Trabzonspor eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu haber61 TV'ye konuk oldu.

Trabzonspor’un eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu Haber61’de yayınlanan ve Kadir Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Pas programına konuk oldu.

Haber61'de yayınlanan Kısa Pas programında Kadir Can'ın konuğu olan Trabzonspor eski asbaşkanı Hayrettin Hacısalihoğlu, Trabzonspor’un mevcut durumu ve yapılan transferler hakkında önemli açıklamalar yaptı. Hacısalihoğlu, “Yıldız futbolcu yoktur, takımın yıldızı vardır ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Trabzon’da oynanan Avrupa Ligi C grubundaki Trabzonspor Basel maçı öncesi Basel kulübünün yayınladığı videoda yer alan Türkiye haritasındaki Trakya bölümünün olmayışı programın ilk konusu oldu. Bu konunun yeteri kadar gündem olmadığını ve Trabzonspor’un bu konunun üzerine gitmediğini düşündüğünü belirten Kadir Can, Basel’in resmi bir özür mesajı yayınlamadığını, açıklama yapmadığını belirtti. Basel kulübüne mail attığını belirten Can aldığı cevabı da canlı yayında okudu. Cevap olarak gönderilen mailde bir art niyet olmadığını belirten ve sosyal medya hesaplarından ilgili paylaşımı sileceklerini belirten Basel’in henüz bir adım atmadığı programda konuşuldu.

Basel Kulübünün paylaşımı hakkında yorum yapan Trabzonspor eski Asbaşkanlarından Hayrettin Hacısalihoğlu “Trabzonspor yöneticileri böyle bir hadiseyi fark etmişler midir? Çünkü o kadar çok hadise dönüyor ki! Trabzonspor dev bir hadise. O kadar çok hadise yaşanıyor ki bir kısmı gözden kaçıyor. Burada sadece Trakya değil Hatay da yok. Gelişi güzel yapılmış ve çok önemsenmemiş bir harita. Harita bizim için çok önemli ama Avrupa için çok önemli değil. Bir başka konu da İsviçre’de Türkiye’ye bakışında terör örgütlerine destek veren bir anlayışları var. O nedenle böyle bir şeyi önemsenmemiş olması enteresan” ifadelerini kullandı.

Protokol tribünde bilet satışı başlamış doğru mu?

Trabzonspor’da eskiden beri protokol tribününe çok talep olduğunu belirten Hacısalihoğlu, Trabzonspor’un dargınlıkları önlemek hem de sosyal sorumluluk adına bağış karşılığı protokol tribününde yer tahsis ettiğini söyledi. Hacısalihoğlu “Trabzonspor’da geçmişten beri şeref tribününe çok talep vardır. Akyazı’da şeref tribünü üç bölüm vardır ve sadece 1 bölümü Trabzonspor’undur. Orada da yer talebi fazla olduğu zaman Spor Bakanlığı geri alır ve 20 kişilik kısmı Trabzonspor’a veriliyor. Küsmeler oluyor. Trabzonspor’da bu konuyu çözmek için de kendine ayrılan 3’te birlik kısmın 20’nin üzerindeki kısmını şehit ailelerine bağış karşılığı tahsis etme yoluna gitmiş. Bu şekilde hem orada bir gelir elde etmek için hem de insanların darılmasını önlemek için bir sistem oturtmuşlar. Bu bir açıdan doğru karşılanabilir diğer açıdan Trabzon’un temsili açıdan yanlış karşılanabilir. Ben bir ara Trabzon’un sanatçılarını davet ediyordum.” İfadelerini kullandı.

ŞAMPİYON OLMAZSINIZ AMA SEMPATİ KAZANIRSINIZ

Futbolun artık sadece yenme yenilme üzerine kurulu olmadığını belirten Hacısalihoğlu “Büyük kulüpler sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkmalı. Barcelona bir ara Unicef formaları ile sahaya çıktı. Yoksa Barcelona’nın alacağı göğüs sponsorunu herkes tahmin eder. Ama Barcelona buradan kazandığı sempati ile reklamdan alacağının kat kat fazlasını diğer alanlardan kazanıyor. Trabzonspor’da sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vermeli.” diyerek “Trabzonspor bu anlamda bir çok şey yapıyor. Keşanlı forma çok ilgi çekiyor. Neden bu bize özgü. Dünyanın hiçbir yerinde Keşanlı forma yok. O yüzden bunu herkes ister. Mesela 61. Dakika şov çok tuttu. Mesela Kolbastı çok tuttu. Amerika’dan ve çok yerden mail geldi. Bunun figürlerini bize gönderin diye. Ama Kolbastı denilince dünyanın her yerinde insanların aklına Trabzonspor geliyor. İşte konu bu. Bunları artırmamız lazım. Trabzonspor’un proje yapıp üzerine gitmesi lazım. Bırakın futbol ile yöneticiler ilgilensin profesyonel bir ekip de işin bu tarafı ile ilgilensin. Avrupa’da şampiyonaya gitmiştik dünyaca ünlü sanatçı Shakira final maçında her ülkeden iki dansçıyla sahnede şov yapmıştı ve büyük yankı uyandırmıştı. Biz şarkıcı getirelim demiyorum. Mesela Bursaspor gol sonrası timsah yürüyüşü yapmıştı, biz kolbastı, Eskişehirspor orkestra kurmuştu. Bunları yapınca şampiyon olmazsınız ama sempati kazanırsınız.” İfadelerini kullandı.

AYRILMADIM SÜRE BİTTİ

Hayrettin Hacısalihoğlu Trabzonspor’daki görevinden neden ayrıldı?

Ben görevden ayrılmadım diyen Hacısalihoğlu “İlk seçilen yönetimin görev süresi 6 aydı. Ben de o zaman zaten 6 aydan sonra devam etmeyeceğim, şimdi yapılacak bir şeyler varsa geliyorum dedim. Bunu o zaman da açık şekilde söyledim. Kaldı ki insanlar ayrılabilir de. Bana göre yanlış olan şeylerin de olmaması için her zaman uğraşırım. İnsanlar gelir anlaşamaz ayrılır. Ama bu seferki öyle bir şey değil, süresi bitti, kongre yapıldı devam etmedim.” Dedi.

ÜNAL KARAMAN TERCİHİ

Trabzonspor’un hoca konusunda neden Ünal Karaman’ı tercih ettiği konusunda konuşan Eski Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu “Trabzonspor veya herhangi bir kulüp bir hoca alırken nelere dikkat etmeli. 1 kulüp politikası nedir 2 ekonomisi bütçesi ne ve hedefi ne… Şampiyonluğa oynuyor ve çok iyi kadro kurmuşsa ona göre bir hoca, gençleri yetiştirip bunları pazarlamak isteyen kulüp başka bir hoca, küme düşmemeye oynuyorsa başka.. yani hedefin neyse ona göre. Siz bir hedefi sadece arzu edersiniz. Rakiplerinizin durumu da önemli. En önemli konu kulüpler için ekonomidir. O günkü şartlardaki kadromuz, kulübün durumu, yakın geçmişte yaşananlara bakıldığında bir kere Trabzonspor’un geçmişini bilecek, gelecekte ne arzu ettiğini bilecek, şehrin insanlarını tanıyacak, böyle bir kadromuz var buna göre mücadele edecek… Bize o an en uygun hoca, Trabzonspor’u tanıyan, ekonomik darboğaza göğüs gerecek, oyuncu yetiştirecek.. Trabzonspor kendi yıldızını kendi yetiştirmek zorundadır. “ şeklinde konuştu.

ALTYAPIYA ÖNEM VERİLİYOR MU?

"Trabzonspor altyapıya nasıl önem veriyor? "Sorusunu soran Hacısalihoğlu “ Son 3-5 senedir altyapı için saha veya tesis yaptı mı? Hocalarını bir eğitime gönderdi mi? Onunla ilgili hoca getirdi mi? Bununla ilgili bir politika belirledi mi? Tesadüfen yapılan işlerden kimse kendine pay biçmesin. Trabzonspor’un konumu itibariyle mutlaka bir ara takıma ihtiyacı var. Gerek altyapı gerekse de amatör kulüpler buradan alacağı oyuncu kendi seviyesine uygun değil. O nedenle bir profesyonel dönem geçirmesi gerekiyordu. Bunun için en şanslı takım Trabzonspor’du 1461 Trabzon vardı. Bu takım göz göre göre küme düştü. Şimdi diyoruz ki altyapıdan Yusuflar Abdülkadirler çıktı. Bir plan mı vardı, hayır. Mehmet Ekici gitti, Yusuf gel bakalım denildi. Kimse biz bunları hazırladık falan demesin. Kendi kendimizi kandırmanın bir faydası yok. Planlı bir durum olsaydı transfer politikaları böyle gerçekleştirilmezdi. Paramız olsaydı da olmazdı. Farz edin dışarıdan aldıklarımız iyi çıkarsa kendi altyapımıza bir kenara attık. Bunlara rağmen altyapıdan çıkan varsa bunları neden aldık. Eğer bir proje varsa tamam…

Bugüne kadar yöneticilik beceri isterdi, tecrübe isterdi. Bugün dürüstlük ve samimiyet istiyor. Hiç kimsenin aklı bir toplumun aklından büyük olamaz. Dünyada en akıllı kişi “Google amca” sakat mı değil mi bas öğren. Sen kendi bütçeni kendine göre yap, her maça göre hedef belirleme. Türkiye liginde enteresan bir sezon yaşanıyor. Alanya, Sivas, Trabzon zirvede kendini büyük addedenler nerede. Halbuki medyanın yayıncı kuruluşun istediği ne taraftarı çok olanların öne çıkması. Bunu neyle değiştirecek , hakemle, şovlarla vs.. Biz hocanın yönetimin katkısı ile iyi bir yerdeyiz. Haftada 3 maç oynuyoruz. Beşiktaş’ı yeniyoruz, Avrupa’da son dakika golüyle berabere kalıyoruz, Rize’de ağır şartlarda kazanıyoruz, çok iyi bir durumdayız. Ama şampiyonluk adayıyız dersek hayal kırıklığı yaratırız. Şimdi doğruları yapmak lazım. “ açıklamalarında bulundu.

YILDIZ FUTBOLCU KAVRAMI

Yıldız futbolcu nedir sorusuna cevap veren Hayrettin Hacısalihoğlu “Yıldız futbolcu olması önemli değil. Takımın yıldızı olması lazım. Bunun için de oynayanın oynamayanın bir ekip hale gelmesi lazımdır. Bütün başarılı olunan sezonlarda Trabzonspor bunu sağlamıştır. Buradan yıldız diye giden bir çok futbolcu gittiği yerde istediğini yapamıyor. Çünkü burada bir bütünün parçası. Bunu her zaman sağlamamız lazım.

2011’den bu yana baktığınızda hep aynı şeyleri yaşadık. 2013’te bir yönetim değişikliği yapıldı, çok doğru işlerle başlıyorlar, altyapıdan oyuncuları getiriyorlar, hocayı da getiriyorlar. Fakat birden ne oluyorsa, zaten kırılmanın başlangıcı orası, hoca , oyuncular hep tarumar ediliyor. Şimdi o oyuncular Süper Lig’de takımlarda oynuyorlar. Çok mu iyi oyuncular hayır, ama hepsi bir aradayken Avrupa’dan tek tek toplayıp getirdiklerimizden daha çok katkı veriyorlardı.

Eldekileri hep gönderdik, Malouda’yı alarak başladık. Dünyada tanınmış bir futbolcu. Dünyada ekonomik olarak en lüks ülke tartışmasız İngiltere. İngiltere’nin en lüks şehri Londra. Londra’nın en lüks semti Chelsea. Malouda’yı Chelsea’den alıp getiriyoruz Değirmendere’de yaşa diyoruz. Olmaz bu. Çocuğu Fransız eğitim alacak okul yok, hanımı evde otururken elektrik kesilir. Biz kendi şartlarımıza alışığız da başkası alışık değil. Biz o kadar parayı veriyoruz hiç yararlanamadan gönderiyoruz. Sonra orada katkısı olan çocuk diyecek ki ben 100 lira alacağım oynamayan adam çok para alıyor. Bu sefer o getirdiğiniz adamın katkısı değil zararı oluyor.

O sezon altyapıdan gelen oyuncularla 3. Olduk. Sonra bu takıma 60 tane oyuncu alıyoruz. 3. Olan takımda oynayacak en fazla 3 kişi olur. Biz 60 tane adam alıyoruz bunun iyi olma imkanı yok. Huzursuzluk olacak, güvensizlik olacak. Olumsuz bir çok faktör ortaya çıkıyor. Aldığımız futbolculara bir de olmayan parayı veriyoruz.

Mesela Milan’dan bir oyuncu aldık Constant diye gerçekten çok yetenekli oyuncu. Adamın orada bir sürü olumsuz hadisesi oluyor. Gece hayatı, uyuşturucu vs. Biz alıp onu Trabzon’a getiriyoruz. Oynasa katkısı olur mu, zamanında oynasa olurdu, miadı dolmuş bitmiş. Bir dünya da borçlanıyoruz, bir de umutlanıyoruz.

Bu kadar yıldız oyuncu da neden Trabzon’a gelsin. Bırakın Trabzon’u neden Türkiye’ye gelsin.” Dedi.

HERŞEYE İYİDİR DEMEK İYİLİK DEĞİLDİR

Her şeye iyi oldu demenin Trabzonspor’a iyilik değildir diyen Hayrettin Hacısalihoğlu “Olması gereken şudur yönetimlere karşı, doğrulara destek, yanlışları da tenkit etmek. Bir kulübün her şeyine yönetimin her eylemine destek olmak o kulübe iyilik değildir. Bunu söylerken hakaret etmeden doğruyu göstererek yapmak gerekir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerekir. Adam diyor ki “Neden yönetimi tenkit ediyorsunuz” emin olun ki burada takım çok iyi yönetim çok iyi her şey çok iyi desek bu kez “yalakalık yapıyorsun” diyecek aynı kişi çünkü “anti” yorum yapacak. Ünal hoca geldiğinde tenkit edildi, iyi gittiğinde “ne kadar iyi hoca bizim hocamız” sonra bir maçın ardından “bu adam oyuncu değiştirmeyi bilmiyor” vs diyor. Adam ömrünü bu işe harcıyor. Kaldı ki bir hoca kadro yaparken sadece kendi karar vermez, yardımcılarına hatta takım kaptanının fikrini alır. İddiayla söylüyorum ki, Süper Lig’deki en iyi yardımcı hoca Hüseyin Cimşir’dir. Ayrıca Ünal hocayla da çok huzurlu şekilde çalışıyoruz. Bizim insanımızın beğendiği temelde oyuncu tarzı orta saha oyuncusudur. Dikkat edin her takımda orta sahalarda yığılma vardır. Menajerler bile size hep orta saha önerir. “Bu orta saha oyuncusu ama forvet arkası da oynar kanatta da oynar” der. Bir takıma bu tarz yapılan transfer hep zafiyet olmuştur. Trabzon’da bence tenkit edilecek konu çocuğunu çok severken boğan insanlar gibi sahip çıkma bir yana, aşırı ilgiden değişecek oyuncuya bile karışma. Ya bırakın orada, 1 hafta boyu onlarla çalışırken, oyuncunun bir problemi mi var neyi varsa ilgilenen hoca var. Herkes yenildiği maçtan sonra evine gidiyor, ama o hocaya soruyor musunuz huzuru var mı?, uyuyabiliyor mu… Bir kulübün başarısı hocanın da başarısına bağlıdır. Dünyada hiç torpil olmayan iş futboldur. Orada herkes onu seyrediyor çünkü. Tribündeki durmaz, sahadaki durmaz, yazan durmaz. O yüzden bu işte torpil olmaz. Yanlış düşünce tabi ki olur. Futbolcu kötü oynayınca eleştirilir ama iyi oynayınca kimse hoca iyi tercih yaptı demez.” İfadelerini kullandı.

ŞENOL GÜNEŞ KULÜP KURULDUĞUNDA VARDI

Şenol Güneş’in Trabzonspor’a sürekli haksızlık yapan bir TFF’de görev yapmasının eleştirilmesi üzerine konuşan Hayrettin Hacısalihoğlu “Bu soru doğru bir soru değil ama güncel bir soru. O zaman Trabzonspor niye bu ligde. Bu adamların yönettiği , hakemini tayin ettiği, hatta sonucunu tayin ettiği ve hatta parasız kaldığında oradan para aldığın bir federasyonda en çok haksızlığa uğrayanların toplandığı Trabzonspor niye bu ligde oynuyor. En etkili tepki öyle olur.”dedi.

Şenol güneş niye bu kadar tepki alıyor? Sorusu üzerine de “Neden alıyor? Çünkü görevde. Mesala o şampiyon olan kadrodan görev yapan başka biri var mı? Yok. Öğreğin Bu Şenol Güneş değil de Ali Kemal olsaydı o alacaktı tepkiyi. Trabzonspor’da yanlışı olmayan yok! İnsanız sonuçta herkesin yanlışı var. Ama Trabzonspor’da tepki hep kendi değerlerimize. Değersiz yapmak için uğraşıyoruz. Özkan Sümer’e tepki var mı? var! Özkan Sümer bana göre başarılıdır. Ama ne işi var o kimdir derseniz el insaf derim. 60 senedir, kurulmadan önce bile orada olan adamı eleştiriyorsunuz. Gelelim Faruk Özak’a, aynı Sümer ile birlikte İdmanocağı’nda genç takımında beraber oynayanlardan. Mesela Suat hocaya şuan tepki yok ama inanın şuan görevde olsa en çok ona gelir. Bu dediğimiz adamlara gösterilen tepki Ersun Yanal’a gösterilmedi. En son yakaladık Hami’yi. O kadar karalama ve nefret üretiyoruz ki. Hami’nin Suadiye’de bir dükkanı varmış oraya müşteri getirebilmek için Fenerbahçe forması giyerek yağcılık yapıyormuş. Ben oradan geçerken gördüm, Suadiye’de ara sokakta hanımı açmış, çocuğu torunu zaman geçiriyorlar. Hami’nin oranın gelirine hiçbir şekilde ihtiyacı yok. Dükkan dediği de 4 masalı büfe.. Halı sahada top oynuyorlar biri de Fenerbahçe’nin idman atletlerinden getirmiş giymişler. Bir fotoğraf çekilmiş sosyal medyada olay oldu. Ya ben şahidim buna Galatasaray Trabzon’un verdiğinin 3 katını verdi, üstelik Trabzonlu bir ağabeyimiz vardı Galatasaray’ın. Çok istediler ama Hami gitmedi. Hami bu takımda kaç gol atmış baktınız mı hiç. Kupalar alırken ağlarken sen bunla sevindin gurur duydun. Hami şimdi giymiş bir tişört ne oldu yani.” Şeklinde konuştu.

Şenol Güneş Beşiktaş’ı yönetirken Bordo Mavi giyiniyordu!

Biz hep arıyoruz , Şenol Güneş ne demiş diye konuşan Hacısalihoğlu, Beşiktaş başkanı Fikret Orman ve Şenol Güneş arasında yaşanan bir diyaloğu anlattı ”O sıra Beşiktaş’ta bir tartışma var taraftar Şenol Güneş’e bir tepki gösteriyor, o da mesaj olsun diye “En sevdiğim renk siyah beyazdır” dedi. Hemen başlandı “Bunu nasıl dersin” diye. Şenol Güneş Beşiktaş’ta görev yaparken giydiği bütün renklerden daha fazla bordo mavi giydiğini biliyor musunuz. Benim yanımda Fikret Orman ona dedi ki “Hocam yine giymişsin Trabzonspor formasını”, maça giderken mavi ceket bordo pantolon falan giyiyordu. Kravatlarının yüzde doksanı bordo mavidir. Adam diyor ki ben” Trabzonsporlu değilim, ben Trabzonspor’um”. Çünkü biz buraya geldiğimizde ufacık çocuk, Trabzonspor yeni kurulmuş bir kulüptü. Biz hep beraber büyüdük. Bizim elimizle büyüttüğümüz bir kulübü bana karşı nasıl savunur diyor. “Parasını aldı” ama evet aldı ama aldıkları her sene İstanbul’dan daha da fazlası teklif ediliyordu.” şeklinde konuştu.

Trabzonspor ile Rizespor arasında oynanan karşılaşmaya da değinen Hacısalihoğlu “Trabzonspor ile Rizespor arasında kuruluştan beri iki dost kulüptür. Trabzonspor şampiyon olduğu yıllarda Trabzon stadının önünde otobüsler olurdu Rize’ye giden. Taraftarımızın büyük bir kısmı da oradan gelirdi. Trabzonspor başka şehirlerle de dost olması lazım ama Rizespor’la mutlaka olması lazım. Aynı şekilde Rizespor için de bu geçerlidir. Trabzonspor’da görev yapan birçok Rizeli olmuştur.” Dedi.

Son olarak Trabzonspor’un ekonomisine de değinen Hacısalihoğlu “Trabzonspor’un en önemli konusu ekonomidir. Bir borç hadisemiz var. Bizim borcumuz silinmedi. Faizleri alınmak kaydıyla ertelendi. Sanki bizim hiçbir borcumuz kalmadı, o borçlara karşılık bir kaynak bulundu şeklinde davranılırsa Trabzonspor duvara toslar. Hovardalık yapmadan, şartlarımızı iyi değerlendirerek her türlü transferleri ve harcamaları yapmalıyız. Şu günkü gelir, kredinin faizini karşılamıyor. İki sene sonra hem ana para hem faiz ödemeye başlayacak. Trabzonspor’un tek kurtuluşu geri dönüşümsüz kaynak bulmaktır. Bu da devlet imkanları vs. dir. Yoksa bu kılıç her zaman boynumuzda olacaktır. Bugünkü galibiyete, borç ödemeye sevinelim ama bunu hiç unutmayalım. Trabzon insanı zekidir bunları iyi değerlendirir, heyecanını cebine koyarsa her işin üstesinden gelebilir.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor