Usta'dan dikkat çeken çıkış: Hafif raylı sistem Trabzon'a uygun değil
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta dolmuş esnafı ve gündemle ilgili konuştu

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta dikkat çeken açıklamalarda bulundu
Usta bir çok konuya değinirken, Trabzon'da hafif raylı sistemin uygun olmadığını söyledi. Usta ayrıca Kahramanmaraş'ın trafiğe kapatılmasının şehre ihanet olacağını savundu.
İşte Usta'nın açıklamalarından öne çıkanlar;
2 KOLTUGU ÜCRETSİZ SUNDUK
“Şehir içerisindeki dolmuşlarımızda 12 artı 1 sistemine geçtik. Arabalarımızda 2015 model ve üstü ile alakalı çalışmamız oldu, 3 yaş sınırını 6’ya çıkararak esnafımıza katkı sunduk. Dönüşüm süreci içerisinde koltuklarımızı 2 koltuk daha arttırarak 12 koltuğa çıkardık, bu iki koltuk artırım bedelini de ücretsiz bir şekilde esnafımıza sunmuş olduk."
KAHRAMANMARAŞ ALTERNATİFSİZ
DÜZENLEME YAPILABİLİR
“Şehir içi trafiği için yeni düzenleme yapılabilir. Biz zaten onunla ilgili dosyamızı hazırladık. Trabzon şehir trafiğinde şuanda 250 bin tane özel araç var ve her gün de yaklaşık 300- 400 yeni araç trafiğe giriyor. İlçelerden ve diğer illerden gelen araçlar ile beraber Trabzon’un trafiği kaldırılamaz durumda. Neredeyse her evde iki araç var ve özellikle özel araçlar trafik yoğunluğunu aşırı derecede artırıyor. Artık toplu taşımaya özen gösterilmeli. Pandemiye rağmen zor şartlarda elimizden geldiğince dolmuş dönüşümü yapmaya gayret ediyoruz. Vatandaşımız tek başına özel arabası ile şehir merkezine gidip işini görene kadar, toplu taşıma araçlarını tercih etmeli. Yine özel araçlar otopark sıkıntısı da yaratıyor şehir merkezinde. Toplu taşımaya halkımızın destek vermesi halinde şehrimizin trafiği rahatlayacaktır.”
EN BÜYÜK İHANET OLUR
“Eğer olursa, Kahramanmaraş Caddesi trafiğinin sadece dolmuşların geçişine tahsis edilmesi ve özel araçların girmesine izin verilmemesi ile de sıkıntıya çözüm bulunabilir. Alternatif olarak ise şu da düşünülebilir ki dolmuşlar bir şeritten gider, özel araçlar bir şeritten gider, park yapmalar engellenerek Kahramanmaraş Caddesi’nde sorun çözülebilir. Bu seçeneklerin en uygunu değerlendirilebilir ancak Kahramanmaraş Caddesi’ni trafiğe kapatırsak şehre en büyük ihaneti yapmış oluruz.”
HAFİF RAYLI SİSTEM BENCE UYGUN DEĞİL
“Hafif raylı sistem konusunda zamanında fizibilite çalışması yapıldı. Trabzon’un yapısı belli, engebeli bir yapıya sahibiz. Bu yapıda zaten tramvay sisteminin yürümesi mümkün değil. Bunun yapılabilmesi için yolcu kapasitesi de olması lazım. Bu şehrin bacası tütmeyen tek fabrikası var, o da dolmuş esnafı. Bu fabrikayı kapatıp tramvay ile hizmet etmek yanlış olur düşüncesindeyim. Bu esnaf Trabzon’umuzun evladı ve şehirde yaklaşık 10 binin üzerinde üyeye sahibiz. Bu esnaflarımızın dedikleri dikkate alınmalı. Tabii ki Trabzon’un daha modern bir havaya bürünüp, şehrin ivme kazanması noktasında gereken neyse biz de elimizi taşın altına sokarız ama şu aşamada gerek yolcu potansiyeli, gerekse coğrafi yapı ile beraber uygun olmadı"
TARİHE SAYGILIZI AMA PARKE TAŞA GEREK YOK
“Şoförlük mesleğinden gelen birisi olarak, yaklaşık 20-30 senedir bu işin içerisindeyim. Cemiyet’te de uzun süre görev yaptım, sahayı da iyi biliyorum. Ben de Trabzon taşı denilen parke taşların tarihi özelliğine destek veriyorum. Şehrin tarihine tabii ki saygılıyız ama bu taşların şehir içindeki surlara yakın tarihi özelliği olan alanlarda daha çok kullanılmasından yanayım. Diğer yollar bence asfalt olabilir. 21’nci yüz yılda yaşıyoruz ve tarihi taşların yağmur sularını çekmesi konusunu aştık diye düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız zaten şehrin altyapısını değiştirdi. Tarihi olguyu korumak anlamında Ortahisar Kaymakamlığı’ndan itibaren taş döşenebilir ama şehrin tamamının taş döşenmesinin bir anlamı bence yok. Şoförlerimiz de, vatandaşlarımız da taş döşemeden mustarip. Bu taşlar araçlara da büyük zarar veriyor açıkçası, yolcularımız da rahatsız oluyor. Parke taşın yerine bazı yerlerde asfalt dökülmesi daha nezih bir hal sergileyecektir.”
BORÇLAR BİRİKTİ DAR BOGAZ VAR
“Şoför esnafımız pandemi döneminde belki de 3-5 sene geriye attı, borçlar birikti, dar boğazdan geçiliyor. Bu ekonomik sıkıntılara rağmen Trabzon’da bir de dolmuş dönüşümü olduğundan dolayı durum daha zor geçiyor. Girişimlerimize destek mahiyetinde bakanımız Berat Albayrak ile istifa etmeden önce ÖTV ve KDV indirimi ile faizsiz kredi desteği noktasında bir talebimiz olmuştu, onun istifası ile beraber şuanda bu durum askıda kaldı ama yine görüşmelerimiz devam ediyor. Esnafa yeni destek paketi sağlanması noktasında elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Tek dileğimiz bir an önce pandemi döneminin bitip esnafımızın ekonomik rahatlığa kavuşmasıdır.”
Karadenizde Son Nokta