Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Trabzon’da otogar esnafı kiralara yapılan zamma isyan etti.

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Trabzon otogarındaki işletmeler Tam kapanma döneminde sıkıntılı günler yaşıyor. Bu sıkıntıya birde Trabzon büyükşehir Belediyesinin kiralara yaptığı Yüzde 10’luk zam eklendi. Trabzon Otobüs İşletmeleri ve Acenteler Derneği üyeleri Trabzon Büyükşehir Belediyesine dilekçe vererek kiralarına zam yapılmamasını ve kiraların ötelenerek indirim yapılmasını talep ettiler.

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Trabzon Otobüs İşletmeleri ve Acenteler Derneği üyeleri Kamberoğlu Turizm Sahibi Aydın Kamber, Kamil Koç Müdürü Salim Dilber, Ali Osman Ulusoy Müdürü Volkan Ramoğlu ve Prenskale Müdürü Şenol Akbulut tarafından Haber61'e yapılan açıklamada otogardan otobüs kalkmadığını ve maaş ödeyemediklerini belirterek kiralara yapılan yüzde 10’lük zamma isyan ettiler.

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Devlet, hükümet tam kapanma kararı aldı. Otobüslerde yolcu taşımayı yüzde 50’ye indirdi. Tam kapasite çalışamıyoruz. Seyahat etmek için de izin alma zorunluluğu getirdi ve izin almak da çok zor. Onun için bizim Trabzon otogarı boş, peronlarda hiç otobüs yok, garajda kimse yok, berbat vaziyette. Zaten çoğu yazıhane de kapatmış. Araba kaldırmıyoruz. Bizim belediye de esnafın yanında olacağına bizim kiralara yüzde 10 zam yapıyor. Diyor ki Ocak, Şubat, Mart, Nisan dört ay sizden yüzde 50 alırım bundan sonra daha hiçbir iş yapmam. Bizde diyoruz ki yüzde 10 zam istiyorsun, zaten iş yok, otogara kimse gelmiyor.

Burada sadece yazıhaneler değil, bakkalı da tuvaletçisi de hepsi, bütün esnaf kapalı. Mayısta yüzde 50 yapman lazım, bir de yüzde 10, Mayısta hem ramazan hem iş yok. Mayısta da yüzde 50 alacaksın yüzde on da zam yapıyorsun, bu ne akla sığar ne de mantığa sığar. Yani böyle bir şey olamaz. Böyle bir belediye hiçbir yerde yok. Diğer belediyeler mesela Bursa, Ankara, Zonguldak’ta onlar hep indirimli. Hem de altı ay. Bizimki de zam yapıyor. Ben böyle bir mantıksızlık görmedim.

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Esnaf bitmiş. Kimse yok araba kaldırmıyoruz. Kamil Koç kaldırıyor üç dört tane. Zaten izin almak çok zor, yolcu yok. Bir de sen kalkıyorsun belediye olarak, böyle mantıksız bir belediye olamaz. Böyle bir belediye başkanı olamaz. Sen kalkıyorsun yüzde 10 zam yapıyorsun. Bir de sen Hazirana kadar altı ay uzatacaksın altı ay yüzde elli kar alacaksın. Yüzde 10 zam nedir ya? Biz yüzde 50 istiyoruz. İndirdin sen yüzde 10 zam yapıyorsun. Bu nasıl bir mantık? Ama seçime gelince o esnafın yanındayız, sizin yanınızdayız. Adamla dalga geçiyorlar. Belediye başkanı bir adam göndersin de şu otogarın halini bir görsün.

Biz dernek olarak belediyeye iki tane yazı yazdık. Nisanın ilk haftası yazdık, kiralarımızda indirim üç aydı. Bunun uzatılmasını istiyoruz. Belediye daha buna cevap vermeden yüzde 10 zam geldi. İkinci bir yazı yazdık. Zam bir tarafa biz indirim istiyoruz dedik. Başka belediyeleri emsal gösterdik. Ama belediye bugün bize gönderdiği yazıda diyor ki, kesinlikle indirim yapmayacağız. Bu sene üç ay yaptık daha yapmayacağız. Ama otogarlar boş, bilet satılmıyor, hem de zamlı kira istiyor, hem de tamamını istiyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde otogarda kiralar tam alınmıyor. Yüzde 50 zam yapılmış, kiranız ne kadarsa da hepsini alacağız diyorlar. Trabzon Belediyesi de diyor ki bizde öyle bir şey yok, yüzde 10 da zam ödeyeceksiniz, kiranızı da tam ödeyeceksiniz. Hem otogarda temizlik yok, bakım yok. Diğer otogarlar yenilendi, temizlendi, Ankara otogar düzenlemeler yaptı. Burada herhangi bir düzenleme yok ama kira artışı var. Dört ay yüzde 50 indirim yaptı, biz bunun devamını beklerken zam geldi. Adam yok garajda, kuş uçmuyor. Trabzon otogarından otobüs kalkmıyor. Ayın birinden beri burada otobüs kalkmıyor. Maaş ödeyemiyoruz biz.”

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN CEVAP

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden dilekçeye verilen cevapta şu ifadelere yer verildi;

İlgi yazınızla, Büyükşehir Belediyemiz tarafından kapalı kaldığınız dönemler kira alınmadığı ve 2021 yılı Ocak, şubat, Mart ve Nisan ayları %50 indirim yapıldığı belirtilmekte, ancak %20 doluluk oranı ile çalışılmakta olduğundan pandemi süresince kiralarınıza iyileştirme yapılması ve birikecek kira borçlarından faiz alınmaması talep edilmektedir.

Konuya ilişkin yapılan değerlendirme neticesinde; terminal kiracılarına Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.07.2020 tarihli ve 1272 sayılı kararı ile 19.03.2020-19.06.2020 tarihleri arası kira bedelleri alınmaması ve sözleşme süresi 3 ay süre uzatılmış ve 11.02.2021 tarihli ve 207 sayılı kararı ile de 2021 Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına %50 indirim uygulanmasına karar verilerek uygulama yapılmıştır. Pandemi dönemine ilişkin yukarıda bahsedilen Meclis kararları ile yapılan uygulamalar dışında Büyükşehir Belediyemizin herhangi bir uygulaması bulunmamaktadır.

Haber61 - Haber Servisi - 

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

Trabzon’da otogar esnafı isyan etti! “Maaş ödeyemiyoruz birde zam geldi”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler