Vali Ustaoğlu Haber61’in sorularını yanıtladı

Haber61 Genel Yayın Müdürü Levent Ustabaşı ile Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun turizm sohbeti... 

Vali Ustaoğlu Haber61’in sorularını yanıtladı

Haber61/Haber Servisi

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Haber61 Genel Yayın Müdürü Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtladı. Turizm konusunda kentte yaptıkları çalışmaları anlatan Ustaoğlu, aynı zamanda uyarılarda bulundu.

TURİZM PAYDAŞLARINI DİNLEDİK

İşte önce çıkan açıklamaları;
Pandamı sürecinden doğal olarak fazlasıyla etkilendi. Zaten özellikle ifade etmemiz gerekiyor. Turizm sezonuyla alakalı biz önce 2020 yılı içinde pandamı süreci ve ondan sonraki süreçte ne yapabilirizi düşündük. Yereldeki paydaşlarımızla yaklaşık bir ay önce toplantı yaptık. Milletvekillerimizle.. Buradaki acente sahiplerimizle.. Kısacası buradaki turizm paydaşlarımızın dertlerini dinleyelim istedik. Onların sıkıntıları neler bunları notlarımıza alalım, onlar için neler yapabiliriz konusunda toplantı yaptık.

TALEPLERİ DEĞERLENDİRDİK 

Orada arkadaşlarımız bize yazılı olarak düşüncelerini, önerilerini sundular. Bizlerle yaşanan sıkıntıları paylaştılar. Ondan sonra da ertesi hafta malumunuz kamuoyuna da yansıdı sayın turizm bakanımızla milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımız ile birlikte video konferans yöntemiyle toplantı yaptık.  Yerelde turizm sektöründeki paydaşlarımızın talepleri sayın bakanımıza iletme fırsatı bulduk.

SIKINTILI BİR DÖNEM YAŞIYORUZ

Yani ben bu vesileyle gerçekten sayın bakanımıza teşekkür etmek istiyorum, ilgili bir şekilde bizleri dinledi. Sayın vekillerimizi dinledi.  Genel olarak turizmde alınacak önlemler, yapılacak işlerle alakalı bizimle bir takım hususları paylaştı. 
Trabzon özelinde 2020 yılımız maalesef sıkıntılı bir dönem. Ülkemiz nasıl sıkıntılı bir süreç geçiriyorsa Trabzon’da bu sıkıntıları geçiriyor. 

Vali Ustaoğlu Haber61’in sorularını yanıtladı

TEMASA GEÇİLDİ

Önümüzdeki süreçle alakalı sayın Bakanımızın ifade ettiği, turizm işletmelerinin sertifikasyon belgesi almasıyla ilgili bir husus vardı.
Burada biz komisyon oluşturduk. İl Kültür Müdürlüğümüz ve turizm paydaşlarıyla kültür ve turizm bakanlığının sitesinde yayınlanan akretide sertifika belgesi verebilecek firmaları zaten orda yayınlanmış durumda. Bunlarla temasa geçildi. Tüm tesislerin sertifikasyon belgelerini almalarını istiyoruz.

SERTİFİKA ÇOK ÖNEMLİ 

Bakanlığın oluşturduğu firmalar, turizm işletmelerine eğitim veriyorlar. Pandamı kurallarıyla alakalı yerinde gelip, sağlık bakanlığının bilim kurulunun tavsiye kararı aldığı ve bizim bakanlığımızın genelgeye bağlı olarak tesislerin uyması gereken belli kurallar var, bunlarla ilgili de tamamen bu firmalar yerinde incelemelerini yapıyorlar, belli eğitimleri veriyorlar. Sonra da bir sertifikasyon belgesi veriyorlar. Demekki bu tesis pandemı kurallarına göre eğitimini almış güvenli bir tesis olmuş oluyor.

EĞİTİMLERİ YÜZDE 99 TAMAMLADIK

Sertifikasyon belgesi uçakla indiği andan başlayıp, sonuna kadar kapsıyor. Bu bir süreç. Bu kişilerin denetimi sertifikasyon fimaları tarafından her ay denetlenecek. Kurallara uymayan olursa sertifika ellerinden alınacak. Süreç devam edecek. Denetlemeler sürecek.
Her ay bu firmalara turizm işletmeleri belli bir ücret ödüyor. Bu şuna benziyor; Yapı denetim firmaları gibi.. Nasıl ki yapı denetim firması bir inşaatı başından sonuna kadar denetliyor bu sertifika sistemi de böyle olacak. 

Denetliyor ve kurallara uymuyorsa iptal ediyor belgesini.. Önemli olan tüketici, turist yada acente için, Trabzon’da gelip, bir yerde konaklayacak, bir yerde yemek yiyecekse, toplu yemek organizasyonu düzenlenecekse, zaten turistin önceliği, bu tesisin sertifikasyonu var mı olacak. Önce bu belgeye bakacak.  Bu zaten en önemli rekabet unsurudur.
Denetimlerimizi bizde yapacağız.

Turizim bakanlığının genelgeyle belirlediği turizim sektöründeki çalışanlarla ilgili Covid19 tedbirleri eğitimini ilimizde %99 tamamladık

HAVALİMANINA PCR SİSTEMİ 

Trabzon Havalimanı’nda PCR test merkezi kurulacak. 8 saat öncesinden yolculara test yapılacak. Türkiye’de belli merkezlerde kuruluyor biri de Trabzon’da kurulacak. 
Bazı ülkeler bu testler yapılmadan ülkesine almıyor. Bu nedenle Trabzon’da bu merkezin kurulması önemlidir. 


SAĞLIK ALT YAPISI YETERLİ

Trabzon turizm açısından bölge olarak gerek tesislerimiz, gerek arazimiz, coğrafi yapımız, güzellikleri, sosyal mesafe noktasında da aile tipi gelenlerin, rahat dolaşabileceği yerdir.
Ailelerin çok rahat toplu mekanlardan daha ziyade arazilerimizin, coğrafi yapımızın Allah nimeti bölge yapısı olarak avantajdır. İlgi çekicidir. Doğal güzelliklerinin çok rahat dolaşılabileceği imkanlara sahiptir.
İlimizde ayrıca sağlık tesislerimiz çok iyi durumdadır. Hastanelerimizin kapasite ve hizmet anlamında Türkiye ortalamasının üstündedir.
Gayet iyi hizmet alınabiliyor. 

TRAFİK DENETİMLERİ SIK SIK OLACAK

Trafikte hem kazaların önlenmesi hemde trafiğimizin uygun rahat bir şekilde  işlemesi için denetimlerimizi yaptırıyoruz.  
Şu sıralar gurbetten vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde geldiği dönem. Pandemı sürecinde insanlar kenlerini yaylalara atmak istiyorlar.
Gelenlerin tabiki trafik kurallara uymaları gerekir bizde zaten sık sık yaptığımız denetimlerle trafiğin sağlıklı akmasını sağlıyoruz. 
Üzüntü verecek herhangi bir olayın olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.

YAYLALARIMIZI KİRLETMEYİN

Yaylalarımızı ziyaret edenlerden ricamız oralar çöp atmasınlar. Oralarda görüntü kirliliği oluşturacak koku yayarak  rahatsız edecek şekilde kirlenmeye kimse sebep olmamalıdır.  
Oralar bizim bölgemizin en önemli nimetleridir. Doğal güzelliklerimizi korumalıyız. Allah vergisi bu güzelliklere gelecek nesillere aktarmak için sahip çıkmamız gerekir.
Koruma, kollama adına, gelecek nesillere aktarma adına her birimize düşen sorumluluklar var. Eğer bu şekilde davranan olursa lütfen bize bildirsinler. Biz gerekeni yaparız.
Ağacı kesip çıra yakmak, çöp atmak, mangalı yakıp bırakmak, her yere mangal atmak gibi doğamıza arar verecek her harekete engel oluruz.
Siz bugün oraya zarar verir, etrafı kirli bırakırsanız, yarın siz kendi ayağınıza tabiri caizse kurşun sıkmış olursunuz.
Hem bir taraftan turist gelsin istiyoruz bir taraftan ilimiz hareketlensin bu noktada sektör canlansın herkes bu konuda ekmek yesin istiyoruz diğer taraftanda turizmin en önemli prensiplerinden olan hijyen kurallarında kirliliktir bu tip şeylere dikkat etmezsek çevreye zarar verirsek olmaz.
Doğanın bize sunduğu o güzellikleri kendi elimizle yok etmemeliyiz.
Buna Trabzon adına ben müsade etmem.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber