Orhan Çavuşoğlu

Orhan Çavuşoğlu

Trabzonspor takım olur mu?

Bir futbol takımı kurulurken doğru oyuncuları, gurubun içine alacaksınız. Doğru oyuncuyu bulmak , farklı bir bilgi ister. Yetenekli oyuncu, her zaman doğru oyuncu olmaz. Bir bütüne monte edecekseniz,o kurguya adapte olacak bir oyuncu tipi seçmelisiniz.

Takım olmanın şartları, takım halinde oynamanın şartları vardır .İyi takım olmanın kriterleri ile, iyi oyunculardan kurulu takım olmanın kriterleri farklıdır.

Kısıtlı bütçelerle de birbirine uyumlu doğru oyuncuları seçebilirsiniz. Onun için bu işleri yapacak seçicilerin, futbolun bu dilinden de anlaması çok önemlidir.
Trabzon bunuda başaramadı .Alınan oyuncuların bir çoğunun Trabzonspor'a gereken katkıyı veremeyeceğini ben görüyorumda, asıl görmesi gerekenler ortada yok.

Gaziantep vasat takım bile değil ama Trabzonspor’u mağlup etti. Yabancı oyuncu transferinde terör nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadılar. Maçtan sonra hocalarıda açıkladı zate.
Buna rağmen  Gaziantepspor’dan 1 oyuncu, Trabzonspor’u alt etmeye yetti .Trabzon golü yerken Orkun’un yanında bulunan 7 bordo mavili futbolcu Orkuna müdahale etmek yerine onun şık hareketlerini hayranlıkla izlemekle yetindi(!).

Trabzonspor'da birbirine yabancı(!) ve uyumsuz çok sayıda oyuncu varken, kısa sürede toparlanması kolay değil.
Peki bu oyuncuları kim seçti?
Bizim Scout ekibi..Ya da Ersun hoca ve ekibi.
Trabzonspor'un Scout ekibinde yer alanlar, ”Potansiyel ile Performans arasındaki farkı ayırt edebilir mi ? Ya da iyi oyuncu ile, iyi oynayan oyuncu arasındaki farkı bulabilirler mi?
İşte asıl sorulması gereken soru bu...
Edebi olarak aradaki farkı bulurlar da, futbolun özgün diliyle bulabilirler mi?
Çok zor....
Bu farklı bir bilim dalıdır çünkü.
Kitaplarda da yazmaz.
Bizim scout ekibi ise mevcut nitelikleri ile ancak EKMEK SEPETİ ile YEMEK SEPETİNİ birbirinden ayırabilir. Maalesef oradakiler bilgisayar dilini biliyorlar,yabancı dil de biliyorlar da, küçük bir eksikleri var “FUTBOLUN DİLİNİ BİLMİYORLAR."

Evet Trabzonspor’un zamana ihtiyacı var. Ama ben bu oyuncu gurubundan ,mevcut haliyle çok organize bir futbol takımı çıkmayacağı inancı taşıyanlardanım...
Belki bu takım bir süre daha  çalışarak bu halinden daha iyi olur.

Ligin henüz ikinci haftası şimdi bunlar yazılır mı derseniz de, eleştirinize saygı duyarım ,bir şey diyemem...
Ama bunları Trabzonspor'a zarar vermek için yazmıyorum...
Bunu yapmak, alçaklıktır,hainliktir, Trabzonspor düşmanlığıdır. 
Ancak ben inandığımı gördüğümü yazıyorum., Tehlike için sizleri ve yetkilileri şimdiden uyarıyorum.
.Umarım ben yanılır ve hepinizden özür dilerim. 
.
Trabzonspor belki ligde bir çok rakibini de mağlup edebilir,ama bir bütün olarak organize olarak takım halinde bunu asla yapamaz.
Tesadüf goller sıkıntılı süreçler bireysel girişimler, bireysel çabalar belki skor getirir.
Yani. Castillo 7 kişiyi çalımlar olur, Mehmet Ekici veya İbanez firikikten vurur olur, Onazi bireysel çabasıyla yoktan var eder, olur, Rakip savunma hata yapar, olur, Onur 8 tane yüzde yüz golü  kurtarır Trabzon galip gelir.
Onun dışında işimiz Allaha kaldı 

Transferde takımın ihtiyacı olan oyuncuyu tespit etmek özel bir bilgi gerektirir.
İşteTrabzonspor bunu yapamadı.

 Bazı futbolcu tipi vardır.. Potansiyel olarak mükemmeldir, ama sizin takımınızın o tip bir oyuncuya ihtiyacı yoktur. Aynı mevkide ancak daha farklı özellikte bir oyuncu yerine, siz bu tip oyuncuyu tercih ederseniz,hem kendinizi hem de onu rezil edersiniz.

En iyi örnekte Trabzonspor’un Danimarkalı eski liberosu Olsen’ dir. Trabzonspor’da sefilleri oynayan Olsen, aynı sezon takım kaptanlığını yaptığı Danimarka Milli Takımı Avrupa Şampiyonu oldu.Türkiye’de Trabzonspor formasıyla 2 sınıf forvetler karşısında aciz durumlara düşen Danimarkalı Olsen ,Avrupa şampiyonasında dünyanın en iyi forvetlerine geçit vermedi

Bir forvetin 5 çeşidi var, bir bekin 3 çeşidi var, bir orta saha oyuncusunun 5 çeşidi var.
Sizin önceliğiniz ne, ihtiyacınız ne?
Mesela bir bek mi alacaksınız ? 
Nasıl bir bek istiyorsunuz ?
Hücumcu mu ,savunmacı bek mi?
Bunu hesaplarken, takımın bütününü de düşünmek zorundasınız. Yani savunması tel tel dökülen bir takıma, dünyada  hücüm yönü en iyi olan bir bekini transfer etseniz bile, çok farklı bir sonuç elde etmeniz zordur                                          
 İyi futbolcu, yada yetenekli futbolcu her zaman doğru transfer değildir. Ya elinizdekiler transfer edilenlere, ya da  transfer edilenler elenizdekilere, uyacak,
Yukarı da bahsettiğim Trabzonspor’un Danimarkalı liberosu Olsen.aslında  buna da çok iyi bir örnektir...

Doğru transfer futbolun en zor bölümlerinden biridir.

Doğru transferi ancak futbolun dilini bilen, mevcut kadronun yapısını bilen, çok deneyimli futbol adamları başarabilir.

Bu Scout ekibinde buyle biride yok. O zaman sizin bu ekiple transfer ettikleriniz, tesadüf ederde birbirine uyum sağlarsa,  takım olursunuz, uymazsa “ÇAY demlersiniz”.
Trabzonspor'u kötü ve sıkıntılı günler bekliyor...
Şimdi bana kızacaksınız,hatta hakarette edeceksiniz ama gerçekler bunlar
Bu takım hepimizi üzecek...
Dost acı söyler.
Umarım kısa sürede dağılmayız. 

Bu takım yarım porsiyonluk Gaziantep'e böyle acı bir şekilde mağlup oluyorsa, benim canım yanmıyor mu sanıyorsunuz?
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR