Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’da turizmin çeşitlendirilmesi

Sağlık turizmi konusu da Trabzon’un önemli potansiyeli olduğunu ilk olarak 2002 yılında Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneğini ziyarete gelen, AB bürokrasisinde yıllarca hizmet edip emekliliklerinde danışmanlık yapan heyetten duymuştum. Danışmanlar AB’de üçüncü yaş (65 ve üstü) insanlardan söz ederek, yılda ne kadar insan ağırlayabilirsiniz? Sorusunu sormuş, şaşkınlık yaşamamıza neden olmuşlardı.

Trabzon için gelecek stratejisi ne olmalıdır? sorusuna yanıt aradığımız (2006) çalıştayında da turizm, Trabzon ekonomisini etkileyecek sektörlerden biri olarak öne çıkmıştı. Çalıştay kitapçığında “turizmin çeşitlendirilmesini” kayıt altına alınmıştır…

Devre mülk üretebiliriz

“Trabzon için gelecek stratejisi” çalıştay kitapçığında turizm çeşitlerinden “Sağlık turizmi” konusunu kayıt altına almış, bu ifade bugün Kalkınma Planlarına işlenmiştir. Döviz kazandırıcı faaliyetlerden olarak destek kapsamındadır.

Üçüncü yaş turizmi

 Yılın belli mevsiminde, belli bir süreliğine (on- onbeş gün ya da daha uzun süreler) daire, tripleks ya da villa şeklinde imal edilmiş mülkün kullanım hakkını satın alma işine devre mülk deniyor.

Devre mülkleri satan alan Trabzonlular daha çok Ege ve Akdeniz’i, ağustosya da eylül ayı olarak tercih ediyoruz.

Devre mülklerden oluşan sitelerde lüksün her çeşidi yer alıyor, kısacası yok yok.

Devre mülk (site yönetimleri) profesyonel yöneticilere bırakılıyor. Her türlü bakım, onarım, havuzu, kırığı çıkığı temizliği site yönetimi tarafından yıl oniki ay hazır halde tutuluyor. Devre mülk sahipleri m2 alan üzerinden aidat ödeyerek giderlere katılıyorlar.

Kullanmadığınızda, devre mülkünüzü ait olan dönemde kiraya da verebiliyorsunuz.

Ulusal olduğu kadar dünya çapında devre mülk organizasyonları var. Bu organizasyon güney yarımküre ya da kuzeyde, uzakdoğu ya da batı da devre mülk satıyorlar.

Her türlü değişimi organize ediyorlar.

Trabzon devre mülkler konusunda inanılmaz fırsatlarla dolu

Trabzon; sivil toplum kuruluşlarından Fotoğraf Sanatı Derneği (Foto Forum) ile fotoğraf çekim gezilerinde, DOĞA TARİH ve TEDAK ile katıldığım terekking (yürüyüş) rotaları ile artık tanıdığım bir coğrafyaya dönüştü.

“Sağlık turizmi” ile “tıbbi ve aromatik”bitkilerle (fitoterapi: destekleyici tıp) merkezi adayıdır.

Döviz getirici faaliyetlerin desteklendiği dört başlıktan bir olan 2012/ 15 sayılı tebliğde belirtilen Sağlık turizminin bu iki başlığını da kapsamalıdır.

 LİV Hastaneleri sahibi hemşerimiz Muharrem Usta’nın “sağlık turizmi” başlığı altında büyük bir atağı olduğunu biliyoruz. Sağlık Müdürlüğü hatta Trabzon Valiliği değerli hemşerimizin girişimlerinden bölgenin yararlanması için davet edilmeli, önerileri dikkate alınmalıdır.  

Devre mülkler ve Doğal yaşam köyleri için örgütlenmek

Sahip olduğumuz doğa, iklim özellikleri “Devre Mülk üretimi ve Doğal Yaşam Köyleri” fikrini de güçlü şekilde savunmamıza neden olmaktadır.

Trabzon’da kuracağımız bu tür yaşam merkezlerine ilgi sadece AB’den değil, bizim de gereksinmemiz olduğu akılda tutulmalıdır.

Devre mülkler, doğal yaşam köyleri fikrinin hayata geçmesi Kamunun, Özel Sektörün ve Sivil Sektörün yer alacağı bir Sivil Toplum Kuruluşu ile büyük hız kazanacaktır.

Bu haftalık da budur. Saygılarımla.

75.20140731132105.jpg

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR