Trabzon’da yakalanan Suriyeli Casus’un ifadelerine Haber61.net ulaştı

Trabzon’da yakalanan ve casus olduğu öne sürülen Suriyeli’nin sorguda ki detaylarına Haber61.net muhabiri Şükrü Üçüncü ulaştı.

Trabzon’da yakalanan Suriyeli Casus’un ifadelerine Haber61.net ulaştı
Haber : Şükrü Üçüncü
 
Trabzon’da yakalanan ve Suriye Casusu olduğu  yönünde iddia edilen Muhammet M.’nin bağlantılarına Haber61.net ulaştı.
 
URAL İLE BİRLİKTE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYOR
 
Haber61.net’in edindiği bilgiye göre; Muhammet M’nin Türkiye’de tüm muhalifler ile irtibatlı olduğu ortaya çıkarken THKP – C (Acilciler) örgüt Lideri Mihraç Ural ile sürekli görüştüğü bilgisine de ulaşıldı. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünde 10 günde gözaltı süresi boyunca 20 saat MİT, Polis İstihbarat ve Terör Uzmanları tarafından sorgulanan şüphelinin kendisine sorulan soruları cevap vermez iken yaptıklarını inkar ettiği öğrenildi.
 
MUKAVEME-İ SURİYE ÖRGÜTÜ İLE DE İRTİBATA GİRDİ
 
Casus olduğu öne sürülen Muhammet M’nin Mukaveme-i Suriye örgütü ile de ilişikli olduğu tespit edildi. Şahsın üzerinde ele geçirilen flaş bellekte ise; yine bu örgüte ait ‘Zafer Yolun’ isimli kitap ele geçirildi. 1985 yılında Suriye’nin Halep kentinde dünyaya gelen Muhammet M’nin 20 yaşında Suriye’den Libya’ya gittiği öğrenildi. Sorguda “Neden Libya’ya gittin?” sorusuna şüpheli Muhammet M.’nin “ Halep’te ailem hiç istemediğim bir kişi ile beni evlendirdi. Bende eşimi bıraktım kan davası oluşunca kaçtım ve Libya’ya gittim. Burada da inşaatlarda çalıştım.”kelimelerine yer verdi.
 
TÜRK TAKLİDİ YAPTIM
 
Uzmanların kendisine “Türkiye’ye nasıl geldin?” sorusuna ise Muhammet M., “ 2010 yılında Libya’da ‘Arap Baharı’ başladı. Büyük olaylar olunca bende oradan ayrılmak istedim. Libya’da Türk Büyükelçiliği kendi vatandaşlarını ülkeden dışarı çıkarıyordu bende, iyi Türkçe bildiğim için Türklerin arasına karıştım, pasaportum kayboldu Gaziantepliyim söyledim ve Türkiye’nin kendi vatandaşlarını kurtarmak için gönderdiği uçağa bindim. İstanbul Atatürk Havalimanına geldim. Burada benim Türk Vatandaşı olmadığım ortaya çıktı. Durumu anlattım ve mülteci olarak ülkeye giriş yaptım.”şeklinde konuştu.
 
İRAN ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE KAÇAK GİRDİ
 
Türkiye’ye giriş yapan Muhammet M.’nin bir süre sonra çalışma koşullarını yerine getirmediği gerekçesi ile Türkiye’den sınır dışı edildi. Suriye’den Irak’a geçen ve oradan da Türkiye’ye giriş yapamayacağını anlayan Muhammet M.’nin Irak’tan da İran’a geçiş yaptığı öğrenildi. Burada sınır kaçakçılığı yapan bir kişiye belli bir miktar Amerikan Doları veren casusun İran’dan Van üzerinden sınır ihlali yaparak geçiş yaptı. Kendisini ülkeye sokan kaçakçıdan Ağrı’da ayrıldı.
 
“NEDEN TRABZON’A GELDİN?” SORUSUNA ŞAŞIRTICI CEVAP VERDİ
 
2015 yılında sınır dışı edildikten kısa bir süre sonra yeninden Türkiye’ye giriş yapan Muhammet M. burada mülteci olarak kalan ailesinin yanında gitmek üzere Bursa’ya hareket etti. Bursa’dan ailesini alan Muhammet M. Trabzon’un Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesine yerleşti. Sorgu sırasında “Neden Trabzon’a geldin?” sorusuna Muhammet M., “ Birinci eşimden ayrıldıktan sonra ikinci evliliğimi yaptım. Bu eşimden de 3 çocuğum oldu. Onları da savaştan korumak için Türkiye’ye mülteci olarak gönderdim. Sonrasında Trabzon Türkiye’nin en güvenli ili, kalesi olduğunu öğrenince onu alarak buraya geldim.”kelimelerine yer verdi.

RUSYA’DA PYD BÜROSU İLE İRTİBATLI
 
Kendisini sorgulayan uzmanlara çelişki cevaplar veren Muhammet M’nin cep telefonu dökümleri ve dijital verilerinde ise, ele geçirilen bir fotoğrafta Rusya’nın Moskova’da bulunan PYD Büro temsilcisinin görüntüleri ele geçirildi. Yapılan istihbarı çalışmada PYD’nin sözde Rusya temsilcisi ile de irtibatlı olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Suriye’de esir tutulan ‘Türk Askerlerinin’ fotoğraflarının da kendisine bulundu. Bu yönde kendisine sorulan soruların hiç birine cevap vermedi.
 
KARA PARA AKLAMAK İÇİN ŞİRKET KURMUŞ
 
Banka hesaplarında yapılan incelemede 70 Bin Dolar para bulunurken Suriye merkez bankasına ise; 300 bin Amerikan Doları gönderdiği ortaya çıktı. Yemen’de bir inşaat, turizm ve teknik malzeme satış şirketi ortağı olan Muhamet M’nin bu şirket üzerinden kara para akladığı da tespit edildi. Üzerinde çıkan ajandalarda çeşitli isimler bulunurken TUSKOM başkanlarının isimlerine rast gelindi. Kendisine sorulan sorularda ise TUSKOM başkanları yazılarını kendinin yazmadığını ve şahısları tanımadığını söyledi. MASLAK raporlarında ise; İran para biri 5 bin Tuman’ı da yine Suriye’ye gönderdiği tespit edildi.
 
ÇOK KORKTUM İNTİHARA KALKIŞTIM
 
Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünde gözaltın da tutulduğu süre boyunca bir kez Terörle Mücadele Şubesinin bulunduğu kattan atlamak isteyen bir kez de kendisine verilen yemek tası kırarak bileklerini kesmek isteyerek yaşamına son vermek istemesi üzerine uzmanlar kendisine “Hiçbir şeyi kabul etmiyorsun, o zaman neden intihar etmek istedin?” sorusuna Muhammet M. , “ Gözaltına alındım çok korktum, bu yüzden böyle bir girişiminde bulundum.”söylediği öğrenildi.
 
İŞ ADAMI OLARAK KENDİSİNİ KAMUFLE ETTİ
 
Trabzon inşaatçı ve emlakçi iş adamı olarak kendisini kamufle eden casusun şehirde tanınmış bir inşaat firması ile de anlaşmalı olarak çalıştığı öğrenilirken bu firmanın üzerinden de kazanç elde ettiği tespit edildi. Uzmanlar Trabzon’da ki bağlantılarını ortaya çıkarmaya devam ederken bilgilerine başvurulmak üzere bazı iş adamlarının emniyete çağrıldığı ifade edildi. Tutuklanarak Bahçecik Cezaevine gönderilen Muhammet M’nin sorgusuna devam edildiği öğrenildi.

ÖNCE Kİ İLK HABER

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler