Akyazı Stadı'nın gecikmesinin sorumlusu kim?

Trabzon'da yapımı devem eden Akyazı Stadında gecikmenin sorumlusu kim?

Akyazı Stadı'nın gecikmesinin sorumlusu kim?

 TOKİ Akyazı projesi ile birlikte aynı tarihlerde başladığı birçok stadyumu tamamladı. Akyazı Stadyumunun ne zaman biteceği ise halen meçhul. Trabzonspor kulübü isim hakkını satarak trilyonlarca lira gelir beklediği Akyazı stadyumunda yaşanan geçikme nedeniyle  isim hakkını satamazken  büyük maddi zararar uğruyor.Sözleşmede 700 günde bitirileceği açıklanan stadyum 2,5 yıla yakındır bitirilmezken sorumlulara  herhangi bir cezai müeyediyenin uygulunıp uygulanmayacağı ise bilinmiyor

Peki Akyazı stadyumu neden bitirilemedi. 4 Seçim 4 vali, 4 kulüp başkanı gören stadyumda çalışmalar devam ederken yetkililer adeta sus pus oldu.

Aslında sorulması gereken soru şu;

Türkiye’de Akyazı projesinden daha sonra başlayan tüm stadyumlar bitirilip kulüplere teslim edilirken Akyazı stadyumu neden bitmedi?

1- Sorun TOKİ’de mi?
2- Yüklenici firmada mı?
3 Devlette mi?
4-Bürokraside mi? 


Akyazı’daki gecikmenin asıl sorumlusu kim sorusu şuana kadar net bir cevap bulamazken, yetkililerde açıklama yapmaktan kaçınıyor.

İŞTE AKYAZI KRONOLOJİSİ 

Trabzonspor'un daha modern bir stadyuma kavuşması için Akyazı'ya bir stadyum yapılması fikri 2006 yılının Ağustos ayında o zamanın Trabzonspor başkanı Nuri Albayrak ve yönetimi tarafından ortaya atıldı. Fikrin alt yapısını dönemin yöneticileri Faruk Kanca ve Aydın Pişiren oluşturdu.

KOMPLEKS TOKİYE VERİLDİ

* Akyazı Spor Kompleksi'nin 17 Şubat 2010 tarihinde TOKİ marifetiyle yapılmasına karar verildi. 
* Projenin ortaya atılmasından tam 6 yıl sonra Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)  4 Ocak 2011 tarihinde yer teslimi yaparak işe başladı.
* 22 Eylül 2010'de de projenin yapılacağı alanın dolgu ihalesi gerçekleştirildi. 
* İhaleyi kazanan Öztaş-Sistem İş ortaklığı dolgu çalışmalarını 2011 yılının Ocak ayında başlattı. İhale şartnamesinde dolgu işleminin 540 günde bitirileceği yer aldı.

DOLGU ALANI BÜYÜTÜLDÜ 

* İlk etapta 660 bin metrekare büyüklüğünde projelendirilerek ihale edilen Trabzon Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi' Trabzon Belediyesi ve Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü'nün talepleri üzerine Başkanlık makamı oluru ile yaklaşık 795 bin metrekareye çıkarılarak revize edildi.
* Yüklenici tarafından hazırlanan yeni proje TOKİ tarafından 24 Mayıs 2011 tarihinde onaylandı.
* 25 Mayıs 2011'de DLH'ye gönderilen proje revize edilerek, 8 Aralık 2011'de tekrar DLH'ye gönderildi.
* Dolgu alanının büyümüş haliyle oluşturulan yeni proje 15 Aralık 2011'de DLH tarafından da onaylandı. 
* Projenin DLH tarafından onaylanmasına müteakip yükleniciye yeni projeye göre mukayeseli keşif hazırlaması doğrultusunda talimat verildi.
* 2011 yılının Nisan ayında TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şubesi tarafından Danıştay 6. Dairesi'ne yapılan başvuruyla ise proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi ve dolgu çalışmaları durdu. 
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın karara itirazının ardından da Danıştay 6. Dairesi 6 Ekim 2011'de yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve Akyazı'da dolgu çalışmaları yeniden başladı. 
 *  Mimarlar Odası Trabzon Şubesi bu kez de Akyazı'nın yapımı için gerekli olan dolgu ve tahkimat ihalesinin iptali ve yürütmenin durdurulması için Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne ayrı bir dava daha açtı. 
* Mahkeme Oda'nın TOKİ aleyhine açtığı davayı reddederken, yürütmeyi durdurma istemi için gerekli şartların oluşmadığına hükmetti. Kararın ardından dolgu çalışmaları tekrar başladı, ancak yaklaşık 4 aylık bir zaman kaybına neden oldu. 

AKYAZI STADI 2 MAYIS 2013’DE İHALE EDİLDİ

* 2.Mayıs 2013 de Stadyum ihalesi yapıldı. 

* Ankara’da yapılan ihaleye Sarıdağlar İnşaat’ın-Yertaş firması ile ortaklaşa kurduğu konsensüs ile 193 milyon 061 lira ile kazandı 

* 24 Kasım 2013’de temeli dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.  Törene Erdoğan'ın yanı sıra dönemin bakanları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile spor adamları, milletvekilleri, sporcular ve taraftarlar katıldı.

* 2 Mayıs 2013’de ihalesi yapılan, 24 Kasım 2013’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atılan ve 25 ayda bitirilmesi hedeflenen Akyazı Stadyumu 2016 yılının sonuna gelinmesine rağmen maalesef henüz bitirilerek Trabzonspor'a teslim edilemedi .



4 KULÜP BAŞKANI GÖRDÜ 

Nuri Albayrak başkanlığındaki yönetim kurulu tarafından ortaya atıldı. Sadri Şener başkanlığındaki yönetim görevdeyken dolgu ihalesi yapıldı. İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetim görevdeyken temeli atıldı. Muharrem Usta Başkanlığında ki yönetim döneminde de inşaat sürüyor.

4 VALİ GÖRDÜ 

Akyazı projesi fikri ortaya atıldığında Trabzon valisi MHP Isparta milletvekili Nuri Okutan’dı. Okutan’dan sonra Akyazı projesi süresince merhum Recep Kızılcık, Abdil Celil Öz Trabzon valisi olarak görev yaptı. Akyazı Stadyumu yeni vali Yücel Yavuz ile devam ediyor.

AKYAZI KOMPLEKSİNDE NELER YER ALACAK?

Akyazı Spor Kompleksi;  40 bin kişilik stadın yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası, 3 bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 1 adet doğal 1 adet sentetik yüzeyli çim futbol sahası, 6 adet açık tenis kortu, 1 adet 3 bin seyircili centerkort (izleyici alanları bulunan tenis kortu), kamp eğitim merkezi binası ile çevresinde 3 adet doğal çim yüzeyli futbol sahası, 1 adet açık basketbol, voleybol ve tenis sahası ile sporla ilgili diğer sosyal donatı alanları yer alacak.

"STADYUM ÇATI SİSTEMİ İLE TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK”

"41 bin seyirci kapasiteli Trabzon Akyazı Stadyumu, çatısı, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip akıllı çatı olarak bilinen “Smart Roof” sisteminde inşa ediliyor. 
Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip olacak stadyumun çatısının 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacak. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşit.
Ayrıca çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak.”

Haber: Orhan ÇAVUŞOĞLU
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor