Trabzon'da vatandaşlar konut fiyatlarındaki artışa tepkili

Açıklanan 1 yıl ödemesiz düşük faizli konut kredisi sonrası artan konut fiyatlarına Trabzon'dan tepki geldi.

Trabzon'da vatandaşlar konut fiyatlarındaki artışa tepkili

Haber61 - Haber Servisi

Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 1 yıl geri ödemesiz düşük faizli konut kredileri, konut fiyatlarını artırdı.

Artan fiyatlar karşısında vatandaşın tepkili olduğunu belirten Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan " Bırakın insanlar bu kredi faiz oranlarından istifade edip konut sahibi olsunlar." ifadelerini kullandı.

Taflan yaptığı açıklamada  şu ifadeleri kuyllandı: "Konut kredilerinin faiz oranları 1 yıl geri ödemesiz el değişmemiş sıfır konutlarda % 0.64 2. elde % 0.74 olarak açıklandı. Üç büyük şehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir de sıfır konut alımları için kredi limiti 750.000 TL oarak belirlenirken, diğer illerde bu limit 500.000 TL olarak belirlendi. 750.000 TL ye kadar alınacak olan konutlarda % 10'a indirilen peşinat ödemeleri 1 yıl sonradan başlayacak kredi taksit ödemeleri ile ana faiz ödemelerinde ciddi anlamda avantajlı dönem yaşanması bekleniyor.
   Ekonomik anlamda zor durumda olan, gerçekten konut almak için destek ihtiyacı duyan vatandaşlar için özel yapılmış  konut kredi faiz oranlarındaki indirim konut almak isteyen vatandaşlar nezdinde olumlu karşılık buldu. 180 aya yayılarak ve ilk bir yıl ödemesiz konut almak isteyen tüketiciler büyük ölçüde konut alımına rağbet göstermektedir. 
   Bazı bölgelerde projelerin azalmaya başladığı ve o projelerin azalması akabinde ağustos ayı itibarı ile uygulamaya başlanan faiz indiriminde ve bu gün ki sıfır konutlarda 0.64 ikinci el konutlarda 0.74 gibi uzun zamandır uygulanması arzu edilen kampanyaya baktığımızda özellikle bir yıl ödemesiz de üstüne gelince şu an ki piyasalarda yaşanan tepkiler bu talep karşısında bazı konut üreticileri ve ikinci el satıcılarının fiyatları yükseltmesine neden olmuştur. Konut kredi faiz oranlarının bu seviyede devam etmesi halinde yılbaşına kadar bu hareketlilik devam edebileceğini öngörüyoruz. Kirada oturmakta olan ve konut almak isteyen vatandaşlar için büyük bir fırsat oluştu.
  Açıklanan bu paketin amacı stoktaki konutları eritmek, sıkışmış olan inşaat emlak piyasalarının açılmasını sağlamak daha önemlisi daire alacak olan vatandaşların kolaylıkla daire alabilmesini sağlamaktır. Konut kredi faiz oranları düştü diye bazı konut üreticilerinin ve ikinci el konut satıcılarının fiyatları arttırması bir anlamda tüketiciye zarar vermekten başka bir şey değildir.  Konut almak isteyen tüketicilerin bankalara daha az faiz ödemesi düşünülürken oradan sağlayacağı avantajın bir anlamda kaybolması ve satılacak olan dairenin artan satış fiyatına ödeyecek durumda olmasıdır.
  Konut almak isteyen tüketici şu an ki uygun kredi paketinden yararlanmak için çekilen kredi tutarının geri ödemesinde örneğin 50.000 TL avantaj sağlayacakken bakıyorsunuz  satışta olan konutun fiyatı bir günde en az 50.000 TL artmış. Konut kredi faiz oranları düşüyor fiyatlar çıkıyor değişen ne oluyor. 
   Bırakın insanlar bu kredi faiz oranlarından istifade edip konut sahibi olsunlar. Düne kadar satışların sıfır noktasında olduğunu unutmayalım. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların bankalara daha fazla kredi faizi ödemelerinin satıcıya ne faydası olacak. Bugünün kazançları yarının kayıpları olmasın."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler