Atilla Dilaver Haber61’e değerlendirdi: Trabzonspor'a verilen cezanın sebepleri...

Avukat Atilla Dilaver Trabzonspor'un UEFA'dan aldığı cezayı Haber61 TV'de ekranlara gelen Kısa Pas programında değerlendirdi. 

Atilla Dilaver Haber61’e değerlendirdi: Trabzonspor'a verilen cezanın sebepleri...

Haber61 – Spor Servisi – Trabzonspor’un UEFA’dan Avrupa Kupalarından men cezası alması gündemdeki yerini koruyor. 

Avukat Atilla Dilaver, Trabzonspor’un aldığı cezayı ve en çok merak edilen konu olan cezanın kaldırılıp kaldırılmayacağını Haber61 TV’de yayınlanan Kısa Pas programında değerlendirdi. Dilaver verilen cezada UEFA'nın 3 maddeyi göz önünde bulundurduğunu belirterek  "UEFA’nın burada 3 itirazı var. Vergi yapılandırması. Bir eski başkana olan borç ve sermaye artırımının borçtan mahsubu." dedi. Bilindiği üzere bordo mavili kulübün eski başkan Muharrem Usta'ya borcu bulunurken yönetim bunun ödenmeyeceğini açıklamıştı.

Dilaver, Trabzonspor’un men cezasını usul eksiklerinden aldığını ve yapılacak iyi bir çalışma ile cezanın kaldırılabileceğini söyledi.

Atilla Dilaver Haber61’e değerlendirdi: Trabzonspor'un cezası kaldırılabilir mi?

Atilla Dilaver şu ifadeleri kullandı;

“UEFA KULÜPLERİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

UEFA futbol kulüplerinin borçlarını belli nizamlar içinde götürmesi için kurallar yayınladı ve bunlara uymayanlara ceza verdi. Türkiye’de daha önce Beşiktaş ceza aldı. UEFA Beşiktaş’ı 1 yıl ceza vermişti. UEFA FFP’ye çok dikkat ediyor ve etmesi gerekiyor. Trabzonspor’da 2011’den sonra çok ciddi bir borçlanma politikasıyla bugünlere geldi ve sonunda deniz bitti. Deniz bittiği için sağduyu sahiplerinin bu transfer politikasına son verin ucuz iş gücüyle işleri yürütün demelerine rağmen Trabzonspor borç batağına sağlandı. Böylelikle Trabzonspor UEFA’nın FFP kurallarına takıldı. UEFA bunları kontrol ediyor ve takip ediyor. Kulüpler u kurallara uymaya çalışıyor. Trabzonspor’da UEFA’ya bu anlamda bir borç yapılandırma ve azaltma planı sunmuştu. Bu plana bugüne kadar uyduğunu biliyorduk. Bu plan kulüpler tarafından UEFA’ya sunuyor, UEFA ya buna uyuyor yada ortak mutabakatla yeni bir plan ortaya çıkıyor ve UEFA bunu takip ediyor. 

“TRABZONSPOR CEZAYI USUL EKSİKLİKLERİNDEN ALDI”

Trabzonspor aldığı cezanın nedenini açıklamama gibi bir politika izliyor. Ben bunun açıklanmasının doğru olup olmadığını tartışmayacağım. Trabzonspor bu cezayı tamamen usul eksikliklerden dolayı aldı. Trabzonspor özellikle Türkiye’de büyük kulüpler içinde mali disiplin konusunda en iyi olanı. Usulü hatalar bazı noktalarda esasın önüne geçer. Burada da böyle bir durum çar. Trabzonspor’a verilen ceza 3ana başlıkta toplanmış ve bu 3 başlık tamamen usulle ilgili. Trabzonspor, sermaye artırımı yaptı UEFA bunu çok doğu bulmadı. Bir diğer konu da tartışmalı bir borcun bor. Kalemine yazmadığı için UEFA bunu kabul etmedi. 

CEZA SEBEBİ İÇİN 3 MADDE 

Bu konular tamamen muhasebe usulü ile ilgili konular. Avrupa’da birçok kulüp şahısların veya şirketlerin. Türkiye’de ise ucube bir kulüp yapısı var. Kulüplerin sahip olduğu şirketler ticaret kanununa göre faaliyet gösteriyor. Derneklerle şirketlerin ne olarak sorumluluklarını gösteren bir yasa yok. Trabzonspor’un genel olarak mali tablosu güzel ve UEFA’ya verdiği, disiplin planına uygun. UEFA’nın burada 3 itirazı var. Vergi yapılandırması. Bir eski başkana olan borç ve sermaye artırımının borçtan mahsubu. Bu 3 şart Türkiye’de futbol ekonomisinde uygulanan bilançolara yansıtılan şeyler. Şahsa borç hariç. Şahsa borç ta tartışmalı. Bu konuda kamuoyundan bildiğim kadarıyla şahıs bu borcu hibe edeceğini ifade ediyor hatta bununla ilgili belge imzaladığı ifade ediliyor Ama ben görmedim. Kulüpte bunu borç hanesinde göstermiyor. UEFA diyor ki; bu senin borcun.

“İYİ BİR SAVUNMA İLE CEZA KALDIRILIR”

Trabzonspor ciddi bir hazırlıkla hiç vakit kaybetmeden, takım üzerinde bunun olumsuz etkisini ortadan kaldırmak için konunun bir an önce netleşmesi lazım. Bir an önce çok ciddi bir hazırlıkla CAS’a gidilmeli. Hızlandırılmış bir yargılama ve İyi bir savunma ile bu ceza kalkar. Çok ciddi bir hazırlık lazım. Şike davası gibi sadece hukukçulara bırakılacak gibi değil. Daha önce yaşanılanların ışığında kimlerle nasıl temas kurulacağını bilmesi gerekir Trabzonspor gibi. Şikecilerden daha çok UEFA’ya gittik. Trabzonspor’un hukuk departmanını tanımıyorum ama eminim ki liyakatleri vardır. Trabzonspor’un bu hukuk krizini aşar ve aşması lazım. Büyük kulüp olmak statta yüksek sesle bağırmakla olmuyor. Masa başında da hukuk içinde legal yollarla kazanmayı bilmek lazım. Ben Trabzonspor’un Beşiktaş’ın düştüğü duruma düşmüş olsa kahrolurdum. Ama şükürler olsun ki usul hataları var. Bunlarda esasa dikkat çekerek, amacın esas olduğu esasında mali plana uygun olduğuna dikkat çekilerek bu ceza kaldırılır. Bu ceza kolay aşılacak bir ceza değil ama aşılabilecek bir ceza. 

“BAŞKANA DA SÜRPRİZ OLMUŞTUR”

Taraftarlara katılıyorum haklı da olabilir. Genel durum gayet iyi. UEFA’nın bazı temrinleri var. Trabzonspor’un 19 Mayıs’a olması gereken mali tablosu 29 Mayıs’ta olmuş. Bundan Trabzonspor yönetiminin de haberi yok. Bunlar muhasebecilerin, profesyonellerin işi. Yönetim bir şey saklamıyordur ve bu yönetime de sürpriz olmuştur. Yöneticilerin başkan dahil bilanço okuması gibi bir durum olamaz. Bu bilançolar teknik bir konudur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
24 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler