfus yüzde 20'ye gerilemiş, suları kesilmiş, tarım yok olmuş. Belediye meclis üyesi Emre Güleç kardeşimiz söz alarak bu önergeye karşı çıkmış. Dortmund Belediye Başkanı ise “kardeş belediye bizim için önemli. Trabzon’u bu karar ile sorumlu tutamayız” ifadelerini kullanmış. Trabzon Türkiye'dir, Türkiye Trabzon'dur. Biz bu kararı Dışişleri Bakanlığımız ile yapıyoruz. Gerekli değerlendirmeler yapılır ve önümüzdeki mecliste değerlendiririz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin söz alarak "2014’te Dortmund kardeş şehir ilan edilirken meclisteydim. Bu Dortmund meclisinde 2 arkadaşımız vardır. Buralara da geldiler. Bizden de gidenler oldu. AK Parti meclis üyeleri ve CHP meclis üyeleri de oraya gitti. Trabzonlu meclis üyeleri de var orada. Oralı meclis üyeleri de var ve bazı şeyleri kaşımaya alışanlar vardır. Bunun araştırılması lazım.  araştırılmadan da kardeşliğe zarar vermemek lazım." ifadelerini kullandı.

Atilla Ataman ise "Konuyu araştırarak önümüzdeki meclis toplantısında gerekli mercilerle konuşarak da cevap vermek lazım. Trabzon'u belirli bir noktaya bağlayarak kardeşlik olmaz. Türkiye'nin T'si Trabzon'un T'sidir." ifadelerini kullandı.

Haber61 - Haber Servisi - 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber