Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’un gelecek tasavvurunda Spor

Yereli yazma gayretim geçen yıllarda olduğu gibi 2021’de de sürecek. Yereli anlama ve katkı gayretim, bu alanda dünyada neler olup bitiğini de öğrenme fırsatını doğuruyor. Bu öğrenmelerim yerele katkı vermeyecekse geneli anlamanın da bir anlamı yok. Trabzon’a katkı odaklı yazılarım dolayısıyla, 2020’de de okurlardan olumlu, yapıcı geri bildirimler aldım ve bundan fazlasıyla memnunum. Amaç yerelde atanmış, seçilmişler ve STK yöneticilerini yüreklendirmek, harekete geçirmek ve böylece Trabzon kaynaklı bir refah ve itibar hareketi ile hem Trabzon’a hem de ülkeye de katkıda bulunmak.

Özgün özelliklerimiz değerlidir ama…

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Katma değer yaratmayan, günlük sorunlara odaklı, popülizm ve yararcılık selinde sürüklenen toplumlar, geleceğin dünyasında doğru konumlanma yapamayacak.

Eee bundan ne anlamalıyız?

Türkçesi; toplumca kaliteli ve geleceği merkezine alan eğitim ile entelektüel düzeylerini geliştiren, icat çıkaran, yeni bağ, bağlantı ve etkileşim yapısını öngören ve önlem alan toplumlar zenginleşecek.

Ya diğerleri, bunu beceremeyenler?

Büyük çöküş yaşayacaklar. Ve emin olun, bu çöküşü yaşayacak toplumlar zaten kalkınmış, ileri teknoloji üreten toplumlar olmayacak.

O yüzdendir ki, Trabzon’un özgün özelliklerini listeleyen Marka Şehir Trabzon çalıştayı raporunda yer alan ana temaları bir daha hatırlamakta yarar görüyorum:

1. Ticaret Ve Lojistik Kenti Trabzon, 2. Turizm Kenti Trabzon, 3. Teknoloji Ve Bilişim Kenti Trabzon, 4. Tarım Kenti Trabzon, 5. Tasarım Kenti Trabzon, 6. Spor Kenti Trabzon, 7. Sanat Kenti Trabzon

Beş yıldır yukardaki ana temalar yazdıklarıma yol gösterdi. Spor kenti Trabzon’un özgün özelliği için çokça yazı yazdım. Sporun paydaşlarından GSH Müdürü Birdal Öztürk ve TRU Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş ile yaratıcı- yenilikçi çözümler üretmeye çalıştık. Bu çabalar artık ete- kemiğe bürünmeye başladı.

Bunların başında “Sporcu performans ve Data Merkezi” BB ve TRU ortaklığında hayata geçiriliyor.

TRU SBF, sporda yeni bağ, bağlantı öngören ve sporun tüm paydaşları arasında etkileşimi arttıran webinar serisiyle katkı sunuyor. TRU SBF, paydaşları ile sporda zenginlik üretmede yeni bir aşama kaydettiğini buradan söylemiş olayım.

Odaklandığımız ana tema, “spor şehri” tesis zenginliği ve TS ile yargıda bulunmak mümkün değil. Spor çeşitliliği şimdilerde konunun bir başka başlığı olarak önümüzdedir.

Denize küskün Trabzon denizle barışmalıdır. Bunun için su sporlarında da bir büyük planlamanın adımları atılıyor.

Nerede planlanıyor?

Doldurmaya doyamadığımız denizde, yani Akyazı-Gülcemal dolgu alanında. İlk “data”lar ile su sporları merkezi çizimlerini gördüm.

Çizimler şimdilik yelken, kano ve kürek gibi olimpik dalları öncelikli planlamış.

Spor şehri ve sporda diyalog

Sporda diyalog yalnız TRU SBF, GSHM ve TR BB ile de arasında değil; Sporun paydaşları ASKF, TÜFAD vb. arasında katlanarak gelişmesi için atılacak adımlar var.

Salgın kalkınca Akyazı’da yepyeni bir yaşam alanına kavuşacağız, otobüsler ring seferleri ile bu yaşam alanını çekim merkezi yapacaklar.

Dünyada Marka şehirler özgün özellikleri ile öne çıkıyorlar. Trabzon’un özgün özellik/ özelliklerinin öne çıkmasında görev ve sorunluluklarımız var. Ana temalar hep aklımızda olmalı. Tek tek Katma değerli işleri ortaya çıkarabilecek, katkı verebileceğimiz başlıklar aklımızda olmalı.

Tüm okurlarıma 2021 yılı için sağlık ve Trabzon’un ana temaları çevresinde refah ve itibar yılı olarak yıldızının parlamasını diliyorum.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR