Trabzonlu berber geçmişe geleceğe aktarıyor!

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde berberlik yapan Metin Yeşil Araz, geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar ile Trabzon'un tarihi fotoğraflarının yeni nesil tarafından tanınmasına katkı sağlıyor.   İlçeye bağlı Değirmendere Mahallesi'ndeki 8 metrekarelik

Trabzonlu berber geçmişe geleceğe aktarıyor!
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde berberlik yapan Metin Yeşil Araz, geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar ile Trabzon'un tarihi fotoğraflarının yeni nesil tarafından tanınmasına katkı sağlıyor.
 
İlçeye bağlı Değirmendere Mahallesi'ndeki 8 metrekarelik iş yerinde berberlik yapan 70 yaşındaki Araz, 50 yıldır müşterilerine hizmet veriyor. Dükkanının küçüklüğüne aldırış etmeden mesleğini severek yapan Araz, dükkanında sergilediğini tarihi eserlerle de geçmişi gelecek nesillere aktarıyor.
 
Araz, mesleğe yaklaşık 60 yıl önce çırak olarak başladığını söyledi.
 
Mesleğini severek yaptığını ifade eden Araz, ''Dükkanım küçük ama bana yetiyor. Bu küçük dükkanda 50 yıldır müşterilerime hizmet veriyorum. Ben de gelen müşterilerim de oldukça memnunuz. Bu durum beni mutlu ediyor'' dedi.
 
aa_picture_20151026_6624208_web.jpg
 
Araz, daha büyük dükkan açmayı düşünmediğini belirterek, ''Benim kendime göre müşterilerim var. Beni tanıyan, seven müşterilerim geliyor. 50 yıldır buradayım ve aynı işi yapıyorum. Büyük dükkan açmak yerine 'burada ne yapabilirim' diye düşündüm ve aklıma böyle bir şey geldi. Berber dükkanımı bir nevi müzeye dönüştürerek, gelen müşterilerime de nostalji yaşatmak istedim'' diye konuştu.
 
TARİHİNİ BİLMEDİĞİM ASIRLIK EŞYALARI SERGİLİYORUM!
 
Geleneksel kültürün gelecek nesillere aktarılmasının kendisi için önemli olduğunu da vurgulayan Araz, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu hizmeti sunmak beni mutlu ediyor. Dükkanımda hem berberlik yapıyorum hem de geçmişte kullanılan madeni, bakır kapları, ısınma ve aydınlatma araçlarını, av aletlerini, tarım aletlerini, el sanatları ile giyim kuşam gibi bir çok eşyayı da sergiliyorum. Bunun dışında Trabzon'un tarihi fotoğraflarının bulunduğu bir köşe de yaptım. Dükkanıma saç, sakal kestirmek için gelenler, bir nevi  nostalji yaşamış ve müzeye gelmiş gibi oluyor."
 
aa_picture_20151026_6624209_web.jpg
 
Araz, müşterilerinin de bu eserlere ilgi gösterdiğini dile getirerek, ''İnsanlarımızın hem geçmişteki anılarını sergiliyorum hem de bu sayede geleceğe köprü kurmuş oluyorum. Kapıdan görüp gelenler de oluyor. Fotoğraf çekip, benden eserler hakkında bilgi alıp gidiyorlar. Bu sayede de geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar ile Trabzon'un tarihi fotoğraflarının yeni nesil tarafından tanınmasına katkı sağlamış oluyorum" ifadesini kullandı.
 
Bu işe ilk hobi olarak başladığını anlatan Yeşil Araz, "Her gittiğim ilçeden oraya özgü eski eşyalardan alıp biriktiriyorum. Bende bu iş artık hem merak hem de alışkanlık oldu. Sağ olsunlar müşterilerimden de bana sergilemem için gelen hediyeler oluyor. Mutluyum. Tarihini bilemediğim asırlık eşyaları bile sergiliyorum. Küçük ama huzurlu dükkanımda hizmet vermeye devam ediyorum" dedi.
 
aa_picture_20151026_6624210_web.jpg
 
aa_picture_20151026_6624213_web.jpg
 
aa_picture_20151026_6624215_web.jpg
 
aa_picture_20151026_6624216_web.jpg
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler