Trabzon'da bir ilk! Üretime başladılar

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ilk Doku Kültürü Laboratuvarı ve Serası'nda seri fidan üretim sürecine geçildi.

Trabzon'da bir ilk! Üretime başladılar

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Trabzon Orman Fidanlık Müdürlüğüne bağlı olarak yapımına 2020'de başlanan laboratuvar geçen yıl tamamlandı.

Laboratuvar bünyesinde toplam 210 metrekare alana sahip 2 doku kültürü serası yer alıyor.

Doku Kültürü Laboratuvarı'nda bugün itibarıyla "vaccinium corymbosum l. (maviyemiş)", "aronia melanocarpa (aronya)", "lonicera caerulea (honeyberry:balyemişi)" ve "amelanchier alnifolia (saskaton)"dan oluşan 4 türün üretim sürecine geçildi.

Ayrıca, çay, şeftali, kiraz, kafkasgülü ve gül türlerinden oluşan 5 farklı bitkinin üretimi için de AR-GE çalışmaları devam ediyor.

"Hedef 200 bin fidanlık kapasite"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, doku kültürü tekniği ile fidan üretimi faaliyetleri kapsamında Temmuz 2021'de AR-GE çalışmaları başlattıklarını belirterek, "Aronya ve maviyemiş türlerinde tam anlamıyla başarıya ulaşıldı. Şu an için 50 bin aronya ve 5 bin maviyemiş olmak üzere toplam 55 bin fidan, doku kültürü yöntemiyle üretildi. Kapasite artırma çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılı hedefimiz üretim kapasitemizi 200 bin fidana çıkarmak." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber