TTSO'dan Stokçu mesajı: "Rahatsız ediyor"

TTSO Aralık ayı meclis toplantısı yapıldı.

TTSO'dan Stokçu mesajı: "Rahatsız ediyor"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantıya Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de katıldı.

YENİ YIL PASTASI KESİLDİ

2021 yılının son meclis toplantısı öncesinde Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından meclis üyelerinin alkışları arasında yeni yıl pastası kesildi.

TTSO'dan Stokçu mesajı:

HACISALİHOĞLU: İŞ DÜNYASININ 200'ÜN ÜZERİNDE TALEBİNİN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ADIMLAR ATILDI

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'e katılımından dolayı teşekkür ederek, "Bugüne kadar şehrimize verdiğiniz önemli hizmetlerden dolayı sizleri kutluyorum. Şehirde yaşayanlar olarak bizlerin beklentisi, şehirde yaşam kalitesinin yükselmesi için belediyemizin fiziki altyapıyı güçlendirmenin yanında, sosyal kültürel, sanatsal faaliyetlere de destek vermesidir. Bugüne kadar bunu da başarıyla yürüttüğünüzü görüyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz. Turizm şehri olan kentimizde özellikle turistlerin sosyal yaşam ve eğlence yaşantısında aradıklarını bulması konusunda belediyelerimize büyük görev düşüyor. Bu konuda da gerekli çalışmaları yapmanız özellikle turistlerden gelen talepler doğrultusunda beklentimizdir" dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, 2 yıldan bu yana devam eden pandeminin yaşantımızı önemli oranda etkilediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemiden etkilenen iş dünyamızın talepleri, odalarımız ve TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklarımıza iletildi. Bu sayede 200'ün üzerinde talebin çözümü konusunda çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda da pandemiyi en az etkiyle atlattığımızı söylemekte yarar var. Bu nedenle iş camiamıza özverisi nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Bizleri destekleyen TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na, ilgili tüm bakanlarımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da destekleri nedeniyle şükranlarımızı sunuyorum. Piyasalardaki istikrarsızlık ve döviz kurlarındaki köpük yükseliş iş camiasını huzursuz etmiştir. Hızlı şekilde alınan tedbirlerle döviz kurlarına bakılarak hareket edilen ekonomide istikrara kavuştuğumuzu şu anda söyleyebiliriz. Bu istikrarın sürdürülebilir olması en önemli konudur. Döviz kurlarının anlamsız şekilde yükselmesinin piyasada bıraktığı etki, malzeme tedarikinden başlayarak tüketiciye kadar yansıyan bölümde piyasalardaki fiyat dengesizliği ve buna bağlı olarak yapılan denetimlerin bir an önce stabil yapıya kavuşması iş dünyası olarak beklentimizdir. Bunun hayata geçmesinde hepimize büyük görev düşüyor. Meclis üyeleri ve oda olarak sorumluyuz. Herkes bu düzene uyulması konusunda çevresiyle birlikte hareket ettiğinde stabil hale gelmemiz gerçekleşecektir."

TTSO'dan Stokçu mesajı:
 

"BANKALAR DA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2022 yılında dünyada enflasyon hareketlerinin şimdiden görünmeye başlandığını da vurgulayarak, "Ülkemizde de bunun olumsuz etkilerinin yaşanacağını bilelim. Özellikle ilk üç ayda biraz daha temkinli olmak suretiyle, dünyadaki enflasyon etkisinin ülkemiz üzerindeki zararını aza indirmeliyiz. Atılacak adımları daha dikkatli atmakta yarar var. Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni ekonomik modelde atmış olduğu adımlar, buna bağlı olarak döviz kurlarındaki mevcut durum ve faiz oranlarının devam etmesi, bazı bankaların bu kararlara uymamasıyla birlikte yükün sadece devlet bankalarının sırtına kaldığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla günümüzde bankaların piyasayı fonlaması açısından değerlendirdiğimiz zaman, bu yükün sadece kamu bankasının üzerinde kalması doğru değil. Reel sektör bu sıkıntıda üzerine düşen sorumluluğu almış durumda. Finans sektörü de özellikle özel bankaların da bu sorumluluğu üzerine alması gerekmektedir. Ticaret Bakanımızla Ankara'da 4.5 saatlik toplantı yaptık. Tüm sorunlar tek tek görüşüldü. Önümüzdeki süreçte bankaların mevduat ve kredi faizlerindeki durumu düzeltmeleri beklentimizdir. Özel bankaların gerek faiz oranları gerekse kredi verme konusunda biraz daha elini taşın altına koyması gerekiyor. Hep birlikte bu piyasada yaşıyoruz. Piyasanın düzelmesi, sadece bankanın kendini korumaya almasıyla değil, reel sektörle işbirliği yaparak olur" dedi.

"ÜYELERİMİZİN STOKÇU DİYE ORTAYA ATILMASI BİZLERİ RAHATSIZ EDİYOR"

Başkan Hacısalihoğlu, ülkenin her tarafında stokla ve fahiş fiyatla ilgili denetimler yapıldığını da vurgulayarak, "Bu konuda üyelerimizin sektörel bazda çok farklı konumlarda olduğunu belirtmekte yarar var. Denetime gelen denetmenlere de bunu anlatmakta fayda var. Fahiş fiyatın ve stokçuluğun da tam bir tanımı yok. Sektörden sektöre değişiyor. Gelecek olan denetmenlere bunu iyi anlatmak gerekiyor. İş camiası zaten elini taşın altına koymuş. Bir de burada yanlış bir yorumla üyelerimizin stokçu ya da fahiş fiyatla satıyor diye ortaya atılması bizleri rahatsız ediyor. Gerçek anlamda böyle davrananlar varsa elbette gereği yapılacaktır. Ama amansız şekilde bu tür suçlamalarla üyelerimizin bu şekilde rencide edilmesine karşıyız. Denetmenlerin de bu konularda dikkatli olmasında yarar var diye düşünüyorum" diye konuştu.

"TRABZON YATIRIM ADASI ENDÜSTRİ BÖLGESİ, YEŞİL MUTABAKATA UYGUN YAPISIYLA AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 220 milyar doları aşan bir ihracat rakamı, ve son üç çeyrekte yüzde 13'ler civarında büyüme yakalandığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracata dönük özellikle kurun buna müsait olmasıyla birlikte ekonomide rahatlama ve cari açıkta azalma olduğunu görüyoruz. Bunlar sevindirici haberler. Bu avantajları yatırım konusunda da kullanmamız gerek. Bu cazibemizi özellikle yurtdışından ülkemize ve şehrimize yatırım yapacaklara iyi anlatmakta yarar var. Bu tabloda kötü olan durum şudur; özellikle ihracatta yüksek teknolojik ürünlerin artış oranında azalma olduğunu görüyoruz. Geleceğin planlamasında yapılması gereken yüksek teknolojik ürünlere daha fazla ağırlık vermektir. Türkiye'de yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi konusunda Sanayi Bakanlığımızın aldığı kararla endüstri bölgeleri kurulmaya başlandı. İlk etapta Trabzon ve Filyos Endüstri Bölgeleri olarak gündeme gelen ve şu anda sayısı 23'e ulaşan Endüstri Bölgelerinin kurulması için adımlar atılıyor. Bu bölgeler, ülkemizin yüksek teknolojide kalkınması ve gelişmesi için önemli bir adımdır. Önemli olan bunların hayata geçmesinde hızlı hareket etmektir. Yoksa yüksek teknolojili ürün ihracatımızda düşüş olması bizim gelişmiş ülkelere pazar olmamız anlamına gelir. Bu da cari açıkta sıkıntı yaratır. Şehrimizde bu kapsamda Endüstri Bölgesi Yatırım Adası bulunuyor. Bir diğer önemli konu da Yeşil Mutabakat. Artık yurtdışındaki tedarikçilerin ülkemizdeki tedarikçilerle işbirliğinde Yeşil Mutabakat şartları aranacak. Bu nedenle Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, yeşil endüstri şartlarında kurulacak. Bu da bir adım daha önde olacağı anlamına gelmektedir. Bu durum şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir avantaj olacak. Biliyorsunuz, projelendirme faaliyetlerimiz bitti. Ödenek aktarılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını bekliyoruz. 2022 yılında inanıyoruz ki bir ödenek ayrılacak. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak olan projeye başlayacağız."

TTSO'dan Stokçu mesajı:

GENÇ BÜYÜKŞEHİR YASASI'NDAKİ EKSİKLİKLERİ ANLATTI

TTSO Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Yasası'nın ihtivasından dolayı uygulamada birtakım sıkıntıların yaşandığını ve bundan dolayı TBMM'ye yeni yasanın sunulduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin imar bütünlüğünün sağlanması için en yetkili birim olması gerektiğini kaydeden Başkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzon büyükşehir olduktan sonraki dönemiyle büyükşehir olmadan önceki dönemi mukayese ettiğimiz zaman büyükşehir olmaktan murat ettiğimiz aşamaları henüz geçemediğimizi söyleyebilirim. Büyükşehir Yasası kaotik bir yöntemle hazırlanmasından dolayı aynı coğrafyaya hitap eden ilçe ve büyükşehir belediyelerinin yasanın getirdiği hususları tatbik ederken alanda birçok zorluklarla karşılaştığına şahit olduk. Ve henüz ikinci yılında bu yasanın mutat suretle tadil edilmesi gerektiğini eleştirel bir yaklaşımla Ankara'da dile getirdik. Ve ondan sonra da adım adım bu yasanın tadil edilerek uygulanması gerektiği konusunda çalışmalar yapıldı. Biz İlbank'tan büyükşehir olduktan sonra büyükşehir olmadan önceki rakamın çok çok daha altında gelir alıyoruz. Sadece gelir konusu değil, bir de yetkilerin kullanımı bakımından da çekincelerimiz ve itirazlarımız vardı.  Yirmi yıllık siyasi tecrübelerimin ışığında büyükşehir yasası bana göre şu şekilde olmalıydı.  Büyükşehir Belediyemizin şehrin tamamının imar bütünlüğünü sağlamakla yetkili olması doğru olanıdır. Çünkü onun sıkıntılarını hâlâ şehrimizde yaşıyoruz. İmar konusunda esaslı bir yetkisinin olması gerekir. Onun dışında büyükşehrin görevlerinin, ticaret, istihdam, tarım ve şehrin ekonomisini doğrudan ilgilendiren veya şehrin gelişen trendine uygun yatırımların şehre çekebilmek adına bir üst yetki anlayışıyla beraber üst kurum olarak yetkilendirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra ilçe belediyeleri arasında koordinasyonu sağlayan bir üst yapı olarak teşekkül etmesi gerekirken, maalesef bu şekilde teşekkül etmedi. Bu yetkiler dışında bütün iş ve işlemler ilçe belediyelerinde olması gerekirken biz hâlâ bir sokağın hangi belediyeye ait olduğunu konuşuyoruz. Sizler de bunu soruyorsunuz, biz bile hâlâ bunu netleştirememenin zorluğunu yaşıyoruz. Şalpazarı'nın Geyikli beldesindeki mezarlık işlerinin büyükşehir sorumluluğunda olmaması lazım. Orada Şalpazarı Belediyesi var. Can güvenliğiyle doğrudan ilgili itfaiye gibi konularda merkezi ünite olabilir ama onun dışında itfaiye, temizlik, zabıta gibi konuların bütünüyle ilçe belediyelerinde olması lazım. Büyükşehir'in Ticaret Odası'yla birlikte, Suat Başkanımızla birlikte Yatırım Adası'nı takip etmesi lazım. Bu nedenlerle çekincelerimizi ortaya koyduk ve bunlar da kayda değer göründü."

TTSO'dan Stokçu mesajı:

"EN TEMEL GÖREVİMİZ TEMİZ İÇME SUYU VE TEMİZ HAVA"

Şehirde Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen altyapı çalışmalarına değinen Genç, şunları aktardı:

"Ben şimdi mutat belediyecilik hizmetlerimizin dışında neyi ön plana çıkardık sizlerle bunu paylaşmak istiyorum. İçme suyu şebekesinin yenilenmesi lazımdı. Sağolsun Murat Başkanımız bunun zorluğunu ve riskini bilerek bu işe girişti. Bir belediyenin mutat belediyecilik hizmetlerinin yanında en temel iki görevi vardır. Biri en temiz içme suyunu temin etmek, diğeri vatandaşların en temiz havayı solumasını sağlamak. İçme suyu hatları, yağmur suyu sistemi ve buna bağlı olarak kaldırımların yeniden düzenlenmesiyle şehrimiz altyapı anlamında standartlara uygun bir hale gelecek. Bunun dışında Ortahisar Belediyesi olarak kentsel dönüşümle ilgili projelerimizi tamamladık. Pelitli'deki çalışmamız bitti. Bura hizmete açıldı. Bunun yanı sıra birkaç dönüşüm projesiyle ilgili çalışıyoruz. Belediye binamızın bulunduğu Pazarkapı'da bir kısım çalışmalar yaptık. Bunları hak sahiplerine teslim ettik."

"TARİHİ DEĞERLERİMİZİ TURİZME KAZANDIRALIM"

Saray Atik Sokak'ta Basın Müzesi'nin kurulacağını ifade eden Genç, "Şehrimizin gelişen trendi turizmdir. Markamız Trabzonsporumuzdur ama şehrimizin başka ayırt edici unsurları var.  Hem tabii güzellikleri hem de üniversite şehri olması, olimpik altyapıya sahip spor merkezi olması da çok önemli. Bunların yanında şehrimizin alamet-i farikası tarih, kültür ve bir sanat şehri olmasıdır. Bu özelliklerin altını iyi doldurabilirsek bu nitelikler aynı zamanda şehrimizi daha cazip kılacaktır. Bu şehrin tarihi niteliklerini de turizme kazandırmamız lazım. Yukarıhisar'da yürüttüğümüz müşterek kazı çalışmaları bu anlamda çok güzel bir örnektir. Bu tür faaliyetler turistlerin Trabzon'a gelmesini ve daha uzun süre kalmasını sağlar. Tarihi özeliklerimizi sergilemek amacıyla Tarih Müzesi'ni kurduk. Burada 7088 tarihi vesikayı sergiliyoruz. Yine basın faaliyetlerinin İstanbul'dan sonra Anadolu'da ilk başladığı şehirlerden bir tanesi de Trabzon. 1870'te bu şehirde gazete kuruldu ama basın müzemiz yoktu. Saray Atik Sokak'ta Basın Müzemizi de söz verdiğimiz üzere hayata geçireceğiz" dedi.

"TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ YARATACAK PROJELER"

Turistlerin şehirde kalma süresini uzatacak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Genç, "1910 yılında opera icra edilen bir şehirde bugün opera icra edilmemesi çok büyük bir eksikliktir. Şu anda Devlet Opera ve Balesi davetimiz üzerine her sene Trabzon'a geliyor. Bunu da gelenek haline getirdik. Yukarıhisar açıldığı zaman Sümela kadar etkili olacak. Vazelon Manastırı göz ardı ediliyor, bunu çok daha etkin hale getirmemiz lazım. Şehrimizde turist profili değişti. Körfez ülkelerinden, Suud'dan gelen turistler var. Batıdan gelen turistlere orana daha çok döviz bırakıyorlar. Turistlerin kalma süresini uzatmak için eğlenebilecekleri mekânlar yapmamız lazım. Tünel Akvaryum buna yönelik bir projedir. Buraya gelen turist Kemeraltı'nı da ziyaret eder. Lunapark yapılacak, Gülcemal bünyesinde. Büyükşehirle birlikte yönetme anlayışımız doğrultusunda birkaç projemizi birleştirdik. Bir km'lik sahil bandını Ganita'dan Faroz'a kadar düzenleyeceğiz. Çok yoğun rağbet gören Gümüşhane-Torul'daki seyir terası gibi bir projeyi en nadide alanımız olan Boztepe'de hayata geçireceğiz. Boztepe'ye ahşaptan 1 km'lik yürüyüş yolu yapacağız. Buradaki mağaralar ve Kızlar Manastırı'yla entegre bir proje olacak. İlçemizdeki 13 tane tarihi çeşmemiz harabe halinde idi. Bunları restore ediyoruz. Bir kısmını tamamladık. Tarihi Hasan Paşa Hamamı'nı restore ediyoruz. Bize emanet olan engelli kardeşlerimize yönelik en mutlu köy projemizi hayata geçireceğiz. Burada seralar, kümes ve çeşitli uğraşıların, el sanatlarının yapılacağı atölyeler olacak." diye konuştu.

TTSO'dan Stokçu mesajı:

"FINDIKTA VERİMLİLİĞİ ARTIRMALIYIZ"

Tarıma destek kapsamında kent paydaşlarıyla birlikte yürütülen projeleri anlatan Başkan Genç, "Şehrimizin ekonomik girdilerini biraz daha artırmamız lazım. En önemli ihraç ürünümüz fındık fakat verimliliği düşük. Şu anda dekar başına 90 kilo fındık alıyoruz, bunu 300 kiloya çıkarmamız lazım. Yine sizlerle birlikte yaptığımız fındıkta verimliliği artırma projesi çerçevesinde hayata geçirdiğimiz örnek bahçelerimizde dekar başına 300 kilo fındık elde etmeyi planlıyoruz. Biz de projeye arazilerin sökülmesi için iş makinesi desteği sağlıyoruz. Bu şekilde ihraç ürünü olduğu için de döviz girdimiz de artacak. Çağlayan'da ciddi bir çay tarımı başladı. O nedenle mahallelilerimizin bizden talebi olan yol çalışmalarını tamamladık. Bunlar ciddi istihdam sağlayan projeler" dedi.

Belediye olarak spor altyapısın nitelikli hale gelmesini için birçok proje yürüttüklerini kaydeden Genç, "Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu Spor Tesisini devraldık ve burada tadilat çalışmalarını tamamladık. Buradaki tenis kortlarında da tadilat çalışmalarını bitirdik. Sporla ilgili olarak Ampute Futbol Takımımız Süper Lige yükseldi. İşitme Engelli Futbol Takımımız var. Bir de bireysel sporcularımız var. Bunları da sahipleniyoruz. Bu yıl bunlara bir şey daha ekledik. Hentbol şehrimizde çok aktif, Kadın Hentbol Takımı kurduk. Şu anda 2. ligde mücadele ediyor. Onlara da destek veriyoruz. Spor çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlıyor. O nedenle bu tür faaliyetleri oldukça önemsiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Konuşmasının ardından TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından Başkan Genç'e günün anısına plaket takdim edildi.

TTSO'dan Stokçu mesajı:

2022 BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özcan İlarslan, 2022 yılı tahmini bütçe sunumunu gerçekleştirdi. İlarslan, "Odamız bütçesi hazırlanırken; rasyonellik, iktisadilik ve verimlilik prensipleri göz önünde tutulmuş, gelir ve gider tahminleri yapılırken Odamızın son üç yıllık fiili gelirleri dikkate alınmıştır. Odamız 2019-2020-2021 bütçesi gerçekleşmeleri ışığında hazırlanan 2022 yılı bütçemiz 2021 yılına göre toplam da yüzde 38,59 oranında artış yapılarak 17 milyon 12 bin 500 lira olarak tahmin edilmiştir. Üyelerimizin sıklıkla kullanmış olduğu faaliyet belgesi, Oda sicil özetleri, ticaret gazetesi, imalat yeterlilik belgesi gibi belgelerde herhangi bir artış yapılmamış, inşaat ve müteahhitlik sektöründe kullanılan iş makinelerinin tescili içinde yasal artış oranı haricinde bir artışa gidilmemiştir. Oda aidatları ise merkezi Trabzon'da olan firmalar için 2022 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranın çok daha altında yüzde 25 olarak artırılmıştır" dedi.

TTSO 2022 yılı tahmini bütçesi daha sonra meclis üyeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bütçenin kabul edilmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür etti.

TTSO Aralık ayı meclis toplantısında meclis üyeleri Ahmet Kazaz ve Abdülkerim Bıyıklı gündemdeki konularla ilgili görüşlerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber