Trabzonspor FİFA'ya gidiyor! Başkan Ağaoğlu açıkladı

Trabzonspor Başkan Ağaoğlu Pazartesi FİFA'ya başvuru yapacaklarını açıkladı.

Trabzonspor FİFA'ya gidiyor! Başkan Ağaoğlu açıkladı

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, TFF kurullarının verdiği kararlarla ilgili olarak hazırladıkları dosya ile Pazartesi gini FİFA'ya başvuru yapacaklarını açıkladı.

Kasımpaşa maçı ile ilgili konuşan Ahmet Ağaoğlu, "Tek farkla da olsa 3 puan her zaman keyifli bir skor oluyor. Fazla atılan gole fazla puan verilmediği için tek farklı skor ve alınan 3 puan. Önümüzde Alanya maçı var. Hocanın da ifade ettiği gibi maç maç gidiyoruz. Bundan sonra Alanya maçına bakacağız." dedi.

Pazartesi günü FİFA'ya başvuru yapacaklarını açıklayan Ağaoğlu şunları söyledi;

"Konuşmakla bir şey değişmiyor. Bir kulüp başkanımız “taş üstünde taş bırakmam” dediği zaman bende kendisine “omuz üstünde baş bırakmam” dersem bu işi çözüme mi götürmüş olacağız. Bu meydan muharebesi değil. Ben göreve geleli 3 sen olacak. Son iki sene de 4 MHK değişti. Değişen bir şey yok. Tartışmalar, sıkıntılar, problemler aynı, hatta artarak devam diyor. Gazişehir maçından sonra Federasyon önünde yaptığım açıklamada “arıza motorda siz durmadan teker değiştiriyorsunuz” demiştim. Bu değişen 4. Teker, değişen bir şey var mı? Hayır. Bizim maçtan itibaren değerlendirecek olursak, takip eden 3 gün içerisinde 3 hakeme de görev verildi. Yaşar Kemal’e Halil Umur Meler’e ve Cüneyt Çakır’a. MHK “çok güzel yönettiniz, devam edin, arkanızdayız” mesajı verdi. Adalet 3 gün sonra tecelli etti. Aynı pozisyonda çok daha hafifine o maçta Cüneyt Çakır ile VAR’da görev yapan Halil Umut Meler kırmızı kartı çıkardı. 3 gün önce VAR başında izleyip vermediğiniz pozisyon bu maçta daha hafif sen buna nasıl kırmızı kart gösterirsin. Tekrar söylüyorum, çıkıp televizyonlara bağırıp çağırmak çözüm değil. Bir şeyin adını net koyalım. Adalet mi, Hak mı arıyoruz yoksa adaletsizlikten pay mı istiyoruz? 

TFF önündeki açıklamamda 10 gün içinde bazı şeylerin değişmesi gerektiğini beklediğimizi açıklamıştım. Değişen bir şey olmadı. Biz Kamu denetleme kurumuna şikayetlerimizi bildiren, Federasyonun kurullarının oluşumundaki düzensizliği ve FİFA’nın talimatlarına aykırı kurullar oluştuğunu, Avrupa İnsan hakları Mahkemesinin bununla ilgili kararı. Daha sonra TFF Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararını temyiz etti. Temyizden karar onaylanarak geldi ve Adalet bakanlığı TFF’ye AİHM’nin kararı doğrultusunda “kurullarınız bağımsız değil, bağımsız olmayan kurulların verdiği kararlar tartışmaya açıktır. Adaletten uzak kararlardır.” Biz bununla birlikte kamu Denetleme Kurumuna ombudsmanlığa başvurumuzu yaptık. Oradan da inceleme sonrasında 20 sayfalık bir tavsiye kararı geldi. Aynı paralelde. Bunların düzeltilmesi konusunda federasyona 1 ay süre tanıdı. Federasyonun her zaman ifadesi şu; “biz özerkiz, biz bağımsızız, bize kimse karışamaz.” değil aslında sadece almış oldukları kararlar yargıya taşınamaz. Onun ötesinde Kamu Denetleme Kurumu TBMM, dolayısıyla Türk Milletini adına görev yapıyor. Bağımsız, özerk olmak istediğiniz kararı alıp istediğiniz gibi uygulayacağınız anlamına gelmez. Dünyanın neresinde olursanız olun kurumsal o9larak grev yapıyorsanız mutlaka bağlı olduğunuz bir yer vardır. TFF’nin de FİFA’nın talimatlarını ve kurallarını uygulama zorunluluğu vardır.

Gelinen noktada biz Pazartesi FİFA’ya yapacağımız başvurunun dosyasını açık ve net örnekleriyle hazırladık. Kurullar, AİHM ve Kamu Denetleme Kurumu’nun raporları ve kararları doğrultusunda, bağımsızlıktan uzak. Bağımsızlıktan uzak kurullarında bağımlı olduğu birimlerin doğrultusunda karar verir. Bugün kurulların FİFA’nın etik kod 19’una tepeden tırnağa aykırı atamaların yapıldığını göreceksiniz. Biz bunların hepsini derledik, dosyamızı hazırladık. Biz Trabzonspor olarak bunun mücadelesini 2-3 senedir veriyoruz. Düzelmesi yönünde sürekli uyarıyoruz ve çaba gösteriyoruz. Bir anlamda Türkiye’de futbol kuralları anlamında iç hukuk yolları tıkandığı için pazartesi günü örnekleriyle beraber şikayet anlamında bir başvuruyu FİFA’ya yapıyoruz. Diğer kulüplerde bu kararlardan şikayetçilerse onları da bizimle birlikte FİFA nezdinde mücadeleye davet ediyoruz. 

Bizim rahatsızlığımız sistemden. Geldiğimizden beri 4 MHK değişti. Sıkıntı MHK’de değil. Bunu gönderin bir başkasını getirin. Ben 30 senedir futbolun içinde yöneticilik yapıyorum. 30 senedir bu konular konuşuluyor. Sıkıntı sistemde. MHK’nin durumu neydi. Son hafta bizim maçta bariz hata yapan 3 hakemi birden ödüllendirir gibi, “yürüyün arkanızdayız der gibi 3 gün sonra maça atarsanız. Dün maçta olanları tüm Türkiye seyretti. Bu MHK’de dğeişse, 3 ayda bir MHK’de değişse değişen bir şey olmayacak. Sıkıntı sistemde. MHK’nin nasıl atandığı, hakem camiasının içinde 3-4 grup, bunu kendileri de söylüyor. Bir birleriyle olan mücadeleleri. Göreve gelen bir MHK’nin hemen ardından onu yıpratma çalışmaları, kulisler ve bir sonraki MHK’nin hazırlığı Türk Futbolunu bu noktaya getirdi. Bizim burada vermiş olduğumuz mücadele FİFA’ya yapacağımız başvuru Türk Futboluna hizmettir. 64 yaşındayım. 35 senedir Türk Futboluna hizmet etmeye çalışıyorum ve bir şeylerin değiştiğini görmeden ölmek istemiyorum. Bunun burada değişmesi lazım artık. Bu sistemin değişmesi lazım. Biz özerkiz, bağımsızız diyorsunuz. Size özerkliği ve bağımsızlığı FİFA verdi, unutmayın. FİFA dedi ki; İdari ve mali yönden özerk olduktan sonra ben sizin üyeliğinizi kabul ederim. Ben sizin derebeyliğinizi kabul ediyorum demedi. FİFA benim kurallarımı uygulayacaksın dedi. TFF yöneticileri açsın baksın, hangi kurulları FİFA’nın etik kod 19’uyla uyuşan atamalardan oluşuyor. AİHM söylüyor, tanımıyorsunuz. Temyize gidiyorsunuz, onanıyor geliyor tanımıyorsunuz. Adalet bakanlığı sizi uyarıyor, “kurullarınız bağımsız değil değiştirin” diye tanımıyorsunuz uygulamıyorsunuz. Kamu denetleme kurumu 20 sayfalık tavsiye niteliğinde rapor hazırlıyor, tanımıyorsunuz. Özerkliği çok farklı anlamışlar.

Biz müracaatımızı Pazartesi Günü FİFA’ya yapıyoruz. Adalet isteyen kulüpler bizimle birlikte yürürler. Bu işi götürebileceğimiz en son noktaya kadar taşıyacağız. Sistem değişene kadar. Bende 21 sendir federasyon başkanlığı yapıyorum, bana hikaye anlatmasınlar. Bu ülke 30 senedir hakem tartışıyorsa demek ki sistemde sıkıntı var. Avrupa’da olmuyor. Yapana bir daha görev vermiyorlar. Avrupa’da hakemlik babadan oğula geçen bir müessese değil. Portekiz Futbol Federasyonu önümüzdeki seneden itibaren başka bir ülke ile hakem değişikliğine gidiyor. Bu noktaya mı taşımak istiyoruz ülke futbolunu, bu şekilde mi yönetilmek istiyoruz. Biz dosyamızı FİFA’ya götürüyoruz. Buradaki kanallar kapandı. Kendi vermiş olduğu kararı Halil Umut Meler kendisi tekzip etti. Allah’ın adaleti."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler