Trabzon’da koronavirüs vakaları arttı mı? Açıklama geldi

Trabzon il Sağlık Müdürü Hakan Usta Haber61’e özel açıklamalar yaptı.

Trabzon’da koronavirüs vakaları arttı mı? Açıklama geldi

Haber61 - Haber Servisi - Okan Çıtlak

Trabzon’da koronavirüste son durum ne? Vakalarda artış var mı? Ve bir çok sorunun cevabını Haber61’e açıklayan Trabzon il Sağlık Müdürü Hakan Usta “Rakamlar bir şey ifade etmiyor, önemli olan tedbirlere uymamız" dedi.

Usta Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyduktan sonra koronavirüsten korkmaya gerek olmadığını belirterek, son zamanlarda il dışından gelenlerle birlikte Trabzon’da koronavirüs rakamlarında artış yaşandığını belirtti.

Trabzon’da vaka artışı var

Usta “Son dönemlerde Trabzon’daki vaka artışlarını gözlemler olduk. Bunun nedeni olarak da il dışından ve yurt dışından gelenlerin olduğunu tespit ediyoruz. Bu nedenle il dışından ve yurt dışından gelenlerin hem kendi sağlıkları hem de sevdiklerinin sağlıklarını toplum sağlığı açısından mümkün olduğunca izole olmalarını istiyoruz. Her koşulda da maske mesafe ve hijyen dediğimiz konularda da ön planda da tutulmasını. Özellikle maskelerin çok uygun şekilde kullanılmalarını bekliyoruz. Toplum sağlığı açısından bu konular çok önemli. Aynı zamanda halkımız, 3 ay boyunca kapalı olan esnafımız, ticaret erbabımız, turizm işletmelerimiz, şoför esnafımız gibi bir çok ticaretle uğraşana esnafımız da mağduriyet yaşadılar. Onların da tekrardan bu tür mağduriyetleri yaşamamaları, sağlık çalışanlarının artık tükenmişlik durumuna sürüklenmemeleri açısından özellikle vatandaşlarımızdan bunu istirham ediyorum. Maske, mesafe ve temizlik olayı bu işin olmazsa olmazı, bunu da göstermelik yaptığımız zaman bir anlamı olmadığını özellikle söylemek gerekiyor.” Dedi.

“O zaman toplu yerlere girmeyeceksin” dedim

Toplu alanlara girişte maske takmanın önemine değinen Usta, yaşadığı bir anektodu da anlattı “Kısa bir anekdot da anlatacak olursam; biraz önce şehitleri anma organizasyonu kapsamında namaza girdik. Vatandaşımıza maskesini burnunun altına değil de ağız ve burnunu kapatacağı şekilde takması yönünde uyarı yaptım. Vatandaşımız da “Beni alerji yapıyor” şeklinde bir cevap verdi. Ben de ona “O zaman toplu yerlere girmeyeceksin” şeklindeydi. Tüm vatandaşlarımızın maskelerini uygun bir şekilde takmasını ve takmayanları uyarmasını bekliyoruz. Hasta olan, maske takma konusunda sıkıntısı olanların toplu alanlara girmemelerini istiyoruz. Toplum sağlığı hepimiz için, hepimizin sağlığı sevdiklerimiz için önemli ve ticaretle uğraşanların toplumdaki gelir gider dengesini koruması için sağlıkları hepimiz için önem arz ediyor. Bu nedenle hepimiz bir birimizi korumalıyız düşüncesindeyim.” İfadelerini kullandı.

Denetimler sıkı bir şekilde devam ediyor

Kurallara uyarak sağlıklı bir yaz geçirilmesinin münkün olduğunu belirten Usta “İl dışından gelenler de ilde bulunanlar da herkes maskesini uygun şekilde takmalı, toplu mekanlarda maskesiz girilmemeli, hijyen kurallarına riayet edilmeli bunlar önemli. İl dışından gelecek olanlar tabi ki şehrimize gelecekler. Seyahat etmenin önü açıldı sonuçta. Bunun önünde durmamız mümkün değil. Ama kurallara uygun şekilde hareket edilmesini beklemek bizim için önemli. Sayın valimizle de konuştuğumuzda denetimlerin çok daha sıkı tutulacağını, kolluk kuvvetlerinin maskesini ve mesafesini korumayanlara karşı daha yaptırımlı olacağını da öğrenmiş olduk. İnşallah vatandaşımız da bu kurallara riayet edecek ve hep birlikte esnafımızla halkımızla ve sağlıkçılarımızla huzurlu bir yaz ve sonrasını geçireceğiz inşallah.” Dedi.

Trabzon’da karantinada bulunan yerler var mı?

Koronavirüs döneminde uygulanan karantina ile alakalı bilgi veren Usta “ Biz bir yerde vaka tespit ediyoruz, o vakanın bir başkasına bulaşmasını engellemek için tedbir almış oluyoruz. Karantina dediğimiz şey bundan ibaret. Biz o durumu gördüğümüz zaman, her durumda bu kararı alma kararlılığını gösteriyoruz. Bazen binayı, bazen daireyi, bazen mahalleyi, bazen bir ilçeyi karantina altına alma durumumuz olabilir. Şuanda çok büyük sıkıntılarımız çok şükür ki yok ve kontrol altına alabiliyoruz. Biraz vaka sayıları artış gösteriyor. O da il dışından gelenlerle hoş sohbet içerisinde olmaya çalışan veya “Geldim ben, bir gezeyim göreyim” denilen durumlarda sıkıntı yaşıyoruz. Temaslının temaslısı durumu oluşuyor, onları giderebilmek adına tedbirlerimizi alıyoruz.” Dedi ve karantinadaki yerler hakkında bilgi vererek “Trabzon’da karantina uygulanan yerler hakkında da bilgiler veren Usta “Karantina konusunda ilimizde Çağlayan’ın yansıra Ortahisar’da Maçka’da, Çaykara’da, Akçaabat’ta bazı tedbirlerimiz var. Ama halkın genelini sıkıntıya düşürecek tarzda tedbirler değil, vakayı sınırlı tutmak anlamında alınan kararlar bunlar. Halkı bu anlamda tedirgin olmaya sürükleyecek bir durumumuz yok.” İfadelerini kullandı.

Trabzon’da antikor testi yaptırmak istemeyenler oldu

Trabzon’da 2 bin 49 kişiye antikor testi yapılması için sağlık bakanlığından liste geldiğini belirten Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta “Trabzon’da 2 bin 49 antikor testi için adres belirlenmişti. Bunların 430 - 440 tanesine ya ulaşılamamış ya da bu kişiler test yaptırmayı kabul etmemişti. Daha sonra ikinci defa liste geldi ve 350’ye yakın kişiye test yapıldı. Yani 2 bin 49 testten bin 950’ye yakın kişiye test yapıldı. Buradan 2-3 tane hiçbir belirtileri yokken yakaladığımız pozitif vakalar oldu. Bunların temaslılarından yakaladığımız 10-15 tane pozitif vakalar oldu. Dolayısıyla bu bize test yaptığımız takdirde aramızda pozitif vaka çıkacak bir çok insan olabilir. Dolayısıyla bizim kendimizi ve toplumu koruyabilmek adına tek çözüm maske, mesafe ve temizlik. Bu üç maddeyi uyguladığımız takdirde, koronadan korkmamıza gerek yok. Ama bunu yapmadığımız takdirde, insanlarımız bende bir şey yoktur düşüncesiyle hareket edip, birbirleriyle temasta bulunduklarında ve maske takmazlarsa uygun olarak vakalarla karşılaşma olasılığımız yüksektir. Bir birimizi korumak zorundayız. “ dedi.

Maske takmanın önemi

Trabzon maske kuralına uyma konusunda diğer illere göre iyi durumda diyen Usta “Toplu taşıma araçları, camiler, kafeler, lokantalar, hastaneler yani toplu yaşam alanlarının hepsinde bir kere maskenin takılması gerekiyor. Maskeyi takmayanları da vatandaşlarımızın uyarması gerekiyor. Bu uyarılara dikkat etmeyen kişiler olduğunda da polis, jandarma yani kolluk kuvvetlerine haber verildiğinde onlar gerekli müeyyideleri uyguluyorlar. Trabzon genel manada maske kuralına uyan illerden biri. Uyma oranı ne kadar fazla olursa, hastalıktan o kadar kurtulmuş oluruz. Sadece benim uymam yetmiyor, herkesin uyması gerekiyor. Bu kurala uymayanları uyaracağız kırmadan dökmeden ama uymuyorlarsa kolluk kuvvetlerine haber vereceğiz. “ şeklinde konuştu.

Rakamların önemi yok

Rakamlar konusunda da açıklama yapan Usta “Rakamlar önemli değil. Koronavirüs belki bende belki sizde de olabilir. Yani rakamı 50-100-500-1000 dememiz bir şeyi fark ettirmiyor. Vatandaş şunu bilmeli; biz test yapmadığımız halde aramızda pozitif olanlar da olabiliyor. TUİK tarafından yapılan, adı sadece kurada çıktı diye test yapılan 3 vatandaşta test pozitif çıktı. Bunların temaslılarına da baktığımızda 15 vakaya rastladık. Yani bu demek oluyor ki sayılarla bir işimiz yok, sadece maske, mesafe ve temizlikle işimiz var. Vatandaşımız hiç vaka olmadığını düşünse de, binlerce olduğunu düşünse de maskesini takmalı ki daha fazla artmasın diye. Tabi Trabzon’da belirli oranda bir vaka artışı oldu ama Türkiye ortalamasına baktığımızda ilan edilen iller arasında olmadığımızı görüyorsunuz. Biz artmasın tamamen sıfırlansın diye uğraşıyoruz. Yoksa korku ortaya çıkaracağımız bir tablomuz yok. “ dedi.

Sağlıkçıların iş yükü daha da arttı

Son olarak sağlık çalışanlarının üzerlerindeki yükün daha da arttığını belirten Usta “Sağlık çalışanlarımız da bu süreçte çok zorlandı. Sağlık çalışanlarımızın üzerindeki yük de giderek artıyor. Önceden sadece COVİD19 vakaları ile uğraşırlarken, şimdi hem COVİD vakalarıyla hem de normal vakalar ile uğraşılıyor. İş yükü çok daha arttı. Bir çok kişi tatilini planlarken sağlık çalışanları halen görevleri başındalar. Zor zamanlar yaşıyorlar , onları anlayışla karşılamamız gerekiyor. Tabiki sağlık çalışanları özveri içerisinde çalışmaya devam ediyorlar ama halkın da yardımcı olması gerekiyor. Sadece hastaneye gidince değil hasta olmamak için mücadele de sağlıkçıya yardımdır. Bu anlamda masketi, mesafeyi ve temizliği kendisi için, sevdikleri için, çevresi için, sağlıkçılar için uygulamalarını rica ediyorum.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber