Vakfıkebir Ekmeği Coğrafi işaret aldı

Vakfıkebir 6. Ekmek, Kültür ve Sanat Festivali yapılacak.

Vakfıkebir Ekmeği Coğrafi işaret aldı

Haber61- Haber Servisi

Trabzon’un Vakfıkebir İlçesinde bu yıl 6.sı düzenlenecek olan Vakfıkebir Ekmek, Kültür ve Sanat Festivalinin tanıtım toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıya Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta ve Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta katıldı.

Başkan Muhammet Balta yaptığı açıklamada Vakfıkebir Ekmeğinin yapılan çalışmalar sonucunda 3 Ağustos’tan itibaren Coğrafi İşaret alacağını belirtti. Bu kapsamda Türkiye Genelinde Vakfıkebir Ekmeği adı ve görünümünde ekmek üretenlerin belli standartları uygulamak zorunda olacağını söyledi. 

Coğrafi işaretin Vakfıkebir ekmeğini koruma ve gelecek nesillere aktarma amaçlı olduğunu ifade eden Başkan Balta, yapılacak olan Ekmek, Kültür ve Sanat festivali ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toplantıda ilk olarak söz alan Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, festivalin iyi bir şekilde geçmesi için yoğun hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek, “3-4-5 Ağustos tarihlerinde Vakfıkebir’imizin 6.’cı Ekmek Kültür ve Sanat ve Sanat Festivalimizi yapacağız. Festivalin iyi geçmesi için vatandaşlarımızın güzel bir şekilde eğlenmeleri için yoğun hazırlıklar yaptık” dedi. 

Başkan Balta şunları söyledi;

“Rahmetli Tuğrul Şavkay’ın da ifade ettiği gibi özel fırınlarda pişirilen, ayrı bir ustalık gerektiren ve kendine özgü bir formülü olan Vakfıkebir Ekmeği aslında bir büyük dünya klasiğidir. Osmanlı salnamelerine konu olan Ekmeğimiz tadımlık değil doyumluktur. Ekmeklerin büyük yapılması sonucu pişirme süresi uzadığından dış kabuk kalın, ekmeğin iç kısmı yumuşak, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahip olur.   Ekmeğin bayatlama süresi uzun olur. Uygun saklama koşullarında 5-15 gün kadar bozulmadan saklanabilir. Tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve saklanması kolaydır. Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar. Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz. Az miktarda isteyenlere kesilerek gramaj ile satılabilir. Keskin bıçak kullanılarak kesildiğinde ufalanmaz. Böyle önemli ve değerli ilçemizin markası olan ekmeğimiz için festival düzenliyoruz. 6. Vakfıkebir Ekmek Festivalimizi 3-4-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Festivalimizin amacı dünyaca ünlü Vakfıkebir Ekmeğimizin tanıtımını yapmak ve ilçemizin ekonomik, 11 yıl aradan sonra gerçekleştireceğimiz festivalimizi daha önceki yıllarda da yapmayı planlıyorduk. Ancak ülkemizde yaşanan terör hadiseleri ve gelen şehit haberleri dolayısıyla tüm hazırlıklarımızı yaptığımız festivalleri iptal ettik. Festival alanımız otelimizin arka tarafında bulunan park alanıdır. Festivalimiz, 3 Ağustos Cuma günü Saat: 09.00’da Vakfıkebir İskelesi’nde Gülbahar Hatun’un karaya çıkışının canlandırılması ile başlayacak. Ardından Vakfıkebir İskelesinden başlayarak, hükümet binamızın önünde sona erecek olan festival yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz. Aynı gün saat: 11.00’de Hükümet Binamızın önünde resmi tören, ekmek ve tereyağı sunumu yapacağız.  Saat 14.00 Fol Deresi rekreasyon alanında fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştireceğiz. Festivalimiz kapsamında bisiklet yarışması, sokak basketbolu, plaj voleybolu, plaj ayak tenisi, yağlı direk yarışmaları ve futbol turnuvası organize ettik.  Ayrıca satranç ve dart etkinliği ile offroad olacak. Uluslararası Türk Dünyası Dans Topluluğu’nun gösteriler yapacak. Mine Ataman ekmeğimizle ilgili bread söyleşi gerçekleştirecek. Konser bölümünde birinci gün Sultan Bekçi, Yasemin Yıldız ve Zeynep Başkan, ikinci gün Ferhat Sağlam, Bizim Gönül, Adnan Yılmaz ve Onay Şahin, üçüncü gün ise Serkan Aydın, Buğrahan Denizoğlu, Sinan Yılmaz ve İrem Derici sahne alacaklar.  Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Gelen misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlayacağız. Bütün hemşerilerimizi ilçemize bekliyoruz.

Vakfıkebir Ekmeği Coğrafi işaret aldı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler