Trabzon'da orman kesimi isyanı! İlçe başkanı açıklama yaptı

CHP Maçka ilçe başkanlığından orman kesimi isyanı geldi.

Trabzon'da orman kesimi isyanı! İlçe başkanı açıklama yaptı

CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, Maçka’daki ağaç kesimlerine dikkat çekerek, “Ormanlardaki ağaç kesimlerinde son yıllarda büyük artışlar görmekteyken bu tehlike oluşturan durum Maçka’mıza da musallat olacak gibi görünüyor. Ekonomik kalkınmasının büyük kısmını oluşturan turizme balta vurulmadan çare, çözüm bulunmak zorundadır” dedi. 



SEKTÖRE MALZEME SAĞLAMAK İÇİN… 
Maçka’nın yaylalarında gençleştirme, yol ve bakım çalışması adı altında yapılan çalışmalar sonucu ormanlara büyük zarar verildiğini ifade eden CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, “Paparza yaylamızda yapılmaya başlanılan kesimler de olduğu gibi birçok orman barındıran yaylalarımızda ağaç kesimleri uzunca zamandır devam etmektedir. Halkımızın dikkatini fazlasıyla çekmeye başlamıştır. Gençleştirme,yol ve bakım çalışması adı altında yapılan çalışmalar katliama dönüşmemelidir. Hele de bu durum; ayakta kalabilmek ve ekonomiyi güçlendirmek için inşaat ve orman ürünleri işleyen sektöre malzeme sağlamak için ekonomik kaygıları ormanları yok ederek düzenlemek gafletinde bulunulmamalıdır. Doğamız sonsuz değildir. Ormanlarımızı peşkeş çektirmemeliyiz. Kesilen ormanlar 20-30 yıl da ilk haline gelemeyecektir.  Ormanlarımızın geleceği için tehdit olacak tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılması zorunluluktur” ifadelerini kullandı. 



PAPARZA’YI VAR EDEMEZSİNİZ… 
Yapılan uygulamaların Türkiye’nin anlaşmalarına ters olduğunu belirten Göktürk, “Türkiye'nin, 191 ülkenin taraf olduğu Paris Anlaşması'nı TBMM Genel Kurulu'nda onaylamasının ardından emisyon azaltımına yönelik yeni hedefler belirlemesi ve eylem planları hazırlaması bekleniyorken, Türkiye'nin iklim politikasında yeni bir döneme gireceği belirtilmişken buralarda ağaçlar kesiliyor. Bu nasıl bir çelişkidir? Paranla, emeğinle yüz yıl elde edemeyeceğin bir sonucu yok ediyorsun. Bugün küresel iklim krizinin nedeni; karbondioksit. Ağaç olmayınca karbondioksit artar. Peki, bütün dünyanın bütçesini harcarsanız, ergin bir ağacın bir saatte yarattığı oksijeni üretebilir misiniz? Hastanedeki oksijeni üretememişiz, su ihtiyacı varken kendiliğinden su havzalarını besleyen, ihtiyacını karşılayanağaçlar kesiliyor. Trilyonları harcasanız kendiliğinden oluşmuş bir ekolojik dengeyi kuramaz bir Paparza’yı var edemezsiniz.  Belediyeler, Orman müdürlükleri eli ile fidan dağıtımları yapılıyor, ağaç dikme gibi olumlu projelere imza atılmaya çalışılırken diğer taraftan da var olanı neden kesiyoruz. Hatıra ormanları dikiyorsunuz, bu ormanlar değil yüzyıl, iki yüz yıl geçse Paparza Ormanları'nın fonksiyonunu yerine getiremez” dedi. 



ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ‘ BAKIM ONARIM’ DİYOR
Göktürk açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Paparza yaylamızdaki kesimler için Orman Müdürlüğünden aldığımız bilgi bakım onarım çalışması olduğu bir kısım için de yol yapımı olduğu tarafımıza söylenmiştir. Bu sınırlar içinde kalınması kesimlerin çok çok üzerinde kesim yapılmaması gerektiğini belirtmekle, bize ulaşan görüntülerdeyapılanın planlı kesim değil, seyrekleştirme çalışması da olmadığı bir katliamı işaret ettiği anlaşılmaktadır. Neden bu kesimlerin bize söylendiği gibi yapılmadığını merak ediyoruz? Biliyoruz ki; ormanlarımızı iyileştirme görevi yanında koruma sürekliliğini sağlama, ekolojik dengenin bozulmasını önleme görevi ilk olarak Orman Müdürlüklerinindir. Bu hassasiyet gösterilmediği takdirde birkaç yıl içinde felaketler yaşayacağız, bu kaçınılmaz hale gelmeden önlem alınmak zorundadır. Amaçsız olarak traşlama şeklinde görünen kesimlere son verilmelidir. Bir ağacın daha kesilmesi engellenebilir, Türkiye'nin doğal servetinin kendi yararına kullanılması sağlanabilirse, çok şey başarılmış demektir… Geleceğimiz baltalanmasın, bizden sonraki nesillere verecek cevabınız olsun, şimdi doğanlar pırılpırıl bir çevrede yaşamaya layık bir şekilde dünyaya gözlerini açtı, bu imkândan mahrum kalmasınlar” 

Göktürk, CHP Trabzon milletvekilimiz Ahmet Kaya’nın, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesini hatırlattı ve bu soruların yanıt bulması gerektiğini söyledi: 
  “Kesim yapılacak alanlar ve ağaçlar, kesimi yapacak kişi veya firmalar nasıl belirlenmektedir? 

Kesim işi yapılırken orman muhafaza memurları tarafından gerekli kontrol ve denetimler yapılmakta mıdır? Kontrol ve denetimler için yeterince orman muhafaza memuru istihdam edilmekte midir? 
Ormanlarımızdan plansız ve kontrolsüz şekilde ağaç kesimlerinin yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise buna nasıl ve neden izin verilmektedir?

 Kesimlerde hangi standartlar uygulanmaktadır ve bu standartlara ne ölçüde uyulmaktadır? 

Orman durum raporları dikkate alındığında, 2016 yılından 2021 yıla kadar ağaç kesim miktarında gözlenen yüksek artışın sebebi nedir? 

Geçmiş yıllara kıyasla ağaç kesimlerinde yaşanan büyük artışların sebebinin ekonomik kriz olduğu ve orman varlıklarımızın kontrolsüzce kesilerek paraya çevrilmek istendiği iddiaları doğru mudur? 

Basın yayın organlarında çıkan ‘Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ormanlarındaki kesimleri azaltıp Türkiye ormanlarını hammadde üretim merkezine dönüştürdü’ iddiaları doğru mudur?

2021 yılındaki yaşanan Cumhuriyet tarihimizin en büyük orman yangınlarının çıkış sebepleri arasında ağaç kesim işleri var mıdır? Yangından kurtarılan orman alanlarında ağaç kesimi yapılmış mıdır? 
Yapılmışsa kesilen ağaç miktarı ne kadardır? Sorularının cevaplarını beklemekteyiz”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler