15 Temmuz Trabzonspor'u da etkiledi

Euro ve Dolar kurundaki artış büyük sıkıntıyı da beraberinde getirdi

15 Temmuz Trabzonspor'u da etkiledi

15 Temmuz darbe girişiminin, futbolda Süper Lig kulüplerine faturası ağır oldu. Türkiye’nin felaketin eşiğinden döndüğü ihanet gecesinden sonra euro ve dolar kurundaki artış, futbolcu ve teknik adam sözleşmelerini yabancı para birimi üzerinden yapan kulüpleri 105 milyon liradan fazla bir zarara uğrattı. Sözleşmelerin tamamına yakını euro cinsinden olduğu için, dolara endeksli kontrat yapılmaması daha büyük bir faciayı önledi.

Tarihinin en başarısız sezonlarından birini yaşayan Trabzonspor  kur artışından etkilenen kulüpler sıralamasına girdi. Türk futbolcuların önemli bölümüyle TL üzerinden sözleşme imzalamasına karşın, Teknik Direktör Ersun Yanal ve 15 oyuncuya ödenecek yıllık rakam 16 milyon 368 bin euro. 14 Temmuz- 1 Aralık tarihleri arasında eurodaki artışın bordo-mavililere yansıması, 7 milyon 695 bin lira.
 
Yerliye Türk Lirası
 
Söz konusu rakam ve zarar göz önüne alındığında, kulüplerin yerli oyuncularla Türk lirası üzerinden sözleşme yapması gündeme geldi. 
 
Özellikle 4 büyük kulüpte Türk oyuncularla da euro bazında imza atılması, ciddi kayıplara yol açtı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli para birimiyle borçlanma önerisini yeni dönemde kulüplerin de değerlendirmeye alacağı bildirilirken, ilk hamleyi yapan Galatasaray’ı, diğerlerinin de izlemesinin beklendiği kaydedildi. Yabancı oyuncu transferinde ise sözleşme tarihindeki kur miktarına sabitlenmesi ve ödemelerin o tarihdeki rakam dikkate alınarak yapılması tartışmasının da önümüzdeki günlerde Kulüpler Birliği Vakfı tarafından değerlendirileceği öğrenildi.
 
14 kulüp zararda
 
Süper Lig’de mücadele eden diğer 14 kulüp de 4 büyüklere oranla düşük rakamlara sözleşme imzalamalarına karşın, kurun azizliğine uğradı. 14 kulüpte bu sezon forma giyen toplam 167 yabancı oyuncunun yıllık maliyeti, 83 milyon 500 bin euro olarak belirlendi. Ortalama 500 bin euroluk sözleşme yapıldığı öngörüldüğünde,  5 ay içindeki Türk lirası bazındaki zarar 39 milyon 245 bine ulaştı. 
 
 Yıllık 226 milyon euro 
Süper Lig’de mücadele eden 18 kulübün 2016-17 sezonunda toplam 250 futbolcu için ödemeyi taahüt ettiği rakam 226 milyon euroya ulaştı.  Genel ortalama alındığında, futbolcu başına düşen miktar 904 bin euro olarak belirlendi.

(Milliyet)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor