Trabzon’da kırmızı alarm! Koronavirüs rakamları arttı yoğun bakımlar yeniden hareketlendi

Trabzon il Sağlık Müdürü Hakan Usta, koronavirüs yoğun bakımlarının yeniden hareketlendiğini açıkladı.

Trabzon’da kırmızı alarm! Koronavirüs rakamları arttı yoğun bakımlar yeniden hareketlendi

Haber61 - Haber Servisi - Okan Çıtlak / Trabzon’da koronavirüs rakamları korkutan seviyelere ulaştı.

İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, tüm dünyada vakaların arttığını belirterek, yaz aylarının gelmesiyle temasın artmasının buna neden olduğunu belirtti.

Usta ayrıca Trabzon’da günlük 500 civarında koronavirüs vakasına rastlandığını ve 1-1,5 ay önce sıfıra inen yoğun bakımdaki hasta sayılarının ise bugün itibariyle 1’i entübe halinde 13 olduğunu belirtti.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın açıklamaları şu şekilde;

KORONAViRÜS RAKAMLARININ ARTIŞ NEDENİ…

Sadece ülkemizde değil dünyada da vakalar artıyor maalesef. Bu bir atak. Bu atağı daha çok eylül aylarında bekliyorduk. Ama insan hareketlerinin fazlalaşması muhtemel. Vaka sayılarındaki hızlı artışı bu dönem yaşamış olduk. Vaka artışlarımız hala devam ediyor inşallah kısa sürede bunun terse dönmesini bekliyoruz. İnsanların maske mesafe ve temizlik kurallarına uyduklarında bunun olmayacağını hepimiz biliyoruz. Muhtemel ki insan hareketlerinin fazlalaşması da temaslara yol açıyor. Toplu düğünler eğlenceler ve organizasyonların içinde de insanların maske mesafe hijyen kurallarına uymaması nedeniyle ister istemez durum buralara geliyor.

“MAALESEF SÖZÜMÜZ DİNLENMİYOR”

Sürekli vurguladığımız bir şey var. Özellikle hastalık belirtisi olan vatandaşlarımızın da kendilerini bilinçli bir şekilde toplumdan izole etmelerini bekliyoruz. Bunda da sözümüzün çok dinlendiğini görmüyoruz maalesef. Bunda da eksiklikler var ki tablomuz bu şekilde geliyor.

İnsanlarda artık bıkkınlık var bu tabi normal. Sayın bakanımızın belirttiği şekliyle biz 8-10 aylık süreçte artık herkes kendini kollayacak durumuna dönmüştük. Devletin korumasından ziyade kişiler kendilerini koruyacaklar, hastalıklıysa veya belirtileri varsa toplum içerisine çıkmayacaklar, herhangi bir kronik rahatsızlığı tedirginliği varsa onlar da maskeyle mesafeyle kendilerini izole edecekler. Bu sürecin böyle devam etmesi tabi hepimizin yararınadır. Tekrar sayın bakanımızın istediği şekilde cereyan etmesini bekliyoruz.

KAPANMA GERİ GELİR Mİ?

Eskisi gibi kapanmalar sıkı denetimlerin olmayacağını umut ediyoruz. O anlamda tedbirlerimizi alıyoruz. Ülkemizde aşılanma oranı oldukça iyi durumda. Dolayısıyla böyle bir tablonun olmayacağını büyük olasılıkla ümit ediyoruz.


TRABZON’DA KORONAVİRÜS VAKASI VE YOĞUN BAKIMDAKİ HASTA SAYISI KAÇ?

Şu anda yaklaşık 13 tane hastamız koronavirüste yoğun bakımda yatıyor. Bugün itibariyle birisi entübeydi. Yoğun bakım yataklarını temiz ve covid diye ayırmak zorunda kalıyoruz. Covid yoğun bakım sayıları arttıkça covid yoğun bakımına ayırdığımız yatak sayılarını da arttırmak durumunda kalıyoruz. Bu sefer de temiz dediğimiz yani covid dışı hastaların ya sıkışıklıklar yaşıyoruz. İkisini dengelemeye gayret ediyoruz. Yaklaşık 1.5 aydır yatışlarımız tekrar oluşmaya başladı. Şehrimizde günlük 500’ün üzerinde vakalarımız oluyor. Bu şehir 1’e 3 nüfusu artan bir şehir. Bir şekilde tatilini iznini şehrinde geçirmek isteyen insanlarımız çok fazla. Onların hepsi bayramı fırsat bilip şehrine gelmiş durumdalar. Kısa sürede tekrar aşağı döneceğini ümit ediyoruz.

AŞI RANDEVULARI YENİDEN AÇILDI!

Aşıları randevulu veya randevusuz yaptırabiliyoruz. 15 Temmuz günü meydanlarda da 100 vatandaşımız aşılandı. Aşı rakamlarımız gittikçe artan bir yönde. 65 yaş üstü olup kronik rahatsızlığı olan herkesin aşı yapılma takvimi oluşmuşsa aşı yaptırmalarını özellikle istiyoruz. Aşı bizim pandemide en büyük dayanağımız. Maske mesafe de bir dayanak fakat aşı en önemli dayanak.

Vatandaşlar aşıdan kaçınmasın. Bunu dışında maske, mesafe ve hijyen konularını vatandaşların önemsemesi gerekiyor. Vatandaşlarımız bu konuları önemserse bu durumu da bertaraf edeceğimizi düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber