Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

Trabzon'da tarihi Hasanpaşa Hamamı, Ortahisar Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun ardından yeniden hayat buldu.

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

Trabzon'da ortahisar Belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile Tarihi Hasanpaşa Hamamı'nın restorasyonu tamamalandı. 

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, restorasyon projesi sona eren tarihi Hasanpaşa Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Başkan Genç, restorasyon çalışmalarını çok başarılı ve nitelikli bulduğunu ifade ederek, “Gerçekten de yüklenici firmamız çok titiz, ince işçilik isteyen, çok nitelikli bir çalışmaya imza attı. Bu nadide tarihi değerimizi güzel bir görünüme, hak ettiği görünüme kavuşturdu.” dedi.  

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

“YENİDEN HAYAT BULDU”

Hasanpaşa Hamamı’nın askeri müze konseptiyle nisan ayında hizmete açılacağını kaydeden Başkan Genç, “Projemiz ihale şartnamesine uygun olarak tamamlandı. Müze konseptiyle ilgili tasarım ve içerik çalışmalarımız ise titiz bir şekilde devam ediyor. Tarihi hamamın bünyesinde yer alan bütün unsurlar aslına sadık kalınarak, yeniden hayat buldu. Ben bir kez daha bu projede emeği geçen firma yetkililerimize, işçilerimize, Proje Etüd Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi. 

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

“GÜN YÜZÜNE ÇIKMAK İSTEYEN BİR ESERDİ”

Hamamların Türk-İslâm medeniyetinin çok önemli bir unsuru olduğuna dikkati çeken Başkan Genç, “Tarihin bize bıraktığı bir eser burası. 1890’lı yıllarda II. Abdülhamit zamanında Anadolu’da birçok şehirlerde han, hamam, kervansaray, mektep vb. eserler yapıldı. Onların bir tanesinde bulunuyoruz. Tarihin bize bıraktığı, emanet ettiği bir eser. Askeri hamam olarak teşekkül ettirilmiş binamız. Ve hamam olarak da kullanılmış ama zamanla bırakılmış, terk edilmiş. Biz göreve geldiğimizde bu konuyla ilgili valimizle yaptığımız istişarede devralmak talebimizi kendilerine ilettik ve burayı devraldık. Şu anda Valiliğimizin de desteğiyle ve kurul onaylı projemiz doğrultusunda tamamen orjinaline uygun olarak gün yüzüne çıkardık. Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu’na da teşekkür ederiz. Restorasyon çalışmamız tamamıyla sona erdi. Burada birçok orijinal unsur var. Ve hakikaten de kendini gün yüzüne çıkarmak isteyen bir eser halindeydi. Biz de Ortahisar Belediyesi olarak buranın şanına uygun bir şekilde, çok nitelikli bir restorasyon çalışmasıyla bu güzide eseri şehrimize kazandırdık. İnşallah, projemizi yakın zamanda hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece tarihimize, ceddimize saygının, hürmetin gereğini de bir anlamda ifa etmiş olacağız.” şeklinde konuştu. 

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

“ÖNEMLİ BİR TARİHİ DEĞERİMİZİ ŞEHRİMİZE KAZANDIRDIK”

Hasanpaşa Hamamı’nın yeni işleviyle birlikte Trabzon’da sosyal ve kültürel yaşamın önemli bir parçası haline geleceğine vurgu yapan Başkan Genç, “Hasanpaşa Hamamını restorasyon uygulaması sonrası ivedi olarak onaylı projesinde belirtilen işlevine bağlı kalarak değerlendirmek istiyoruz. Askeri Hamam Müzesi konseptine dönük olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemizin yeni konseptiyle ilgili çok amaçlı salon, fuaye ve kafe bölümüyle ilgili tasarım ve içerik çalışmalarımız sürüyor. Trabzon halkıyla bütünleşecek, sosyal ve kültürel yaşamın çok önemli bir parçası olacak bir tarihi mirası daha hayata kazandırmaktan dolayı büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz.” diye konuştu. 

Trabzon Valiliği tarafından Ortahisar Belediyesi’ne devredilen Hasanpaşa Hamamı 1882 yılında II. Abdülhamit döneminde askeri hastaneye ve askeri kışlaya hizmet vermek için yapıldı. Dönemin valisi Hasan Paşa’nın adı verilen yapı, uzun yıllar metruk ve harap bir halde kaderine terk edilmişti.  

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

Trabzon'da Hasanpaşa Hamamı yeniden hayat buldu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler