Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Trabzon’un gündemi sorunlarıyla örtüşmüyor

15 – 24 yaş arası her 4 gençten 1’i işsiz.

Yani genç işsizlik oranı %25

Bu veri TÜİK verisi.

TÜİK’in işsizlik oranını bulmak için yaptığı çalışma da tartışılır tabi.

Çünkü gençlerdeki işsizlik oranı çok daha fazla.

Bu veriler gerçeği görmemizi ve bu sorunu çözmemizi engelliyor.

Ülkemizin ve ilimizin kurtuluşu gençlerin elinde olmasına rağmen ülkemizin ve Trabzon’umuzun gündemi sorunlarımız ile örtüşmüyor.

Ben de bunu bir genç olarak söylüyorum.

Değer görür ya da görmez fakat benim gibi düşünen binlerce genç var bilin istedim.

Aralık ayının son haftası Trabzon İŞKUR’un sitesinden tüm iş ilanlarını analiz ettim.

Koca Trabzon’da toplam 158 açık iş ilanı var.

Ben üşenmeden yazıyorum lütfen siz de üşenmeden okuyun!

42 usta ve tekniker aranıyor, 33 satış ve pazarlamacı, 24 muhasebeci, 9 işçi, 9 garson, 8 şoför, 6 reyon görevlisi, 6 büro memuru, 4 mühendis, 4 aşçı, 3 atanamamış öğretmen, 2 hastane görevlisi, 1 er kişi aranan meslekler ise iş sağlığı güvenliği uzmanı, kuaför, mimar, tercüman, manken, müdür, rehber ve sosyal medya uzmanı.

Dikkat ettiyseniz 42 kişiyle toplam açık işlerin %26’sını usta ve teknikerler, 57 kişiyle toplam açık işlerin %36’sını satış pazarlamacı ve muhasebeciler oluşturuyor.

Ortalama 35 bin ticari işletmeye sahip Trabzon’da bir ay içerisindeki açık iş ilanı 158 kişi.

Eyyy iktisat, işletme, maliye, çalışma ekonomisi, fizik, kimya, beden eğitimi, harita mühendisi, fizik tedavi (…yüzlerce yazılabilir…) okuyan genç arkadaşım üniversite bitince ne yapacaksın hiç düşündün mü?

Kendi işini mi kuracaksın yoksa bu genç işsizlik ordusuna sende mi katılacaksın. Trabzon şartlarında bulabileceğin fırsatlar bunlar işte. Aralık Kasım’dan daha iyi değil, bu gidişle Ocak da Aralık’tan daha iyi olmayacak…

Peki sen hangi aralıkta iş bulacaksın?

Yoksa iş arayışın olumlu sonuçlanmayınca bu güzelim memleketini bırakıp gelişmiş ama hayat standardı da bir o kadar düşük büyük illerimize göç mü edeceksin?

Hep diyorum…

Gerçeği görmek istemiyoruz. İster kabul edin ister etmeyin Trabzon bir esnaf ve sanatkar şehridir. Bu ilin ekonomisine en büyük katkıyı esnaf ve sanatkar yapmaktadır. Eğer istihdamın artmasını istiyorsak işverenlere verilen istihdam teşviklerinin esnaf ve sanatkarların kullanabileceği standartlarda belirlenmesi gerekmektedir.

KOSGEB ilimizin önceliklerini göz önünde bulundurarak girişimcilik desteği başta olmak üzere tüm desteklerini revize etmelidir.

Keza Kalkınma Ajansı.

Tüm Türkiye’de aynı standartta destek yayınlıyorsak tüm Türkiye’nin de gelişmişlik düzeyi ile önceliklerinin aynı olması gerekir.

Fakat değil… İstanbul nereee Trabzon nereee… Bursa nereee Gümüşhane nereee…

Bizim gazetecilerimiz ya da gazeteci olduğunu sanan arkadaşlarımız tutmuş bir Trabzonspor gidiyor. Evet Trabzonspor bizim her şeyimiz fakat bu şehrin tek sorunu Trabzonspor mudur? Kendini okutmak için mi kalemin hep Trabzonspor’a gidiyor. Yazdıklarınızla şehre, geleceğe, gençliğe bir katkınız olsun.

Siz de haklısınız ya yazacak konu bulamıyorsunuz ya da konuyu yazdıracak kalem.

Takdir sizin…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR