Uzungöl davasında karar verildi!

Uzungöl’de 2010 yılında düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık Festivali kapsamında yamaç paraşütü ile atlayış yaptığı esnada Uzungöl'e düşerek hayatını kaybeden Mehmet Yıldız'ın ölümüyle ilgili yeniden yargılanan tamamı kamu çalışanı sanıklardan 2’si ceza

Uzungöl davasında karar verildi!
Uzungöl’de 2010 yılında düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık Festivali kapsamında yamaç paraşütü ile atlayış yaptığı esnada Uzungöl'e düşerek hayatını kaybeden Mehmet Yıldız'ın ölümüyle ilgili yeniden yargılanan tamamı kamu çalışanı sanıklardan 2’si ceza alırken, 10 sanık için beraat kararı çıktı.
 
Çaykara Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklardan AFAD yetkilileri Ö.K ve M.B, “görevi kötüye kullanma “ suçundan beraat ederken, Ö.K, “ Taksirle ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Ö.K’nin bu cezasını daha sonra erteledi. Sanık M.B ise “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırırken, mahkeme bu cezasını daha sonra 18 bin TL paraya çevirdi.
Mahkeme diğer sanıklar T.Ö, T.O, E.A, S.T, R.A, A.Ç, U.S, S.Ş, A.E, E.Y hakkında “görevi kötüye kullanma ve taksirle ölüme neden olma” suçlarını işlemediği kanaatine vararak sanıkların beraatlerine karar verdi.
 
KARAR YARGITAY'DAN DÖNDÜ, DAVA YENİDEN GÖRÜLDÜ
 
Kararın ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne giderken Yargıtay, sanıklardan Ö.K hakkında “tesis edilen hükümdeki TCK’nın 53/1 maddesinin uygulanmasına ilişkin bendin hükümden çıkarılmasına” sanık M.B hakkında ise 2 yıl 6 ay hapis cezasının günlük 20 TL’nin adli para cezasına dönüştürülmesi sırasında 365 gün yerine 360 gün hesaplanarak eksik ceza tayini gerekçesiyle bozulmasına ancak yeniden yargılanmayı gerektirmediği yönünde karar verdi.
 
Yargıtay, diğer sanıklardan U.S, T.Ö ve A.Ç’ın beraatlerine ilişkin hükümlerin isteme uygun olarak doğrudan, sanıklar M.B ve Ö.K’nın mahkumiyetine ilişkin hükümlerin düzeltilerek onanmasına karar verirken, A.E, S.Ş, S.T, T.O, E.Y, E.A, ve R.A’nın beraat kararlarının bozulması yönünde karar vermişti. Yargıtayca kararın bozulmasının ardından. E.Y, T.O, S.Ş, S.T, R.A, A.E ve E.A, Çaykara Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılandı.
Sanıklardan T.O, S.Ş, ve E.Y duruşmada hazır bulunurken, ifadelerinde “takdir mahkemenindir” diyerek beraatlerini istediler.
 
Mahkeme hakimi ifadelerin ardından, E. Y, T. O, S.Ş ve S. T, hakkında taksirle ölüme neden olma suçlarından kamu davası açılmış ise de, sanıkların üzerlerine atılı suçta kusurlarının bulunmadığı anlaşıldığından ayrı ayrı beraatlerine; R.A, A.E ve E. A’ın görevi ihmal suçundan kamu davası açılmış ise de sanıkların üzerlerine atılı suçta kusurlarının bulunmadığı anlaşıldığından beraatlerine karar verdi.
 
OLAYIN GEÇMİŞİ
 
Uzungöl’de 18-20 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen 2. Uluslararası Havacılık Festivali kapsamında Karaster Tepesi'nden 20 Haziran 2010 günü sabah saatlerinde yamaç paraşütü ile Uzungöl'e doğru uçuşa geçen Trabzonlu yamaç paraşütçüsü Mehmet Yıldız (22), Uzungöl'ün üzerine geldiği sırada ters rüzgar nedeniyle paraşütü dolanmış, yedek paraşütünü açmasına rağmen Uzungöl'e düşen Yıldız, ağır şekilde yaralanmıştı. Tedbir amaçlı olarak göl kenarında bekletilen ve Gümüşhane Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait olduğu öğrenilen bot çalıştırıldıktan bir süre sonra benzini bitince gencin düştüğü bölgeye ulaşılamamıştı. Çevredeki vatandaşlar göle atlayarak genci sudan çıkartmaya çalışırken, genç uzun uğraşlar sonrasında 15 dakika sonra sudan çıkartılabilmişti. Ambulansa konulan Yıldız'ın duran kalbi yapılan ilk müdahalenin ardından tekrar çalıştırılırken, kaldırıldığı Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Mehmet Yıldız'ın ölümünün ardından ihmal iddiaları araştırılmıştı. Çaykara Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili olarak bilir kişi araştırması isterken, hazırlanan iki ayrı rapor arasında kısmı çelişkiler bulunduğu gerekçesiyle dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili olarak hazırladığı kanaat raporunda, ölen Mehmet Yıldız için uçuş izni almadan havalanarak suya iniş prosedürüne uygun olarak inmediğinden asli kusurlu, 2 görevli şüpheli hakkında ise tali kusurlarının bulunduğu ve 12 şüpheli hakkında ise "Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde görüş bildirmişti.
 
Hazırlanan kanaat raporunda ise o dönemde "Uçuşun başlayıp başlamadığı konusunda organizasyon yetkilileri ile yeterli derecede koordineli hareket etmemesi, diğer arama kurtarma ekibinin görev yerinde olup olmadığını kontrol ederek organizasyon yetkililerini bilgilendirmemesi nedeniyle Trabzon Arama ve Kurtarma Şube Müdür Vekili Ö.K.'nın tali kusurlu; festival organizatörleri ve diğer arama kurtarma ekibi ile koordineli bir şekilde hareket edilmemesi, uçuşların başlamadan önce göl kenarında bulunan botun çalışmaya hazır vaziyette tutulmaması, ekibinde bulunan teknisyenlerin görev yerine geçmesini sağlamaması nedeniyle Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü M.B.'nin tali kusurlu; olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlara ara verilmesi sonucu yetkililerden uçuş izni almadan havalanması, suya iniş prosedürlerini uygulamaması, can güvenliğini koruyacak şekilde dikkatli ve tedbirli davranmaması nedeniyle Mehmet Yıldız'ın asli derece kusurlu bulunduğu başka da kimsenin kusurlu bulunduğu tespit edilmiştir" ifadeleri yer almıştı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler