Trabzonlu bilimadamının keşfi tehlike altında

Burdur'da görev yapan Trabzonlu Doç Dr. Hasan Genç'in keşfettiği endemik bitki türü, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle yok olma tehdidi altında.

Trabzonlu bilimadamının keşfi tehlike altında

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Tefenni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Genç, ‘Lathyrus Tefennicus’un yetişme sahalarının krom madenlerine tahsis edilmesi sonucu, bitkinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından endişelendiğini belirtti.


2009 yılında keşfettiği baklagiller familyasına ait yeni bitki türünü, 2011 yılında “Lathyrus Tefennicus” ismiyle tescil ettiren, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Tefenni Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Genç, bölgedeki maden sahalarının, “Lathyrus Tefennicus” için tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Genç, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ‘Lathyrus’ bitkisi üzerine çalışan birkaç bilim insanından biri olduğunu anlattı.

Bitki üzerinde 2 yıl araştırmalar yaptığını anlatan Genç, “Yeni bir tür olduğuna karar verdiğim bitkinin ismini ‘Lathyrus Tefennicus’ koydum. Çünkü hem Tefenni adını dünya literatürüne kazandırmak hem de bu bölgede bitkinin Tefenni ile anılmasını sağlamak istedim.” diye konuştu.
 

Trabzonlu bilimadamının keşfi tehlike altında


“Lathyrus Tefennicus” yok olma tehlikesiyle karşı karşıya"

Bölgedeki krom madeni yataklarının işletmeye açılmaya başladığına işaret eden Genç, şunları söyledi: “Bu yıllarda bir krom madeni tesisi kuruldu. Endişem odur ki gelecekte ‘Lathyrus Tefennicus’un yetişme sahalarının krom madenlerine tahsis edilmesi sonucu, bitkinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır. Zaten ülkemizde yaklaşık dört bin civarında endemik bitki türümüz var. ‘Lathyrus Tefennicus’ da bunlardan bir tanesidir. Eğer bu türlere sahip çıkıp korumazsak, yok olur gider.


"Madencilik konusunda bilim insanlarının da söz hakkı olsun"

“Lathyrus Tefennicus” un dünya literatürüne eklenmesiyle bölgede daha detayla araştırmalarda bulunduğunu ifade eden Genç, “Ama bu sahalarda madencilik yapılırken, bizim de söz hakkımız olsun. Bizlere de sorulsun. ‘Ne olur, nasıl korunabilir.’ En önemlisi bu sahaların madencilere tahsis edilmemesidir. Benim açımdan en önemli olan konu budur.” diye konuştu.

Genç, ‘Lathyrus’ bitkisinin Türkiye’de yaklaşık seksen takson ile yayılış gösterdiğini belirtti.   Araklı Arı Haber


Trabzonlu bilimadamının keşfi tehlike altında




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler