Uzungöl'ün talebine yetişemiyorlar

Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de, İçişleri Bakanlığınca desteklenen "Üreten Eller Projesi" ile turistlere yönelik ahşap hediyelik eşya üreten ve geçen yıl 400 bin liralık satış yapan Uzungöl Üreten Eller Derneği, ta

Uzungöl'ün talebine yetişemiyorlar
Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de, İçişleri Bakanlığınca desteklenen "Üreten Eller Projesi" ile turistlere yönelik ahşap hediyelik eşya üreten ve geçen yıl 400 bin liralık satış yapan Uzungöl Üreten Eller Derneği, talebe yetişemiyor.

Ziyaretçilerin hediyelik eşya talebini karşılamak ve kadın istihdamını desteklemek amacıyla Çaykara Kaymakamlığı Proje Birimi tarafından, 2013 yılında Üreten Eller Projesi hazırlandı.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının maddi destek sağladığı projenin yürütülmesi amacıyla da Uzungöl Üreten Eller Derneği kuruldu. Dernek tarafından, Elmalı Sokak'ta bulunan ve taşımalı eğitim nedeniyle boşaltılan Şehit İhsan Mutlu İlkokulu binası, ağaç işleri imalathanesine dönüştürüldü.


Çaykara Kaymakamlığı, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde uygulanan ve bazı iş adamlarının da makine desteği sağladığı proje kapsamında imalathanede 8 asgari ücretli istihdam ediliyor. Proje çerçevesinde açılan kursa ise dönem dönem sayıları değişmekle birlikte İŞKUR'dan günlük 20 lira ve kar payı alan 13 kişi devam ediyor.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde görevli usta öğretici Hamza Demirci gözetiminde üretime devam edilen imalathanede şekerlikten tepsiye, baharatlıktan saate, peçetelikten kemençeye kadar yaklaşık 30 ürün yapılıyor.


BU YIL HEDEFİMİZ 600 BİN LİRALIK ÜRÜN SATMAK

Uzungöl Üreten Eller Derneği Başkanı Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye, özellikle daha önce iş hayatında yer almamış ev hanımlarını dahil etmeye özen gösterdiklerini söyledi.

Uzungöl esnafının hediyelik eşyaları kendilerinden satın aldığını ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

"Ürün satışımızda sıkıntı yok, aksine siparişleri yetiştirmede sıkıntımız var. En azından sigortalı 15 kişi olması lazım ki siparişleri yetiştirelim. Makine ve hava temizleme sistemine ihtiyacımız var. Eksikliklerimizin giderilmesi noktasında hayırsever iş adamlarımızdan yardım bekliyoruz. Bunlar olduğu zaman imalathanemizde 30 kişiyi istihdam edebiliriz."

Mutlu, ilk yıl 200 bin liralık satış yaptıklarına dikkati çekerek, "Geçen yıl bu rakam 400 bin liraya ulaştı. Bu yıl ise hedefimiz 600 bin liralık ürün satmak" dedi.


Halil Mutlu, 1990 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki terör operasyonunda şehit düşen ağabeyi İhsan Mutlu'nun adının verildiği ve taşımalı eğitim dolayısıyla boşaltılan okulu, proje sayesinde yeniden işler hale getirmenin mutluluğunu da yaşadığını sözlerine ekledi.

Usta öğretici Hamza Demirci ise bu tür işlerde genellikle pazarlamada sorun yaşandığını dile getirerek, kendilerinin ise dişbudak ağacından hazırladıkları ürünlerin siparişini yetiştirmede sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Demirci, Uzungöl'ün bu noktada büyük bir nimet olduğunu belirterek, özel sipariş de aldıklarını kaydetti.


ÜRETİME KATILAN KADINLAR UMUTLU

Projeye dahil olan 25-55 yaş arasında kadınlardan bazıları torna ve kesme makinesinde bazıları ise zımpara ve montajda çalışıyor.

Kendilerine ait bağ ve bahçe işlerinde çalışan ve çocuklarını büyüten kadınlar, artık ürettiklerinin ekonomik karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.

Kullandığı makine ile ahşap ürünlerdeki son temizlik işlemini yapan 34 yaşındaki üç çocuk annesi Hacer Sağlam, kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Allah sebep olanlardan razı olsun" diye konuştu.

Kursiyerlerden 55 yaşındaki Mevlüde Mutlu ise ürünlerin zımpara işini severek yaptığını söyledi.İŞKUR yetkililerine teşekkür eden Mutlu, "İŞKUR'dan Allah razı olsun, iş verdi çalışıyoruz. Çocuklarımız okuyor onlara harçlık veriyoruz. Mutluyuz, daha da iş versinler severek yapıyoruz, aylığımızı biraz daha artırsınlar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber