Trabzonlu arıcılar dertli!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Trabzon’da Haziran ayında havaların yağışlı ve güneşsiz geçmesi arıcıları olumsuz yönde etkiledi.Trabzon Arı Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Rıza Demeli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, en son 6-7 yıl

Trabzonlu arıcılar dertli!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Trabzon’da Haziran ayında havaların yağışlı ve güneşsiz geçmesi arıcıları olumsuz yönde etkiledi.

Trabzon Arı Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Rıza Demeli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, en son 6-7 yıl önce havaların buna benzer geçtiğini hatırlatarak 1 ton civarında bal üretimi beklediklerini söyledi.

Trabzon’da 2 bin kadar üyeleri bulunduğu bu yılki olumsuz hava şartları yüzünden çoğu üreticinin bal üretimi yapamadığından kredi borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirten Demeli, arıcıların borçların ertelenmesini istedi.

Özellikle kestane balı üretiminin yok denecek kadar az olduğunu belirten Demeli, “Bu sene havaların yağışlı ve güneşsiz olması dolayısıyla çiçekler öz suyunu veremediğinden arılarımız bal temin edemedi. Bal temin edemediği gibi güçleri düştü, verim alamadılar. Durum böyle olunca da bu sene kestane balı da yok denecek kadar az oldu. En son 6-7 yıl önce yine böyle bir olay yaşadık ancak o zaman yüzde 10’luk bir verim alabilmiştik. Bu sene yüzde 10 bile verim alamadık. Her yıl ortalama yüzde 15-20 arasında kestane balı üretimi yapabiliyorduk. Bu sene sahile yakın yerlerde karışık olarak çok az miktarda verim alabilenler oldu ancak onlardaki saf kestane balı değil. Bölgemizde özellikle kestane balı üretiyoruz” dedi.

1-542.jpgİki bin kadar üyelerinin bulunduğunu kaydeden Demeli, “İki bine yakın kayıtlı üyemiz var. Bunun bin 45 tanesi asil üye ve bu arkadaşlarımız profesyonel manada üretim yaparlar. Bunlardan bazıları sahile yakın yerlerde üretim yaparken çoğu da genellikle yaylalarda üretim yapmaktadır. Kestane balı Karadeniz Bölgesi'nde olur. Maalesef havaların istenilen düzeyde olmaması yüzünden bu sene 1 ton bal ya olur ya da olmaz. Olan da karışık baldır. Kestane balı hiç olmaz diyebiliriz. Bizde verim Mayıs ayının sonlarına doğru başlar Ağustos’un 5’lerinde biter. Yani 1 yılda 1 ürün alınır” şeklinde konuştu.

BAL ALIRKEN ARICILARI TERCİH EDİN

Bal alırken çok dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Demeli, “Vatandaş bal alırken birlikleri ya da arıcıları tercih etsinler. Gelişigüzel bal almasınlar. Özellikle cami önlerinde kalabalık yerlerde satılan ballardan almasınlar. Bunlar kesinlikle merdiven altı ballardır. Bunlar maalesef kanserojen madde taşıyan ballardır. Biz elimizden geldiği kadar bunlarla mücadele ediyoruz ancak bizim yaptırım gücümüz yok. Biz 'Alo 174' nolu telefondan ihbarda bulunuyoruz onlarda müdahale ediyor ancak bu süre zarfında satacağı kadar balı satıp gidiyor. Üreticimizin balları tahlil ediliyor paketleme yapıyoruz. Trabzon Arıcılar birliği olarak bal dolum tesisimiz vardır. Burada hepsi hijyen olarak hazırlanır” diye konuştu.

Bal üretiminin kesinlikle ana yollardan uzak mesafede yapılması gerektiğine işaret eden Demeli, “Bal üretimi yerleşim yerlerinden uzak yerlerde yapılmalı. Ana yol, asfalt yollardan en az 100 metre mesafede olması gerekir. Çünkü araçların egzozlarından çıkan kurşun maddesi çiçeklere geldiğinden çiçek öz suyuna karışabiliyor. Mum emisyon hacmine sahip olduğu için kurşunu alabiliyor. Aldığı zaman dolayısıyla bala da sirayet edebiliyor. Onun için yerleşim birimleri ve ana yollardan uzak yerlerde üretim yapılmalı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber