Yavru hayvanları seveyim derken annesiz bırakmayın

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, doğada annesinden ayrı görülen yavru hayvanlara dokunmanın onları doğal ortamlarından kopartan en büyük adım olduğunu söyledi.Başkaya, AA muha

Yavru hayvanları seveyim derken annesiz bırakmayın
 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, doğada annesinden ayrı görülen yavru hayvanlara dokunmanın onları doğal ortamlarından kopartan en büyük adım olduğunu söyledi.
Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de, geyik, karaca, yaban keçisi, ayı, kurt gibi büyük memeli yaban hayvanlarının popülasyonlarında iyileşme yaşandığını belirtti.
Bu tür hayvanlara doğada daha sık rastlanıldığını ifade eden Başkaya, "Ayı ve kurt gibi türler kış sonlarında, geyik, karaca ve yaban keçisi gibi türler ise ilkbahar veya yaz başlarında yavrulamaktadır. Ülkemizin dört bir yanında ilkbahardan sonra birçok yaban hayvanı yavrusuna rastlanılmakta ve maalesef bu türlerin birçoğu insanlarca alıkonulmaktadır" dedi.
Başkaya, annelerin çoğu zaman yavrularını güvenli kabul ettikleri bir yere bırakarak civarda yiyecek aradığına veya saklandığına dikkati çekerek, "Bazen bir tehdit karşısında yavru terkedilebilmektedir ancak bu az rastlanan bir durumdur. İnsanlar yabani bir hayvanın yavrusuna dokunduklarında o canlıyı doğal ortamdan kopartan en büyük adımı atmış olur. Zira yavrusuna insan kokusu bulaşan anneler genelde yavrularını terk eder. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir yavrunun annesi, eğer ölü veya geri gelemeyecek kadar yaralı değilse geri dönecektir" diye konuştu.
- "Sabırla yavrunun annesini bekleyin"
İnsanların, yanında annesi olmayan yavruya dokunmadan önce onu tehdit eden bir durum veya sağlıklı olup olmadığını anlamaya çalışması gerektiğine işaret eden Başkaya, şunları söyledi:
"Yavrunun yalnız olduğu anlaşılırsa ilgililere haber verilmelidir. Eğer böyle bir imkan yoksa ve bekleyecek zamanımız varsa ses çıkarmadan, sigara, parfüm gibi koku yaymadan, iyice saklanarak anne hayvanın dönüşü beklenmelidir. Yavruya dokunup onu belli bir süre sevip, okşayıp, beslemeye çalıştıktan sonra aynı yere bırakıp annesini beklemek boşa kürek çekmek olacaktır. Bunun yerine yavruya hiç dokunmadan sabırla yavrunun annesini beklemeliyiz."
Annenin yavrusunun yanına geri dönüş süresinin hayvan türlerinin her birine ve doğal ortam şartlarına göre değişik olacağını dile getiren Başkaya, "Bu süre bazen iki, bazen on saat olabilir. Annenin bekleme süresi kabul edilebilir sınırları aştığı durumlarda, yani geri gelmeyeceği veya gelemeyeceği kanaatine varıldığında yavru ele alınabilir. Böyle bir durumda kesinlikle ilgililerin haberdar edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber